Μυστικά της μεσογειακής διατροφής

Τον λόγο που η μεσογειακή διατροφή είναι «ό,τι καλύτερο» για τη διατήρηση της καλής υγείας υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες.

Το ότι η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη για τη διατήρηση της καλής υγείας είναι πλέον αδιαμφισβήτητο. Τώρα οι επιστήμονες ανακάλυψαν για ποιο λόγο αυτός ο συνδυασμός τροφίμων είναι τόσο ωφέλιμος. Οπως διαπιστώθηκε, ο συνδυασμός ελαιόλαδου, πλατύφυλλων σαλατών και των υπολοίπων λαχανικών είναι αυτός που την κάνει τόσο υγιεινή. Οταν το ελαιόλαδο έρχεται

σε επαφή με τα λαχανικά δημιουργούνται νιτρικά λιπαρά οξέα τα οποία περιορίζουν την αρτηριακή πίεση, προστατεύοντας καρδιά και αγγεία. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Ρroceedings of the National Academy of Sciences.

Οπως διαπιστώθηκε από έρευνα που έγινε σε ποντίκια, το ακόρεστο λίπος στο ελαιόλαδο και τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα των λαχανικών ενώνουν τις δυνάμεις τους για μία πραγματικά υγιεινή διατροφή. Ομως οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι εξίσου ωφέλιμα είναι τα αβοκάντο αλλά και οι ξηροί καρποί.

Η μεσογειακή διατροφή είναι εμπνευσμένη από τις παραδοσιακές κουζίνες της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας και περιλαμβάνει πολλά λαχανικά και φρούτα, σιτηρά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, αλλά και κοτόπουλο και ψάρι, ενώ πολύ σπανιότερα χρησιμοποιείται το κόκκινο κρέας, το βούτυρο και τα διάφορα ζωικά λίπη.

Τα οφέλη

Αν και καθένα από τα συστατικά της μεσογειακής διατροφής έχει και τα δικά του οφέλη για την ανθρώπινη υγεία, οι ερευνητές προσπαθούσαν να βρουν τι ήταν αυτό που έκανε συνολικά τόσο υγιεινή τη μεσογειακή διατροφή.

Διαβάστε όλο το άρθρο στο www.kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα