Ο πλούτος της φτώχειας

Η εικόνα της Ηπείρου, με τα ψηλά βουνά και τη λίγη καλλιεργήσιμη γη, έχει συνδεθεί με τη φτώχεια, τη μετανάστευση, την εγκατάλειψη. Είναι όμως έτσι ή μήπως μέσα στις δύσκολες συνθήκες μεγαλουργούν οι παραγωγοί, οι κτηνοτρόφοι, οι μαγείρισσες; Το γάλα και τα τυριά, τα ποταμίσια ψάρια, τα χόρτα και τα βότανά της δεν γίνεται να λείπουν από το τραπέζι μας.

1. Φυσικώς «Καθαρά» Βότανα

Μοσχοβολιστά, αυτοφυή βότανα, που συλλέγονται σε ορισμένες ορεινές περιοχές της Ηπείρου από την εταιρεία Madras. Ρίγανη

και δάφνη, δεντρολίβανο, άγρια μέντα, θυμάρι, λουίζα και φασκόμηλο, όλα τους με βιολογική πιστοποίηση, απεντομωμένα χωρίς χημικά.

Ν. Μακρυωνίτου

Mandras, Τσαγιού Γεύσεις, Ελλήνων Γεύσεις

Τηλ. παραγωγού: 210-41.18.067

2. Ζίτσα αφρισμένη

Από την ηπειροκρατόρισσα Ντεμπίνα, με λευκοπράσινες ανταύγειες, ευγενικό αφρισμό, άρωμα εσπεριδοειδών και φρέσκου μήλου· νευρικό, φινετσάτο απεριτίφ, αλλά και οίνος για όλη τη διάρκεια του γεύματος.

Μ. Παπαδοπούλου

Στα σούπερ μάρκετ

Τηλ. παραγωγού: 26510-70.961

3. Νούμπουλο Κερκύρας

Από χοιρινό κόντρα που αλατίζεται και καπνίζεται ελαφρώς με θυμάρι, φασκόμηλο ή σχίνο. Το καλό νούμπουλο, όταν το κόβουμε, είναι λιπαρό, το ξύλο κοπής γεμίζει λάδι, ενώ το κακής ποιότητας είναι στεγνό. Σερβίρεται σε πολύ λεπτές φέτες.

Π. Κοσκινάς

Μιράν

Τηλ. παραγωγού: 26610-91.381

4. Σαλάμι αέρος Λευκάδος

Η εταιρεία Πολυχρονόπουλος παρασκευάζει από το 1950 το παραδοσιακό λευκαδίτικο αλλαντικό. Με φυσικό έντερο και το απαραίτητο πιπέρι, που καρυκεύει το νωπό χοιρινό κρέας. Νοστιμότατο!

Ιφ. Βιρβιδάκη

AB, Σκλαβενίτης, Γαλαξίας, Αραπιάν, Ελληνικά καλούδια

Τηλ. παραγωγού: 26450-21.092

5. Γραβιέρα ηπειρώτικη, γλυκιά και πιπεράτη

Σχεδόν αποκλειστικά από πρόβειο γάλα, η γραβιέρα των Αφών Παππά ωριμάζει επί μακρόν και έχει ιδιαίτερη, γλυκιά γεύση και ζωηρό άρωμα. Δοκιμάστε και αυτή με τα ολόκληρα πιπέρια.

Γ. Παπαδημητρίου

Εργον, Αλεξανδρής, Θανόπουλος, πρατήριο τυροκομείο Παππά

Τηλ. παραγωγού: 26830-24.013

6. Χέλι μίνι, γεύση μάξι

Λεπτοκαμωμένο, τυλιγμένο σε ντελικάτο άρωμα καπνού, το χέλι της εταιρείας Γείτονα κυκλοφορεί πλέον και σε mini εκδοχή και είναι φιλέτο από αρσενικά χέλια. Δεν χρειάζεται σάλτσες και μαγειρέματα, αρκεί να το αφήσετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να το απολαύσετε ως έχει πάνω σε μια φέτα καλού ζυμωτού ψωμιού με φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή σε σαλάτες με άγρια χόρτα.

Ν. Δημητρίου

Μανδραγόρας, Nora’s deli, Αφοί Βασιλόπουλοι deli, Θανόπουλος

Τηλ. παραγωγού: 26810-26.640

7. Ρομπόλα Κεφαλονιάς San Gerasimo

Η κυρίαρχη κεφαλονίτικη ποικιλία, με τα λεμονάτα αρώματα και τη δροσερή οξύτητα, σε μία από τις καλύτερες εκδοχές της από το αξιόλογο οινοποιείο. Ενα ιδανικό κρασί για χειμωνιάτικες -και όχι μόνο- ψαροφαγίες.

Μ. Παπαδοπούλου

ΑΒ, Σκλαβενίτης και σε κάβες

Τηλ. παραγωγού: 26710-86.301

1. Οξος κατά παράδοση

Καλή πρώτη ύλη, αργή ζύμωση και παλαίωση είναι τα τρία συστατικά που οφείλει να έχει ένα εκλεκτό ξίδι. Σε πείσμα της ιταλικής Μοδένα, αποδεικνύεται πως το ξίδι Ζίτσας της οικογένειας Βαϊμάκη έχει όλα τα παραπάνω και επιπλέον... νοστιμευτικό την ηπειρώτικη περηφάνια. Αψύ και πυκνό, θα ζωντανέψει και την πιο απλή πράσινη σαλάτα.

Ν. Δημητρίου

Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής, Ελιά και Μέλι, Vegera, Ανθίδης, Παντοπωλείο Θεσσαλονίκης, Κανέλα και Μέλι

Τηλ. παραγωγού: 26510-93.921

2. Λουκάνικα ελαφιού

Πεντανόστιμα, ωριμασμένα φυσικά από τα ρεύματα αέρος του ποταμού Παλαιόκηπου, στο Μπουραζάνι. Από τις λίγες φορές που απολαμβάνουμε κυνήγι χωρίς τύψεις, αφού γίνονται μόνο από τα ζώα που κρίνεται ότι πρέπει να απομακρυνθούν για να μειωθεί, ελεγχόμενα, ο πληθυσμός τους στο περιβαλλοντικό πάρκο της περιοχής.

Μ. Βασιλοπούλου

ΑΒ Ελληνικό, Ψυχικό

Τηλ. παραγωγού: 26550-61.283

3. Λαδοτύρι Ζακύνθου

Τσουχτερό τυρί, με ζυμωμένο άρωμα, αψιά, υπερώριμη γεύση, που καίει το λαιμό. Το γινωμένο αιγοπρόβειο λαδοτύρι της Ζακύνθου μένει και ωριμάζει μέσα σε λάδι ελιάς και ταιριάζει πολύ με τσίπουρο. Για να το γλυκάνουμε, επιλέγουμε μαρμελάδες εσπεριδοειδών.

Ν. Μακρυωνίτου

Τσερτσιάν, Agrotica Center, Αραπιάν Τσελιγκοπούλα, Παντοπωλείο Ευδοκία

4. Γαλοτύρι ζαγορίσιο

Πυκνό, αλοιφώδες τυρί από αιγοπρόβειο γάλα της περιοχής του νομού Ιωαννίνων, που παράγεται στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου. Μπαίνει σε πίτες και τάρτες, «ντύνει» μπρουσκέτες μετατρέπεται σε ντιπ με την προσθήκη φρέσκων μυρωδικών, γαρνίρει σούπες λαχανικών, χόρτων, μανιταριών.

Ν. Δημητρίου

Carrefour, Θανόπουλος, Μπαλάσκας

Τηλ. παραγωγού: 26530-22.022

5. Τσίπουρο Γκλίναβος

Η φινετσάτη λευκή ποικιλία Ντεμπίνα δεν δίνει μόνο γοητευτικά κρασιά, αλλά και τσίπουρα με απαλή, ξηρή και αρωματική γεύση που συνοδεύουν όλα τα μεζεδάκια των γιορτινών τραπεζιών. Από το οινοποιείο Γκλίναβος στη Ζίτσα.

Μ. Παπαδοπούλου

Σε καλές κάβες

Τηλ. παραγωγού: 26580-22.212

Keywords
Αναζητήσεις
τσοριθο σκλαβενιτης
Τυχαία Θέματα
Ο πλούτος της φτώχειας,