Το κρύο δεν μας επιτρέπει να παχύνουμε
Ελάχιστες ελπίδες αδυνατίσματος διατηρεί η κ. Ούντεσερ στο Γιόρκβιλ του Ιλινόι, κρατώντας τη σόμπα αναμμένη και παραμένοντας στον καναπέ της.
Το κρύο δεν είναι μόνο καιρός για δύο, αλλά μας επιτρέπει να διατηρήσουμε την καλλίγραμμη σιλουέτα μας. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη Ολλανδών επιστημόνων, κομβικό ρόλο στην αύξηση των κιλών και τη διόγκωση της περιφέρειας διαδραματίζει η κεντρική θέρμανση.
Ειδικότερα, οι Ολλανδοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στο εσωτερικό των κατοικιών,
Η ολλανδική θεωρία για τη «δίαιτα του θερμοστάτη» δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Trends in Endocrinology and Metabolism και βασίζεται στην ενεργειακή ισορροπία.
Είναι γνωστό ότι κερδίζουμε κιλά όταν προσλαμβάνουμε με την τροφή μας περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίμε με τις διάφορες καθημερινές δραστηριότητες.Οπως αναφέρει το πόρισμα των Ολλανδών ερευνητών, ο κόσμος περνάει το 90% του χρόνου του σε εσωτερικούς χώρους. Την ίδια στιγμή μειώνουμε ή αυξάνουμε τη θερμοκρασία τους προκειμένου να νιώσουμε πιο άνετα, ελαχιστοποιώντας έτσι τη δαπάνη ενέργειας που κάνει ο οργανισμός μας προκειμένου να διατηρήσει τη θερμοκρασία σώματος. Ετσι η πλάστιγγα της ενεργειακής ισορροπίας κλίνει προς την αύξηση των κιλών. Με πολύ απλό τρόπο, γυρίζοντας τον θερμοστάτη της κεντρικής θέρμανσης μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να κάψει θερμίδες.
Χαρακτηριστικά ο συντονιστής της έρευνας δρ Γούτερ βαν Μάρκεν Λίχτενμπελτ ανέφερε στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο ΒΒC ότι οι 19 βαθμοί Κελσίου είναι η ιδανική θερμοκρασία και αυτό όχι για όλη την ημέρα. «Η ενεργειακή αύξηση που παρατηρήθηκε προσέγγισε το 6% στο ήπιο κρύο και αυτό μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να κάνει σημαντική διαφορά, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με κάποιες μεταβολές στις διατροφικές μας συνήθειες και τη σωματική άσκηση. Ετσι όποιος ενδιαφέρεται να χάσει κιλά μπορεί να χαμηλώσει τη θέρμανση στο σπίτι ή ακόμα να βγει έξω».
Ο δρ Μαϊκλ Ντάλι του Πανεπιστημίου του Στέρλινγκ, ο οποίος μελέτησε την προσέγγιση των Ολλανδών επιστημόνων, έχει διαφορετική άποψη. Οπως λέει, η μείωση της θερμοκρασίας του χώρου δεν θα είχε ιδιαίτερα αποτελέσματα, καθώς αυτός που θα ένιωθε ψύχρα στο σπίτι του αμέσως θα έτρωγε κάτι, μία σοκολάτα. Παλαιότερες μελέτες, εξάλλου, έδειξαν πως όταν η θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου είναι χαμηλή καταγράφονται περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια. Η μελέτη του Βρετανού επιστήμονα σε εκατό χιλιάδες κατοικίες στην Αγγλία υπέδειξε ότι οι άνθρωποι που ζούσαν σε σπίτια με θερμοκρασία μεγαλύτερη των 23 βαθμών Κελσίου ήταν πιο αδύνατοι επειδή ίδρωναν συχνότερα. Επίσης, οι υψηλότερες θερμοκρασίες περιορίζουν την πείνα και την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε.
Αναδημοσίευση από το www.kathimerini.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Συνταγές
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Gastronomos
- Τελευταία Νέα Gastronomos
- Το κρύο δεν μας επιτρέπει να παχύνουμε
- Το Porto Carras στο Food+Wine
- Κτήμα Κολοκυθά
- Διαγώνιος (Θεσσαλονίκη)
- Κερδίστε 10+10 διπλές προσκλήσεις για το Red Obsession
- Κολοκύθα με προσούτο και γραβιέρα
- Μια «ΒορΟινή» εβδομάδα
- Το εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης στα κορυφαία πέντε του κόσμου
- Το Σάββατο ανοίγει η πρώτη ιδιωτική λαϊκή αγορά χωρίς μεσάζοντες
- Μαρία Στέλλου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Συνταγές