Α Σύλλογος ΠΕ Αθηνών: Πρόγραμμα "Ευρωπαϊκή Μνήμη": Ξαναγράφουν το παρελθόν για να ελέγξουν το μέλλον!

Tweet

Α΄ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

www.a-athinon.gr,

[email protected]

Πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Μνήμη»: Ξαναγράφουν το παρελθόν για να ελέγξουν το μέλλον!

Το Υπ. Εσωτερικών με σχετικό έγγραφο που απέστειλε προς Δήμους, Περιφέρειες και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, προωθεί το πρόγραμμα της Ε.Ε. «Ευρωπαϊκή Μνήμη». Με το πρόγραμμα αυτό επιχειρείται για μία ακόμα φορά η εξίσωση του κομμουνισμού με τον φασισμό και προβάλλεται η επικίνδυνη και ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων, που αποτελεί

επίσημη πολιτική της Ε.Ε. και προέρχεται από τις πιο μαύρες ημέρες της ψυχροπολεμικής περιόδου.

Χαρακτηριστικά, οι αρμόδιοι αναφέρουν: «Τα επιδοτούμενα έργα αντανακλούν τις αιτίες της ανάδυσης των ολοκληρωτικών καθεστώτων στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία (ναζισμός, φασισμός, σταλινισμός και ολοκληρωτικά κομμουνιστικά καθεστώτα)». Όσοι υλοποιήσουν τα προγράμματα αυτά θα επιδοτηθούν από την Ε.Ε. μέχρι και με 100.000 €!
Η θεωρία των δύο άκρων εξισώνει το θύτη με το θύμα, τους εκατομμύρια νεκρούς από τη Σοβιετική Ένωση, από την Ελλάδα, όλους όσους έδωσαν τη ζωή τους ενάντια στον φασισμό με τους ναζί και τους φασίστες !

Στον ίδιο παρανομαστή λοιπόν ο Αδόφλος Χίτλερ με τον Μπέρτολτ Μπρεχτ, ο Γκέμπελς με το Ρίτσο, οι ναζί δολοφόνοι με τους εκτελεσμένους της Καισαριανής, οι δοσίλογοι και οι ταγματασφαλίτες με τους αντάρτες και τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, οι σφαγείς των Καλαβρύτων και του Δίστομου με τον Μπελογιάννη και τον Πλουμπίδη !

Η επικίνδυνη και ανιστόρητη αυτή θεωρία δίνει άλλοθι και αθωώνει τελικά τη ναζιστική –εγκληματική Χρυσή Αυγή και ταυτόχρονα επιχειρεί να εξομοιώσει τους σημερινούς λαϊκούς αγώνες για ψωμί και λευτεριά με τα χθεσινά και σημερινά εγκλήματα των ναζί.

Για να γίνει πιο κατανοητό σε ποιο μήκος κύματος κινούνται οι λογικές του αντι-ολοκληρωτισμού και ποιοι τις υπεράσπιζαν στο παρελθόν παραθέτουμε τα παρακάτω αποσπάσματα :

«Ούτως εδυνάμωσεν ο εθνικοσοσιαλισμός(…)Ο Χίτλερ εκυβέρνησε δικτατορικώς με σκοπόν τον παγγερμανισμόν(…)Ο κομμουνισμός είναι σύστημα, το οποίον στηρίζεται εις την κοινοκτημοσύνην όλων των αγαθών(…)Το όλο σύστημα απέβη ολοκληρωτικόν και τυραννικόν καθεστώς(…)Από μιας απόψεως οι Γερμανοί ήσαν ειλικρινέστεροι. Διεκήρυξαν ότι προσβλέπουν εις τον Παγγερμανισμόν. Οι λαοί το εγνώριζαν και το καταπολέμησαν. Οι Ρώσοι είναι περισσότερον ύπουλοι. Αποκρύπτουν τους απώτερους σκοπούς των(…)Μια νέα δημοκρατία, η πραγματική, οικοδομείται σιγά, σιγά, με σύνεσιν, με περίσκεψιν»

Πρόκειται για αποσπάσματα από το σχολικό εγχειρίδιο ιστορίας της Στ΄δημοτικού του Κ. Σακκαδάκη, ΟΕΔΒ, 1969, δηλαδή για το σχολικό βιβλίο της χούντας ! Αποκαλύπτεται λοιπόν ότι με εντολές της Ε.Ε. προωθείται η επιστροφή στις πιο μαύρες ημέρες της ψυχροπολεμικής περιόδου και νεκρανασταίνεται το πνεύμα του αντικομμουνισμού στο όνομα δήθεν της δημοκρατίας και της ελευθερίας !
Η ευθυγράμμιση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης με τις αντικομμουνιστικές επιταγές της Ε.Ε. αργά ή γρήγορα θα επιδιωχθεί να μεταφερθεί και στα αναλυτικά προγράμματα και σχολικά βιβλία. Ο στόχος τους δεν είναι βέβαια μόνο η διαστρέβλωση του παρελθόντος και η σπίλωση των λαϊκών αγώνων. Φοβούνται τους αγώνες που έρχονται, φοβούνται τη λαϊκή οργή και ακόμα πιο πολύ φοβούνται την προοπτική αυτή η οργή να πάρει χαρακτηριστικά συγκροτημένου κινήματος που θα διεκδικεί ψωμί, δουλειά, ελευθερία, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, παιδεία και υγεία, ενός κινήματος κοινωνικής χειραφέτησης και απελευθέρωσης. Οι εκπαιδευτικοί έχουμε χρέος να σταθούμε απέναντι στη θεωρία των άκρων, να γυρίσουμε την πλάτη στο ιστορικό ψεύδος και να συμβάλλουμε με τη διδασκαλία και τους αγώνες μας στη διαμόρφωση ελεύθερων και κριτικών πνευμάτων.

Από το Δ.Σ.

Tags: Α Σύλλογος ΠΕ Αθηνών Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα