Συμβαίνει στο Sani Gourmet

Στο ταξίδι «Από το Πεκίνο ώς τη Ρώμη», κάναμε... στάση στην Ινδία και δοκιμάσαμε το μενού της σεφ Manju Malhi, το οποίο σερβίρεται και απόψε.

Μικροκαμωμένη, υπερκινητική και δραστήρια, η Manju Malhi εκφράζεται γλαφυρά όχι μόνο με τις λέξεις, αλλά και με τις χειρονομίες. Έχει πάθος με την μαγειρική και όσον αφορά στη μητρική της κουζίνα, την Ινδική, ξέρει πώς να προκαλεί συγκινήσεις. Μεταξύ άλλων η Manju είναι συγγραφέας βιβλίων που αναδεικνύουν την καθημερινή, αφτιασίδωτη ινδική κουζίνα και ταυτόχρονα παρουσιάζει μια τηλεοπτική

εκπομπή που προβάλλεται σε όλη την Ασία, κι έχει περισσότερους από 800 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Σχετικά με το μενού που έχει σχεδιάσει για το Sani Gourmet, και το οποίο μαγειρεύει μαζί με την μητέρα της, μας εξηγεί πως οι επιρροές που έχει ενσωματώσει προέρχονται κυρίως από την κουζίνα της βόρειας Ινδίας – γενέτειρα του πατέρας της -, η οποία χαρακτηρίζεται από «ζεστά» μπαχαρικά, όπως κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο. Μια τραχιά κουζίνα, ρουστίκ, με μεγάλες εντάσεις. Κουζίνα της καρδιάς, την χαρακτηρίζει η ίδια. «Σε ένα παραδοσιακό γεύμα στην Ινδία δεν υπάρχει σειρά και μεμονωμένα πιάτα (σαλάτα, κυρίως, ορεκτικό, κ.λπ.), αλλά μια μεγάλη κεντρική μεταλλική πιατέλα, στην οποία συνυπάρχουν όλα τα εδέσματα, συμπεριλαμβανομένου και του γλυκού» μας εξηγεί, επισημαίνοντας πως για το μενού που ετοίμασε για το φεστιβάλ, έχει προσαρμοστεί στη δυτικότροπη αλληλουχία των πιάτων, ενώ παράλληλα έχει προσπαθήσει να «εξομαλύνει» διακριτικά την αιχμηρότητα των ινδικών γεύσεων χωρίς να χάσει τις εντάσεις – και το έχει πετύχει.

Pyaaz aur besan ke pakoray

Κρεμμύδια παναρισμένα με καρυκευμένο κουρκούτι ρεβιθάλευρου και μους γιαουρτιού.

Ένα πιάτο εξαιρετικά ρουστίκ και πλούσιο γευστικά.

Το κρασί: Sauvignon blanc, Ευάμπελος Γη

Ajwaini mahi tikka

Τρυφερές μπουκιές ψαριών σε κρούστα βοτάνων, μαζί με φρέσκο πράσινο τσάτνεϊ.

Ίσως το ωραιότερο πιάτο του μενού, με ένα ζουμερό λαβράκι, υπέροχα μαριναρισμένο κι αρωματικό, μαγειρεμένο όπως πρέπει, και συνοδευόμενο από ένα καλοφτιαγμένο τσάτνεϊ φρέσκου κόλιανδρου και μέντας.

Το κρασί: Sauvignon blanc, Ευάμπελος Γη

Punjabi chole masala aur tarkari Mumbai aloo

Ρεβίθια σε μια συνταγή βορειοϊνδικής έμπνευσης, αρωματικές πατάτες και πινελιές από σπόρους μουστάρδας. Άλλο ένα πιάτο ινδικού σπιτιού, αφτιασίδωτο, σούπερ αρωματικό και γεμάτο αυθεντικότητα.

Το κρασί: Μετόχι Χ Λευκό, Τσάνταλη

Maharajah murgh masala

Kοτόπουλο με καραμελωμένα κρεμμύδια, σκόρδο και τζίντζερ, που συνοδεύεται από αχνιστό ρύζι μπασμάτι Ινδίας. Το πληθωρικό μαγειρευτό της ινδικής κουζίνας. Με το ρύζι, κυρίαρχο πιάτο στον δρόμο του μεταξιού, εδώ αρκούντως μπαχαρένιο, διαφοροποιείται από εκείνα των γειτόνων τους.

Το κρασί: Merlot, Κτήμα Αρβανιτίδη

Shrikhand aur nan khatai

Πλούσιο, κρεμώδες, γλυκό επιδόρπιο γιαουρτιού δυτικής Ινδίας με σαφράν, γαρνιρισμένο με φιστίκια Αιγίνης και μπισκοτάκια με κάρδαμο. «Το παχύ ελληνικό γιαούρτι, είναι η πρώτη ύλη που λαχταρούσα για αυτό το επιδόρπιο» λέει η Manju, παινεύοντας την μοναδικότητα του κεντρικού της συστατικού.

Το κρασί: Μοσχάτο Σπίνας, Μπουτάρη Οινοποιητική

Το μενού παρουσιάζεται μέχρι τις 11 Μαΐου στο εστιατόριο Sea You Up του Sani Resort και κοστίζει 95 ευρώ/άτομο.

Keywords
Τυχαία Θέματα