Guardian: Η Ισπανία μπορεί να χρειαστεί μεγαλύτερη βοήθεια

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}

Τα πακέτα διάσωσης της ευρωζώνης συνήθως προκαλούσαν κύματα ανακούφισης στις αγορές για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Στην περίπτωση της Ισπανίας, ωστόσο, δεν συνέβη το ίδιο, επισημαίνει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Guardian. «Αντί να ηρεμήσει τα νεύρα, το δάνειο των 100 δισ. ευρώ προς τις ισπανικές τράπεζες

μόνο επιβεβαίωσε τις αναλύσεις των επενδυτών ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη επιδεινώνεται» γράφει ο Guardian.

Και προσθέτει: «Παράλογο; Όχι, ο σκεπτικισμός των αγορών είναι δικαιολογημένος. Τα καλά νέα από το πακέτο διάσωσης είναι περιορισμένα: οι ισπανικές τράπεζες, έπειτα από μία ένεση κεφαλαίου, θα είναι καλύτερα προετοιμασμένες ώστε να απορροφήσουν την παλίρροια απωλειών που σχετίζονται με τα ακίνητα και που πλησιάζει προς το μέρος τους».

Τα κακά νέα, αντίθετα, συνεχίζει το άρθρο, είναι σημαντικά. «Η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να σταθεί πίσω από τη διάσωση και η προσθήκη 100 δισ. ευρώ στο εθνικό χρέος θα το διογκώσει στο μέγεθος των Πυρηναίων αν η ύφεση συνεχίσει για δύο ακόμη χρόνια. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η σχέση χρέους προς το ΑΕΠ θα αγγίξει το 100%» αναφέρεται.

Σύγχυση επικρατεί και ως προς την πηγή του δανείου προς τις ισπανικές τράπεζες: «Θα προέρχονται τα χρήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ή τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM); Αν από το τελευταίο, τότε οι ιδιώτες κάτοχοι θα περιμένουν να αποζημιωθούν για τον αυξημένο κίνδυνο με τη μορφή υψηλότερων επιτοκίων στα δάνεια προς την Ισπανία. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανάφεραν ότι θα χρησιμοποιηθούν χρήματα του EFSF. Αλλά αναμένουμε επίσημη επιβεβαίωση. Και πραγματικά, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η πηγή της χρηματοδότησης της Ισπανίας δεν ξεκαθαρίστηκε από την πρώτη στιγμή που έγινε η ανακοίνωση το Σαββατοκύριακο. Φαίνεται ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης, καθώς βιάζονταν να τοποθετήσουν κάποιο είδος προστασίας γύρω από τις ισπανικές τράπεζες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα, δεν είχαν χρόνο να συζητήσουν ούτε τις βασικές λεπτομέρειες» προστίθεται.

Έπειτα, τίθεται ένα ακόμη σημαντικότερο ερώτημα, εκτιμά ο Guardian: «Πώς θα αντιδράσουν οι υπόλοιποι αποδέκτες των πακέτων διάσωσης της ευρωζώνης που η Ισπανία πήρε τα χρήματα με μαλακούς όρους;» Πάντως, καταλήγει το δημοσίευμα, η διάσωση των ισπανικών τραπεζών είναι χρήσιμη, «αλλά η χώρα αδυνατεί να χρηματοδοτεί τον εαυτό της με δεκαετές ομόλογα με επιτόκιο άνω του 6,5%. Αν αυτά τα επιτόκια επιμείνουν, τότε η Ισπανία κατευθύνεται προς ένα ακόμη μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης».

Πηγή: defencenet.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα