Οι τέλειες «δίπλες» της μαμάς της Μαρίας

Γλύκισμα φίνο, αν και του τηγανιού, παραδοσιακό, αν και απολύτως διαχρονικό. Είναι τέλειες, λέμε!

Διαδικασία Σιρόπι: Σε μια μεγάλη και κατά προτίμηση φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη να πάρουν βράση, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Βράζουμε το σιρόπι μέχρι να δέσει, αλλά να μην γίνει πολύ σφιχτό (για 3-4 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός). Όταν είναι έτοιμο, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στην πιο χαμηλή βαθμίδα και διατηρούμε το σιρόπι ελαφρώς ζεστό, μέχρι να γίνουν οι δίπλες.

Δίπλες: Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα

υλικά για τις δίπλες. Ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να γίνει μια ζύμη λεία, η οποία να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Όταν είναι έτοιμη την κάνουμε μια μπάλα και την κόβουμε σε 3 - 4 κομμάτια. Πασπαλίζουμε με αλεύρι μια καθαρή επιφάνεια εργασίας και με τον πλάστη ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε πολύ λεπτό φύλλο. Κόβουμε το κάθε φύλλο σε χοντρές λωρίδες (περίπου 8 εκ. πλάτους) και μετά σε τετράγωνα. Μπορούμε να αφήσουμε έτσι τα κομμάτια ή να τα κάνουμε φιογκάκια ή να τους δώσουμε ότι άλλο σχήμα θέλουμε.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα μπόλικο ελαιόλαδο (περίπου 4 εκ. από τον πάτο του σκεύους) και τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά μικρές δόσεις από τις δίπλες για περίπου 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί κουζίνας, να στραγγίξουν απ’ το λάδι, μέχρι να ετοιμάσουμε και τις υπόλοιπες. Όταν γίνουν όλες, τις βουτάμε, σε δόσεις, στο ζεστό σιρόπι, τις γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά και τις βγάζουμε αμέσως σε μια πιατέλα.

* Ευχαριστούμε πολύ τη Βίβιαν Χαψούλα, μητέρα της Μαρίας Χαψούλα, διευθύντριας σύνταξης του Γαστρονόμου, για την καταπληκτική συνταγή. Τις δίπλες της φωτογραφίας έφτιαξε η συντάκτρια του περιοδικού Καλλιόπη Πατέρα. Τις χαρήκαμε όλοι στο γραφείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαρίας,marias