Ρυζόγαλο με γάλα καρύδας

Ένα εκπληκτικό γλυκό από την Ταϋλάνδη, η συνταγή του οποίου δυστυχώς δεν χώρεσε στο τεύχος του Γαστρονόμου αυτής της Κυριακής.

ΔιαδικασίαΒάζουμε το ρύζι σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό. Αν έχουμε χρόνο, μπορούμε να το μουλιάσουμε σε μπολ με κρύο νερό, από το προηγούμενο βράδυ. Το στραγγίζουμε και το βράζουμε όση ώρα λένε οι οδηγίες της συσκευασίας (μέχρι να γίνει). Το στραγγίζουμε και το βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα (εκτός φωτιάς). Το αφήνουμε

στην άκρη.

Παράλληλα, σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζουμε το γάλα καρύδας, το αλάτι και τα 150 γρ. από τη ζάχαρη και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι, για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αδειάζουμε στην κατσαρόλα με το ρύζι. Ανακατεύουμε απαλά, με ένα κουτάλι μέχρι να αναμειχθούν, καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να κρυώσει.

Σερβίρισμα: Σε ένα μπρίκι, βάζουμε την κρέμα καρύδας με την υπόλοιπη ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 1 – 2 λεπτά, ανακατεύοντας τα με ένα κουτάλι, μέχρι να αναμειχθούν και να λιώσει η ζάχαρη.

Βάζουμε το ρύζι σε ατομικά πιάτα, δίπλα του 3 – 4 φέτες μάνγκο, περιχύνουμε με 1 – 2 κουτ. σούπας από την κρέμα καρύδας, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και σερβίρουμε.

*Συμβουλές για τα υλικά

Sticky rice: είναι το μακρύκοκκο ρύζι με χαμηλή περιεκτικότητα σε άμυλο και που όταν μαγειρεύεται, χωρίς να χυλώνει, αποκτά κολλώδη υφή· το βρίσκουμε συσκευασμένο σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα με προϊόντα Απω Ανατολής – στην Ελλάδα το γνωρίζουμε ως ρύζι για σούσι. ΕναλλακτικάΓάλα καρύδας: «γάλα» που παρασκευάζεται από το βράσιμο της τριμμένης σάρκας της καρύδας μέσα σε νερό. Συσκευασμένο σε κονσέρβα (ή σε χάρτινο κουτί) σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα με προϊόντα Απω Ανατολής.Κρέμα καρύδας: παρασκευάζεται με τον ίδιο τρόπο με το «γάλα» καρύδας, αλλά περιέχει λιγότερο νερό και περισσότερο λίπος. Συσκευασμένο σε κονσέρβα (ή σε χάρτινο κουτί) σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα με προϊόντα Απω Ανατολής.

Τα γλυκά στην Ταϋλάνδη, είναι φρουτένια, αρωματικά και εύκολα· τόσο εύκολα που σε μερικές συνταγές χρειαζόμαστε μόνο τρία υλικά, όπως σε αυτή εδώ: ρύζι, φρούτα και γάλα καρύδας. Το Khao neeo mamuang είναι το διασημότερο, παραδοσιακό Ταϋλανδέζικο γλυκό και μοιάζει κάπως με το δικό μας ρυζόγαλο.

Keywords
Αναζητήσεις
ρυζογαλο με γαλα καρυδας, γαλα καρυδασ κονσερβα
Τυχαία Θέματα