Τρόμος για το «Δαχτυλίδι της φωτιάς»

11:55 4/4/2014 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΤρόμος για το «Δαχτυλίδι της φωτιάς»Παρασκευή, Απρίλιος 4, 2014 - 11:45

Φόβους για ξύπνημα του «Δαχτυλιδιού της φωτιάς», του συμπλέγματος ρηγμάτων του Ειρηνικού που προκάλεσε και την καταστροφή στη Φουκούσιμα, εκφράζουν οι ειδικοί.


Ο σεισμός 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε τη Χιλή και τις γειτονικές της χώρες το βράδυ της Τρίτης ήταν ο πιο ισχυρός από μια σειρά μεγάλων σεισμών που έχουν καταγραφεί στον κύκλο

σεισμογενών περιοχών, για τις οποίες ευθύνεται το διαβόητο ρήγμα του Ειρηνικού ωκεανού.


Σεισμός 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την περασμένη εβδομάδα το Λος Αντζελες και ακολουθήθηκε από μετασεισμούς σε όλο το μήκος της ακτής της Καλιφόρνιας. Και η Νότια Αμερική ωστόσο θα είναι στο επίκεντρο της προσοχής των σεισμολόγων το επόμενο διάστημα, εξαιτίας μετασεισμών που έχουν ήδη ξεκινήσει μετά τον μεγάλο σεισμό της Τρίτης.


Τα επίκεντρα των τελευταίων μεγάλων σεισμών βρίσκονται στο «Δαχτυλίδι της φωτιάς», όπως ονομάζεται η περιοχή όπου παρατηρούνται βίαια τεκτονικά γεγονότα. Σε αυτό το σημείο της Γης οι δύο πλάκες κατά καιρούς συγκρούονται με άλλες τεκτονικές πλάκες, σύμφωνα με την Κέιτ Χάτον, σεισμολόγο του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας.


«Αυτό επηρεάζει τη Νότια Αμερική, τα παράλια της Καλιφόρνιας, την Αλάσκα, την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες. Βασικά ό,τι βρίσκεται γύρω από το “Δαχτυλίδι της φωτιάς” του Ειρηνικού παρουσιάζει αυξημένο σεισμικό κίνδυνο» εξήγησε χαρακτηριστικά. Ο σεισμός 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την Ιαπωνία και προκάλεσε την καταστροφή της Φουκούσιμα το 2011 προκλήθηκε επίσης από τα ρήγματα του «Δαχτυλιδιού της φωτιάς». Η Χάτον τονίζει ότι επειδή δεν υπάρχει μέθοδος πρόβλεψης των σεισμών, οι ειδικοί δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν αν θα υπάρξουν άλλοι σεισμοί στην περιοχή.


Οι πιο επικίνδυνες πάντως περιοχές είναι πυκνοκατοικημένα κέντρα, όπως το Σαντιάγκο στη Χιλή, το Λος Αντζελες και το Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια, το Σιάτλ στην Ουάσινγκτον, το Τόκιο στην Ιαπωνία και η Λίμα στο Περού.


«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι μετασεισμοί του κύριου σεισμού των 8,2 βαθμών στο σημείο όπου έγινε αυτό. Αυτοί θα είναι λιγότερο συχνοί με το πέρασμα του καιρού, αλλά θα διαρκέσουν μέρες, ακόμη κι εβδομάδες» καταλήγει η Χάτον. Την ίδια ώρα, γεωλόγοι προειδοποιούν για μεγαλύτερο σεισμό στην ίδια περιοχή. «Ο σεισμός των 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ δεν είναι ο μεγάλος σεισμός που περιμέναμε στην περιοχή» δήλωσε ο Μαρκ Σίμονς, γεωφυσικός στο Caltech της Πασαντίνα. «Περιμένουμε έναν πιθανά ακόμη μεγαλύτερο σεισμό» προσθέτει, εξηγώντας ότι αυτός μπορεί να συμβεί είτε αύριο είτε σε πενήντα χρόνια.


7,6 Ρίχτερ συγκλόνισαν και πάλι τη βόρεια Χιλή


Ισχυρός σεισμός 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε και πάλι τη βόρεια Χιλή, μόλις 23 ώρες μετά τον σεισμό των 8,2 Ρίχτερ που σκότωσε έξι ανθρώπους, κατέστρεψε 2.600 σπίτια και προκάλεσε μαζικές εκκενώσεις περιοχών. Το επίκεντρό του ήταν ελαφρώς διαφορετικό από εκείνο του πρώτου σεισμού, ωστόσο τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε μετασεισμό, και όχι σε σεισμό άλλου επικέντρου. Και αυτήν τη φορά εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι τόσο στη Χιλή όσο και στο Περού, αλλά τα κύματα που προκλήθηκαν από τη δόνηση δεν ξεπέρασαν τα 0,7 μέτρα. Παρά το γεγονός ότι αυτός ο δεύτερος σεισμός δοκίμασε και πάλι τις αντοχές των κτιρίων, δεν αναφέρθηκαν νέες ζημιές. Το επίκεντρό του ήταν 23 χιλιόμετρα νότια του Ικουίκε και το εστιακό του βάθος ήταν είκοσι χιλιόμετρα. Οι ντόπιοι για άλλη μία φορά επέδειξαν ψυχραιμία, την οποία μάλιστα εξήρε και η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπασελέ, που αναγκάστηκε επίσης να ακολουθήσει τις οδηγίες εκκένωσης την Πέμπτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα