Νόστιμες Μαγειρικές Εντός... μύρισαν ως έξω

Οι «Νόστιμες Μαγειρικές Εντός» γράφτηκαν συλλογικά από περίπου 100 διαφορετικά άτομα, έγκλειστους στις αντρικές και γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού και στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θηβών, με συντονιστή τον Ηλία Μαμαλάκη.

Ζούμε μεγάλες στιγμές σε ιστορικές εποχές. Δεν πιστεύουμε στα μάτια και στα αυτιά μας. Γιατί συνηθίσαμε στο ατιμώρητο της εξουσίας. Της πολιτικής εξουσίας και της εξουσίας του χρήματος. Μια σειρά επιχειρηματίες, πολιτικοί, δήμαρχοι, στελέχη επιχειρήσεων και μηχανισμών του κράτους, μαζί και οι παρατρεχάμενοί τους, συγγενείς τε και φίλοι και κουμπάροι, παίρνουν την άγουσα

για το εδώλιο του κατηγορουμένου. Από κει ατσαλάκωτοι και λαμπεροί μοιράζονται τα κελιά με όσους ως τώρα το σύστημα που εξυπηρέτησαν αδίκησε, στέλνοντάς τους σε φυλακές αχούρια, σε φυλακές αποθήκες ξεχασμένων συνανθρώπων μας, που ίσως να μη μπαίνουν καλοί, αλλά σίγουρα βγαίνουν χειρότεροι.

Ο Μαμαλάκης στη φυλακή... με τις κουτάλες του!

Κι ενώ αρχίσαμε να συνηθίζουμε το γεγονός ότι μπαίνουν στη φυλακή, όχι με το σπαθί τους, αλλά ο καθένας με τις αμαρτίες του, μας προέκυψε ένα πρωτοκλασσάτο όνομα της γαστρονομίας, ένας αγαπημένος των λαϊκών στρωμάτων. Κεραυνός εν αιθρία, που ράγισε το εικόνισμά του στις κουζίνες των γυναικών:Ο Ηλίας Μαμαλάκης στη Φυλακή!

Κυρίες και κύριοι, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να αναγγείλουμε ότι ο Ηλίας Μαμαλάκης, εδώ και χρόνια μπαινοβγαίνει στις φυλακές! Γνωστό πρεζόνι της γαστρονομίας. Παλεύει χρόνια να ξεφύγει από το πάθος του. Κάθε φορά όμως του λείπουν υλικά, γι’ αυτό και ψάχνεται στις πιάτσες του κόσμου για ένα ακόμα γραμμάριο μαγικής σκόνης, που θα αυξήσει την ευχαρίστηση. Τρίβει δέκα λογιώ πιπέρια, ανακατεύει αλάτια των σπηλαίων και των σαράντα θαλασσών, ξύσμα από μήλα των Εσπερίδων, ζεματίζει στυμφαλίδες όρνιθες, ροδοκοκκινίζει φραγκόκοτες, φιλετάρει το φίδι που έθρεψε η Εύα στον Κήπο. Έφτασε ως τη σπηλιά του Αλή Μπαμπά και μαγείρεψε για τους Σαράντα Κλέφτες. Πέτυχε πολλά! Έστω και στιγμιαία μέσα από το γυαλί έκανε πολλούς ανθρώπους ευτυχισμένους.

Το γυαλί είναι μια φυλακή, σε κλείνει μέσα του κι αν το αφήσεις σε απομονώνει από την κοινωνία, από το οξυγόνο της πραγματικής ζωής. Το γυαλί είναι μια παραμύθα. Αυτό ο Ηλίας το γνωρίζει. Είδε τον κίνδυνο να αναλώνει τον χαρισματικό του εαυτό χάριν των χορτάτων και μόνο. Κι έτσι συνειδητά και με κλεισμένο ραντεβού πέρασε μια μέρα τη βαριά σιδερένια πόρτα της φυλακής. Εκεί συνάντησε το πιο δύσκολο, το πιο ανήμπορο, το πιο άδικα στερημένο της ελευθερίας του παραβατικό κοινό. Έγκλημά τους ότι κάποια στιγμή της ζωής τους ξεπέρασαν το όριο της κοινωνίας βλάπτοντας την ίδια τους την ύπαρξη. Κατέστρεψαν, το μυαλό, τα σωθικά, το κορμί τους. Διέλυσαν τις ψυχές τους, τις οικογένειες, τις φιλίες, έκοψαν τα νήματα που τους ένωναν με τον κόσμο τον δικό μας. Κι εκεί λίγο πριν κόψουν και το νήμα της ζωής τους, χωρίς καλά-καλά να το καταλάβουν σε μια στιγμή που η παραμύθα έκανε το «θαύμα» της, βρέθηκαν ξαφνικά πίσω από τα κάγκελα. Εγκληματίες, στιγματισμένοι, ανήμποροι συχνά να αντιληφθούν κι ανίκανοι να υποστηρίξουν τα θέλω, τις ελπίδες τις επιθυμίες τους. Διαλυμένοι, χωρίς στηρίγματα, χωρίς προοπτική! Συγχρωτίζονται με πραγματικούς εγκληματίες, με κλέφτες, με φονιάδες, με απατεώνες, με καταχραστές του δημοσίου χρήματος, με κάθε καρυδιάς καρύδι, ενώ δεν είναι άλλο από πάσχοντες. Χρήζουν θεραπείας. Οι περισσότεροι δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν άλλο εκτός από τον ίδιο τους τον εαυτό.

Στις αντρικές και γυναικείες στον Κορυδαλλό και στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θηβών. Εκεί υπάρχουν τρεις κοινότητες που τα μέλη τους παλεύουν για την απεξάρτηση, αλλά και την ελευθερία τους. Μ’ αυτόν τον κόσμο, με αυτό το κύτταρο της φυλακής, ήρθε σε επαφή ο Ηλίας Μαμαλάκης. Ένα κύτταρο το οποίο δεν αντιμετώπισε ως πάσχον από ανίατη ασθένεια. Αλλά σαν έναν οργανισμό που χρειάζεται σωστή τροφή για να δυναμώσει. Πάνω απ’ όλα έπρεπε να δυναμώσει το σώμα και την ψυχή. Να σταθεί στα πόδια του. Να πάρει εφόδια για μέσα και για έξω. Αλλά κυρίως να αισθανθεί ότι και εντός της φυλακής υπάρχει έγνοια από κάποιους που βρίσκονται εκτός. Κι αυτό δεν άργησαν να το καταλάβουν όσοι βρέθηκαν με τον Ηλία εντός. Μαγείρεψαν μαζί του, έστησαν μενού, έφτιαξαν καινούργια πιάτα. Μπόρεσαν, με τα υλικά που τους διατίθενται στη φυλακή, να δώσουν άρωμα και γεύση στην καθημερινότητά τους. Ομόρφυναν του κόσμο τους. Τον κόσμο γύρω τους και τον κόσμο εντός τους. Ο Μαμαλάκης μπήκε στη φυλακή με ραντεβού. Μπήκε και ξαναμπήκε. Πολλές φορές! Και θα ξαναμπεί, γιατί φαίνεται να ξέρει πως αν δεν μπορείς να γκρεμίσεις μια φυλακή, φρόντισε τουλάχιστον να μη γκρεμίζονται τα όνειρα και οι ζωές των φυλακισμένων ψυχών εντός της.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Τετάρτη 10 Απριλίουστον Ελληνικό Κόσμο της οδού Πειραιώς.

Μαγειρικές Εντός

Καρπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι ένα βιβλίο. Γράφτηκε συλλογικά από περίπου 100 διαφορετικά άτομα. Γράφει ο Ηλίας Μαμαλάκης:

«Μέσα στις φυλακές πρωτοσυναντήθηκα με τούτα τα άτομα, σαν εθελοντής μάγειρας. Τους μαγειρεύω ή καλύτερα τους μαθαίνω να μαγειρεύουν και πιστέψτε με τα καταφέρνουν πάρα πολύ καλά. Έμμεσα μαθαίνουν την συλλογική εργασία, την υπευθυνότητα, τον αλληλοσεβασμό, καλούς τρόπους και βγάζουν κάτι από την καταπιεσμένη τους προσωπικότητα μέσα από τη μαγειρική. Στρώνουν όμορφα το τραπέζι με τα πλαστικά τους πιάτα και καθόμαστε όλοι μαζί και τρώμε μια μπουκιά ψωμί. Για κάθε συνταγή έγραψαν και την ιστορία της: πού την μάθανε, γιατί την αγαπάνε, τι τους θυμίζει. Αισθάνθηκα ότι μέσα από αυτές τις συνταγές αναζητήσανε ένα κομμάτι από τη χαμένη τους ελευθερία.

Έχει ενδιαφέρον τούτο το βιβλίο. Μέσα από τις σελίδες του θα γνωρίσετε την άλλη όψη της γαστρονομίας. Την έγκλειστη γαστρονομία που αναζητά μια ευκαιρία ελεύθερης έκφρασης".Το εγχείρημα έγινε υπό την αιγίδα του ΚΕΘΕΑ που βοηθά εξαρτημένα από τις ουσίες άτομα να καθαρίσουν από τα ναρκωτικά. Η συμμετοχή στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ είναι εθελοντική, δωρεάν και χωρίς χορήγηση υποκατάστατων.

Το βιβλίο αυτό που έχει τίτλο «Μαγειρικές Εντός…» παρουσιάζεται στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στις 10 Απριλίου 2013, ημέρα Τετάρτη στις 19.30 το απόγευμα.

Τα πενιχρά κέρδη από την πώληση θα ενισχύσουν ένα μικρό ταμείο για τις ανάγκες των μελών του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ μετά την αποφυλάκισή τους.

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, 212 254 0000.
Keywords
Τυχαία Θέματα