Το φαγητό σε πρώτο πλάνο

Πιάτο, πιρούνι, κάμερα, γράφουμε!

Η ταινία “Chocolat” με την Juliette Binoche και τον Johnny Depp μετά την προβολή της οποίας οι θεατές έβγαιναν από την αίθουσα ανυπόμονα και με αδηφάγα επιθυμία για σοκολάτα, είναι μία μόνο από τις περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν πως το φαγητό και ο κινηματογράφος είναι δυο πάθη που συναντώνται στην τέχνη επιτυχώς. Οι εξομολογήσεις

γύρω από ένα πλούσιο στρωμένο τραπέζι, η πολυτάραχη ζωή ενός σεφ, ένα εντυπωσιακό γαστρονομικό ταξίδι ή η φιγούρα ενός ατζαμή μάγειρα έχουν αποτελέσει σενάρια ταινιών γαστρονομικού ενδιαφέροντος. Από το Babette's Feast (G. Axel, 1987) μέχρι το Eat Drink Man Woman (Ang Lee, 1994), την Πολίτικη Κουζίνα (Τ. Μπουλμέτης, 2003) το Ratatouille (B.Bird, J. Pinkava, 2007) και δεκάδες άλλα έργα, οι λιχούδηδες και κινηματογραφόφιλοι θαυμάζουν πλάνα που προκαλούν το αίσθημα της πείνας, της λαιμαργίας ή και της αηδίας για το φαγητό. Ο κινηματογραφικός φακός ενισχύει την ελκυστική ή αποκρουστική εικόνα της τροφής υπακούοντας στις οδηγίες του σεφ-σκηνοθέτη και σύμφωνα με το μενού-σενάριο. Μήνες μετά τα γυρίσματα, όταν η τροφή που φαίνεται στο πλάνο έχει από καιρό αποσυντεθεί, το πανί της οθόνης λειτουργεί ως μέσο διαρροής αρωμάτων και γεύσεων, τα οποία ο θεατής μπορεί σχεδόν να αισθανθεί. Μεγαλειώδης η εικονική τροφή, πεντανόστιμη η κινηματογραφική στιγμή.

Γαστρονομία και κινηματογράφος συνδυάζονται στην Αθήνα στο πρώτο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου για φαγητό (1st Athens International Culinary Film Festival) που θα λάβει χώρα στα πλαίσια της τριήμερης διοργάνωσης «Ημέρες Γαστρονομίας» στις 9, 10 και 11 Μαΐου στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς. Οι υπεύθυνοι καλούν επαγγελματίες (ή και ερασιτέχνες) δημιουργούς (κινηματογραφιστές, σεναριογράφους, σκηνοθέτες) να λάβουν μέρος με ένα έργο τους, διάρκειας έως 40 λεπτών, με θέμα τη γαστρονομία σε κάθε της έκφανση. Θέμα θα μπορούσε να είναι η καθημερινότητα ενός Έλληνα σεφ και το σκληρό, καυτό περιβάλλον της κουζίνας του, ένας γαστρονομικός περίπλους της Σύμης ή ακόμη και μια φανταστική συνομιλία μιας ντομάτας και μιας ελιάς σε ένα μπολ με χωριάτικη σαλάτα. Ο βαθμός πρωτοτυπίας θα συνεκτιμηθεί. Η ταινία θα πρέπει να αποσταλεί στους υπευθύνους σε ηλεκτρονική μορφή (avi, mpeg4, mov) και να συμπληρωθεί η αίτηση εδώ έως τις 31 Μαρτίου 2014. Υποψηφιότητα για όσκαρ σκηνοθεσίας ή για αστέρι Μισελέν, το πεδίο δόξης είναι λαμπρό για κάθε δημιουργό.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.imeres-gastronomias.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα
Το φαγητό σε πρώτο πλάνο,