20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Αρκετές οι ταινίες που αξίζει να δείτε!

Ξεκίνησε την Παρασκευή 2 Μαρτίου το 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα στο πλήθος των ταινιών στο διαγωνιστικό τμήμα αλλά και αυτών στα ειδικά αφιερώματα υπάρχουν αρκετές που αξίζει να δει κανείς. Οι Αντιγειτονιές ξεφυλλίζοντας το πρόγραμμα του Φεστιβάλ προτείνουν ορισμένες από αυτές τις ταινίες. Από το αφιέρωμα “Το '68 πέρα από το ΄68” την κλασσική ταινία “Καλοκαίρι στην Ναρίτα” για την επική μάχη των αγροτών του χωριού Σανριζούκα ενάντια στην κατασκευή του αεροδρομίου στην Ναρίτα του Τόκιο.

Επίσης στην ίδια θεματική ενότητα την ταινία “Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε” για την σφαγή των φοιτητών στην πρωτεύουσα των Τριών Πολιτισμών στο Μεξικό το 1968 και την “Αμερικανική Επανάσταση 2” που ακολουθεί τις αναζητήσεις ενός μέλους των Μαύρων Πανθήρων.

Στην ενότητα Μνήμη /Ιστορία μην χάσετε την προβολή της ταινίας “ Οι παρτιζάνοι των Αθηνών” για την αντίσταση στην κατοχική Αθήνα στα 1941-1944. Με θέμα τα εγκλήματα των ναζιστικών δυνάμεων κατοχής είναι οι ταινίες “ Το Μπαλκόνι-Μνήμες Κατοχής” για το μαρτυρικό χωριό Λιγκιάδες στα Γιάννενα και το “Ένα δέντρο θυμάται” για το τσέχικο χωριό Λίντιτσε. Με το ίδιο θέμα και το “Λουλούδια που μαράθηκαν νωρίς, Κακόπετρος 28 Αυγούστου 1944” στο Ελληνικό Πανόραμα για την μαζική δολοφονία που έγινε στο ορεινό χωριό στον Κίσσαμο Χανίων τον Αύγουστο του 1944. Στο Ελληνικό Πανόραμα αξίζουν επίσης την προσοχή σας η ταινία “Θεσσαλονίκη 1917: H φωτιά που γέννησε μια πόλη” για την μεγαλύτερη και πιο καταστροφική πυρκαγιά στην ιστορία της πόλης και τις οικιστικές αλλαγές που ακολούθησαν και “Το ταξίδι του Ορφέα” με τις παράλληλες ιστορίες προσφυγικού δράματος, με κοινή πυξίδα τη μουσική, σαν κοινή γλώσσα των ανθρώπων.

Από το αφιέρωμα στην Ανιές Βαρντά, την γιαγιά του νέου κύματος, προτείνουμε το “Μαύροι Πάνθηρες” ταινία του 1968 και τις 1800 φωτογραφίες που ενώθηκαν σε ένα φιλμ 29 λεπτών για την Κούβα του 1963 με τίτλο “Γεια σας, Κουβανοί!”.

Στην ενότητα Μουσική δείτε την ταινία “Εγώ κι ο ίσκιος μου: Ένα ντοκιμαντέρ για τον Νίκο Παπάζογλου” και στην ενότητα Food vs Food το εκπληκτικό “Ο τελευταίος κυνηγός μελιού” με θέμα τους συλλέκτες μελιού που κρέμονται στο κενό στα ομιχλώδη βουνά του Νεπάλ. Τέλος στο Καλειδοσκόπιο την “Γεύση τσιμέντου” με την εφαρμογή του περίφημου αντιθετικού μοντάζ του σοβιετικού κινηματογράφου και θέμα τους Σύρους πρόσφυγες-εργάτες οικοδόμους που δουλεύουν στην ανέγερση ενός ουρανοξύστη στην Βηρυτό.

Για περισσότερες πληροφορίες και ταινίες καθώς και τις ημέρες και ώρες προβολών ψάξτε στο www2.filmfestival.gr/el/festival-gr/documentary-festival.

Πηγή: Δ.Π. - antigeitonies.blogspot.gr

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Keywords
Τυχαία Θέματα