Το τριπλό σχέδιο που φέρνει νέες μειώσεις μισθών

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤο τριπλό σχέδιο που φέρνει νέες μειώσεις μισθώνΠαρασκευή, Σεπτέμβριος 19, 2014 - 16:55

Τρία σχέδια-σοκ που θα φέρουν επί της ουσίας νέες μειώσεις στους μισθούς του Δημοσίου εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της εφαρμογής νέου μισθολογίου τόσο στο στενό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το μόνο που μπορεί να ανατρέψει τους σχεδιασμούς είναι η πρόωρη προκήρυξη εκλογών, μια και οι αλλαγές που υπάρχουν στο συρτάρι είναι επώδυνες και θα προκαλέσουν κλιμακωτές αντιδράσεις. Οπως έχουν αφήσει

να διαρρεύσει κυβερνητικές πηγές, προβλέπονται αλλαγές που αφορούν τη σύνδεση μισθών και προσόντων, τη μισθολογική εξέλιξη και τις προαγωγές, αλλά και την κατάργηση αμοιβών που αφορούν παροχές σε είδος και «μπόνους» που ελάμβαναν οι δημόσιοι υπάλληλοι για λόγους «κοινωνικής» υποστήριξης. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τα παρακάτω:

• Το σχέδιο επέκτασης του ενιαίου μισθολογίου παντού, σε στενό και ευρύτερο Δημόσιο.

• Την καταγραφή, με στόχο την εξομάλυνση των επιδομάτων (π.χ. οδοιπορικά) που δίδονται σε υπαλλήλους του Δημοσίου, διαφόρων υπουργείων - φορέων και στα οποία εμφανίζονται πολύ μεγάλες αποκλίσεις, τις οποίες το ΥΠΟΙΚ θεωρεί άδικες.

• Την αναζήτηση, καταγραφή και πιθανή κατάργηση αμοιβών σε είδος (π.χ. μειωμένα τιμολόγια) που λαμβάνουν κυρίως εργαζόμενοι στο ευρύ Δημόσιο.

Ο χρόνος πιέζει την κυβέρνηση, μια και το Μνημόνιο προβλέπει να ληφθούν εντός του φθινοπώρου οι αποφάσεις για το νέο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί από το 2015. Στόχος είναι, βάσει Μνημονίου, το «πάγωμα» της μισθολογικής δαπάνης κάτω από το 10% του ΑΕΠ για μια περίοδο που φτάνει τουλάχιστον έως και το 2018. Ο στόχος καταγράφεται και στο Μεσοπρόθεσμο. Στην περίπτωση των μη μισθολογικών παροχών έχουν μπει στο στόχαστρο δεκάδες περιπτώσεις όπως οι δαπάνες για θέρετρα, μεταφορές, σίτιση, παιδικούς σταθμούς και κατασκηνώσεις. Πρόθεση είναι άλλες να περιοριστούν και άλλες να καταργηθούν.

Να σημειώσουμε ότι το θέμα του μισθολογίου είναι ένα από τα καυτά μέτωπα του Σεπτεμβρίου, μαζί με το ασφαλιστικό, το εργασιακό και τις άλλες δεσμεύσεις προς τους δανειστές, που θα τεθούν επί τάπητος με την κάθοδο της τρόικας. Ωστόσο, στο πεδίο του Δημοσίου ήδη οι τριγμοί είναι ισχυροί, λόγω του ζητήματος της αξιολόγησης και του στόχου των υποχρεωτικών απολύσεων που υπολείπονται.

Αυτονόητα

Δεν είναι τυχαίο ότι η κόντρα της ΑΔΕΔΥ αλλά και δημάρχων με την κυβέρνηση για το θέμα της αξιολόγησης και του ελέγχου των συμβάσεων που έγιναν αορίστου χρόνου συνεχίζεται και οι δημόσιοι υπάλληλοι ανακοίνωσαν 24ωρη απεργία για την ερχόμενη Τρίτη. Οσο για τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζει: «Κάποια στιγμή πρέπει να συμφωνήσουμε για τα αυτονόητα στον τόπο μας. Είναι αυτονόητο πως όλοι πρέπει να αξιολογούνται. Είναι αυτονόητο πως όποιος μπήκε παράνομα στο Δημόσιο πρέπει να απομακρυνθεί. Οι έλεγχοι για πλαστά πιστοποιητικά και μονιμοποιήσεις χωρίς τυπικές προϋποθέσεις θα συνεχιστούν και θα ενταθούν. Μετά και την τελευταία δικαστική απόφαση δεν υπάρχει πλέον κανένα άλλοθι και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι: και όσοι αντιδρούν στην αξιολόγηση και στους ελέγχους, αλλά και οι πολιτικοί προστάτες τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα