"Αδίστακτο συμβόλαιο θανάτου" η επαναφορά του πλαφόν στα φάρμακα

Tweet

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης επαναφέρει το πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων, με τροπολογία που κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ένα αντιεπιστημονικό και αντιδεοντολογικό μέτρο το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στον κλάδο της υγείας.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης

στο Mega ανέφερε το εξής τρομερό: "Στην Ελλάδα για κάποιο λόγο γράφουμε και καταναλώνουμε πάρα πολλά φάρμακα." Για το επείγον της τροπολογίας με τη σχετική νομοθετική διαδικασία στην Βουλή, ο Υπουργός Υγείας, έκανε λόγο για υπέρβαση κατά 21 εκατ. ευρώ τον περασμένο Απρίλιο, στην φαρμακευτική δαπάνη. Το νέο πλαφόν θα καθορίζεται κατά μέσο όρο στο 20% μειωμένο σε σχέση με την αντίστοιχη ποσότητητα συνταγογράφησης για το 2013

Στην τροπολογία για την επαναφορά του πλαφόν περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για το νέο τρόπο υπολογισμού του clawback (μηχανισμό αυτόματης επιστροφής υπερβάσεων) για τις φαρμακευτικές εταιρείες, μετά από αντιδράσεις του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την αντίθεση του στις κινήσεις του Άδωνι Γεωργιάδη αναφέροντας πως το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει διατάξει την αναστολή εφαρμογής του μέτρου.

«Είμαστε υπέρ του ελέγχου και της εξοικονόμησης των δαπανών με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και όχι με το απαράδεκτο μέτρο του πλαφόν που δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης, ταλαιπωρεί τους γιατρούς και δημιουργεί ανισότητες μεταξύ των ασθενών. Ζητούμε να εφαρμοστούν άμεσα τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και να σταματήσουν τα οριζόντια μέτρα που πλήττουν τη Δημόσια υγεία», τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βαρνάβας με γραπτή δήλωση την οποία εξέδωσε, αναφέρεται μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ότι το μέτρο του πλαφόν αποτελεί "αδίστακτο συμβόλαιο θανάτου", καθώς είναι "ένα παράλογο και εξοντωτικό μέτρο που προκάλεσε τεράστια προβλήματα, αφήνοντας χιλιάδες ασθενών χωρίς φάρμακα".

Tags: Άδωνις Γεωργιάδης Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα