«Αν κλείσει, μας βυθίζουν στο σκοτάδι»

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, στις 5 το απόγευμα, έξω από το ΚΕΑΤ

«Το μοναδικό κέντρο για τυφλούς στη χώρα, είναι το ΚΕΑΤ και σήμερα μεθοδικά απαξιώνεται. Αν κλείσει μας βυθίζουν στο σκοτάδι». Οι μαθητές του ΚΕΑΤ είναι «ποταμός». Η Αντριάνα, η Δέσποινα, ο Αγγελος, ο Γιώργος, μίλησαν στο «Ριζοσπάστη» εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η μαθητική κοινότητα προχώρησε από την περασμένη Δευτέρα με ομόφωνη απόφαση στην κατάληψή
του και ανάγλυφα απέδωσαν την εικόνα των προβλημάτων του Κέντρου, μαζί με τις εκτιμήσεις τους:

«Αλλες χρονιές είχαμε 12 καθηγητές, πλέον έχουμε μόνο 3. Τα περισσότερα μαθήματα δεν τα κάνουμε. Δεν έχουμε καν διδαχτεί Ιστορία».

«Είμαστε στο τέλος της σχολικής χρονιάς και ακόμη δεν έχουμε βιβλία Μαθηματικών, Βιολογίας και Φυσικής, δηλαδή στα μαθήματα θετικής κατεύθυνσης και είμαι στην Γ\' Λυκείου. Τη Βιολογία προσπαθώ να τη βγάλω με ηχογραφημένα μαθήματα. Η δικαιολογία που μας λένε είναι ότι δεν μπορούν να τυπώσουν τα σύμβολα, πέρυσι με πίεση έφτιαξαν το βιβλίο της Χημείας που έχει πολύ πιο δύσκολα σύμβολα».

«Δεν υπάρχει δυνατότητα ψυχαγωγίας, για χορό, θέατρο, μουσική, που χρόνια οι τυφλοί μαθητές διδάσκονταν στο ΚΕΑΤ γιατί λέει λεφτά δεν υπάρχουν. Κι απ\' την άλλη ακούμε ότι δισ. ευρώ χαρίζονται στις τράπεζες».

«Ερχονται γονείς και τους αποθαρρύνουν, μη φέρνεις τα παιδιά σου εδώ, τους λένε. Οταν δεν έρχονται καινούριοι μαθητές θα είναι πιο εύκολη η απαξίωση και το κλείσιμο του ΚΕΑΤ».

«Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και ένα χρόνο και τώρα τους απολύουν».

«Στο οικοτροφείο του ΚΕΑΤ, όπου μένουμε όσα παιδιά είμαστε από επαρχία, δεν έχουμε καν ζεστό νερό. Η διοίκηση λέει ότι ο μόνος υδραυλικός που μπορεί να διορθώσει τη βλάβη είναι εκτός Αθηνών».

Η Διοίκηση του Κέντρου έχει σταθεί ενάντια στις κινητοποιήσεις της μαθητικής κοινότητας, των γονιών και του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος. Τώρα, σε μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση για να σταματήσει η κατάληψη των μαθητών, απέσυρε όλο το προσωπικό (επιμελητές, οδηγούς των σχολικών κλπ.). Αποτέλεσμα είναι τα παιδιά να μην μπορούν να μεταφερθούν από και προς το Κέντρο, να ειδοποιηθεί οικογένεια από τη Χίο που είχε δύο ανήλικα παιδιά στο οικοτροφείο να τα πάρει(!) και τα παιδιά του δημοτικού και του οικοτροφείου να μείνουν χωρίς φαγητό, αφού απέσυρε μέχρι και τον μάγειρα, και ο δάσκαλος αναγκάστηκε να παραγγείλει πίτσες.

«Ευτυχώς που έχουμε τους γονείς με το μέρος μας, τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και το ταμείο της μαθητικής κοινότητας και θα τρώμε απ\' έξω. Πέρυσι όταν αποφασίσαμε να κάνουμε κατάληψη τα είχαν κλειδώσει όλα, είχαν ξεχάσει την αίθουσα εκδηλώσεων και κοιμόμασταν εκεί, στο πάτωμα, μετά μας πήγαν στην αστυνομία. Τα περιμέναμε αυτά. Φέτος τους αιφνιδιάσαμε, οργανωθήκαμε και κρατήσαμε όλες τις αίθουσες ανοιχτές, έχουμε εμείς τον έλεγχο. Εχουμε πλέον πείρα», απαντούν οι μαθητές με πείσμα και αποφασιστικότητα που πηγάζει από το δίκιο του αγώνα

Keywords
Τυχαία Θέματα