Mέσα ενημέρωσης υπερχρεωμένα και εξαρτημένα

Tweet Κατηγορία: Κοινωνία Του Σωτήρη Μανιάτη

Η οικονομική κρίση στη χώρα μας, όπως ήταν αναμενόμενο, χτύπησε και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που φαίνεται να είναι ένας εκ των αδύναμων κρίκων μιας αλυσίδας έτοιμης να σπάσει.

Την τελευταία τριετία ΜΜΕ κλείνουν, βρίσκονται σε αναστολή, επιδιώκουν να ενταχθούν στο περιβόητο άρθρο 99, απολύουν, επιχειρούν

εθελούσιες εξόδους, προχωρούν σε περικοπές αμοιβών ακόμα και με ατομικές συμβάσεις, αφήνουν απλήρωτους εργαζόμενους ακόμα και περισσότερο από ένα χρόνο…

Παρ” όλα αυτά το μέχρι πρότινος ομιχλώδες τοπίο όχι απλώς δεν έχει ξεκαθαρίσει, αλλά δείχνει πλέον να γίνεται ακόμα πιο θολό. Η έλλειψη ρευστότητας έχει πνίξει τα περισσότερα ΜΜΕ, καθώς τα θεμέλια ακόμα και των ισχυρών μιντιακών ομίλων τρίζουν συθέμελα.

Επιχειρώντας μια χαρτογράφηση της κατάστασης γίνεται εμφανές ότι τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης είναι υπερχρεωμένα και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που η μη αναχρηματοδότησή τους δημιουργεί συνθήκες απόλυτης ασφυξίας.

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς τους για το 2011 (και για ορισμένα για το 2010, καθώς δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστούν νεότεροι) τα χρέη σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ραδιόφωνα, εφημερίδες και περιοδικά ξεπερνούν τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ (!), εκ των οποίων κάτι λιγότερο από τα μισά είναι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Δηλαδή υποχρεώσεις που θα πρέπει σύντομα να αναχρηματοδοτηθούν ή να επαναδιακανονιστούν. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τρεις βασικοί όμιλοι μίντια (ΔΟΛ, Τηλέτυπος, Πήγασος), οι οποίοι αλληλοσυνδέονται και βρίσκονται στη λίστα με τις 60 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αξιών, υπολογίζεται ότι έχουν συνολικό δανεισμό που αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ και εξ αυτών τουλάχιστον τα 300 εκατ. ευρώ είναι βραχυπρόθεσμα.

Μάλιστα τα ίδια κεφάλαιά τους αθροιστικά φαίνεται να φτάνουν μόλις το 1/10 του συνολικού τους δανεισμού. Δηλαδή θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι πλέον τα πιστωτικά ιδρύματα, οι τράπεζες, είναι ουσιαστικά κύριοι μέτοχοί τους με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Οι ελληνικές τράπεζες όμως εξαρτώνται πλέον από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια και τη λεγόμενη ανακεφαλαιοποίησή τους, η οποία επίσης εξαρτάται από την τρόικα τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Κάτι που επίσης μπορεί να συνεπάγεται μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων…

Την ώρα που όλοι αναμένουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μήπως επιτέλους ανοίξει η στρόφιγγα των δανειοδοτήσεων ή επαναχρηματοδοτήσεων, πολλοί αναρωτιούνται πως και με ποια κριτήρια θα γίνουν όλα αυτά.

Με ποιες προϋποθέσεις και ποια κριτήρια ειδικά, καθώς οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν υπό επιτροπεία η οποία θα ελέγχει εξονυχιστικά τις όποιες δανειοδοτήσεις και ειδικά όταν πρόκειται για ποσά άνω των 8.000.000 εκατομμυρίων ευρώ.

Σήμερα επι

Keywords
Τυχαία Θέματα