Η λαϊκή, βασιλιάς στις ντομάτες

Αυτόν το μήνα βρήκαμε τις πιο νόστιμες ντομάτες στις υπαίθριες αγορές του άστεως.

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, οι γνωστές ιερεμιάδες: «Δεν υπάρχουν καλές ντομάτες». Εθισμένοι να μην ψωνίζουμε παρά μόνο στο σούπερ μάρκετ, αρκούμαστε σε κάθε λογής ντοματίνι και ντοματάκι της μοδός (τσέρι, βελανίδι, κοκτέιλ κ.λπ.), εγχώριας παραγωγής αλλά και εισαγωγής, που βρίσκουμε εκεί. Δικαίως γκρινιάζουμε: καλές «κανονικές» ντομάτες, ώριμες, εύοσμες και εύγευστες, δύσκολα βρίσκουμε στις μεγάλες αλυσίδες. Εκεί προτιμώνται οι ντομάτες μακράς διαρκείας, που αντέχουν στις μεταφορές και μένουν αναλλοίωτες στις

αποθήκες επί μακρόν, οι σκληρόφλουδες ντομάτες, οι ομοιόμορφες, οι άγουρες, για να αντέξουν καιρό και στο σπίτι. Και όταν φτάσει η ώρα να τις κόψουμε σαλάτα, τις διατρέχει ένα κάτασπρο ξυλώδες στέλεχος και από γεύση μηδέν, τι σαλάτα να κόψεις...

 

Στις λαϊκές, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Γιατί; Γιατί εκεί οι παραγωγοί πρέπει να πουλήσουν άμεσα τις ντομάτες τους και άρα πρέπει να είναι στην τέλεια ακμή τους, μυρωδάτες, θελκτικές και εύγευστες. Πολλοί είναι αυτοί που δοκιμάζουν πριν αγοράσουν, με την προτροπή των ίδιων των παραγωγών. Γιατί εκεί ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και άμεσος: ο επόμενος ντοματάς δεν είναι παρά στον παραδιπλανό πάγκο. Γιατί ακόμα και αν υπάρχουν αρκετοί καταναλωτές που ζητούν ομοιόμορφες, σκληρές, άγουρες ντομάτες, για να αντέξουν περισσότερες ημέρες, ευτυχώς δεν έχουν επηρεάσει τη συνολική εικόνα: «ο κόσμος που ψωνίζει στη λαϊκή έρχεται κάθε εβδομάδα και άρα θέλει η ντομάτα του να είναι ώριμη, γλυκιά, για να τη φάει αμέσως», λέει ο παραγωγός Αντρέας Δασκαλάκης. «Αν παραμαλακώσουν μερικές γρήγορα, κάν’τες σάλτσα», αντιπροτείνει ο παραγωγός Μανώλης Χρηστάκης σε όλους όσοι ανησυχούν για το ότι οι ντομάτες του είναι λεπτόφλουδες και καλοωριμασμένες.

 

Για του λόγου το αληθές επισκεφτήκαμε στα τέλη Ιουνίου περί τις 10 λαϊκές αγορές σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και έπειτα από δοκιμές καταλήξαμε στα εξής:

 

 

Περισσότεροι από τους μισούς ντοματάδες που συναντήσαμε σε κάθε αγορά είχαν γευστικές ντομάτες. Των υπολοίπων ήταν, αν μη τι άλλο, αξιόλογες.

 

Σύμφωνα με τα όσα μας είπε η πλειονότητα των παραγωγών, οι ντομάτες που βρίσκουμε στην αγορά μέχρι τις αρχές Ιουλίου είναι θερμοκηπίου. Οι υπαίθριες βγαίνουν μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Ακόμα, λοιπόν, και οι θερμοκηπίου που δοκιμάσαμε ήταν πολύ νόστιμες.

 

Οι τιμές κυμαίνονται από 0,30 (για σάλτσα, πιο γινωμένες και στραπατσαρισμένες ντομάτες) μέχρι το πολύ 1 ευρώ, με τις περισσότερες να κοστίζουν 0,50 - 0,70 ευρώ.

 

Εντελώς ενδεικτικά, αυτόν το μήνα, βρήκαμε καλές ντομάτες στους εξής παραγωγούς: Γ. Καλαµαυκιανάκης (Τετάρτη: Ν. Σµύρνη, Σάββατο: Ν. Κόσµος κ.α.), Μ. Χρηστάκης (∆ευτέρα: Πατήσια, Πέµπτη: Γλυφάδα), Α. ∆ασκαλάκης (Τρίτη: Γαλάτσι, Παρασκευή: Α. Πετράλωνα), Μ. Αϊβαλιώτης (∆ευτέρα: Νίκαιας, Σάββατο: Περιβολάκι), Ν. ∆ιαλεκτάκης (∆ευτέρα: Νίκαια, Τρίτη: Αιγάλεω).
Keywords
Τυχαία Θέματα