Βρόμικη σάμπα

ΑΘΛΗΤΙΚΑΒρόμικη σάμπα Πέμπτη, Ιούλιος 28, 2016 - 19:06

Μολυσμένα ύδατα, απεργίες αστυνομικών και ημιτελές Χωριό ανησυχούν τη ΔΟΕ

Επιμέλεια
Γιώργος Αδαμόπουλος

Από την έκφραση «βρόμικο μυστικό» για τους διοργανωτές των επερχόμενων (σ.σ.: 5-21/8) Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο μάλλον ισχύει μόνο η... πρώτη λέξη. Αθλητές ιστιοπλοΐας, σέρφινγκ και κανόε-καγιάκ έχουν εκφράσει

εδώ και εβδομάδες την ανησυχία τους για τη μόλυνση των υδάτων στην πόλη, που θέτει σε κίνδυνο ακόμη και την υγεία τους.



Οι αμφιτρύωνες είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, ωστόσο χθεσινές μετρήσεις έδειξαν ότι τα επίπεδα της μόλυνσης έχουν ξεπεράσει κάθε όριο των τελευταίων ετών... Ο γιατρός Ντάνιελ Μπέκερ, που έλαβε μέρος σε μετρήσεις, δήλωσε χθες στην εφημερίδα «New York Times» ότι «οι αθλητές θα αγωνιστούν στην κυριολεξία μεταξύ σκουπιδιών και περιττωμάτων». Και ο Νάιτζελ Κόχρεϊν, προπονητής της γυναικείας ομάδας ιστιοπλοΐας της Ισπανίας, έκανε λόγο για «αηδιαστική και ιδιαιτέρως ανησυχητική κατάσταση».

Επιπλέον εργάτες

Οι έγνοιες των διοργανωτών, πάντως, είναι περισσότερες, καθώς το συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών απειλεί με νέες απεργίες κατά τη διάρκεια των αγώνων. Αλλωστε, μαζί με πυροσβέστες, βρέθηκαν πρόσφατο στο αεροδρόμιο με πανό που έγραφε: «Καλώς ήρθατε στην κόλαση! Είμαστε απλήρωτοι και δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλειά σας», εν μέσω φόβων για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα ή αυξημένης εγκληματικότητας. Οι Βραζιλιάνοι αγωνιούν και για την κατάσταση του Ολυμπιακού Χωριού, προσλαμβάνοντας 500 επιπλέον εργάτες, μετά τα παράπονα της Αυστραλίας για διαρροές, οσμή υγραερίου και γυμνά καλώδια στα δωμάτια.

Επιπροσθέτως, το άγχος του ντόπινγκ παραμένει, παρά την τιμωρία 108 Ρώσων αθλητών. Μάλιστα, ο Βιτάλι Στεπάνοφ, πρώην στέλεχος της ρωσικής υπηρεσίας αντι-ντόπινγκ, που παρείχε πληροφορίες για το σκάνδαλο -και ενώ και η δρομέας (800 μ.) σύζυγός του Γιούλια Στεπάνοβα έχει αποκλειστεί για παλαιότερη «καταδίκη» ντόπινγκ- δήλωσε χθες ότι «πολλοί Ρώσοι θα φτάσουν ντοπαρισμένοι στο Ρίο!» Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, πάντως, ανέφερε ότι «υπάρχει συντονισμένη εκστρατεία κατά της χώρας» και θεωρεί πως «οι Ολυμπιακοί θα είναι λιγότερο θεαματικοί χωρίς τους αθλητές μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα