Ανακοίνωση ΚΣ Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου σχετικά με το νέο νόμο 4076/2012

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}

Ανακοίνωση ΚΣ Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου
σχετικά με το νέο νόμο 4076/2012
28 Αυγούστου 2012

Μέσα στο καλοκαίρι και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

ψήφισε το N. 4076 που τροποποιεί διατάξεις του N. 4009, ένα χρόνο μετά την υπερψήφισή του – και πάλι κατακαλόκαιρο - από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ. Η αντίσταση της μεγάλης πλειοψηφίας των συλλογικών οργάνων των πανεπιστημιακών, των φοιτητών και των διοικητικών στην εφαρμογή του Ν.4009 ανάγκασαν τη νέα συγκυβέρνηση να αναπροσαρμόσει την τακτική της με στόχο πάντα την εφαρμογή των αλλαγών στην ανώτατη εκπαίδευση.

Τόσο ο νόμος «πλαίσιο» (4009/11) όσο και ο 4076/12 αποσκοπούν στην υλοποίηση των κατευθύνσεων της Μπολόνια για εκπαίδευση και έρευνα προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις του Μνημονίου, με καταστροφικές συνέπειες για την παιδεία, την έρευνα και το δικαίωμα των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων στη μόρφωση. Ωστόσο, παρά τις αλλαγές που ψηφίστηκαν, διατηρείται αναλλοίωτος ο πυρήνας των θεσμικών αλλαγών του νόμου 4009/11, στην κατεύθυνση της υλοποίησης ενός επιχειρηματικού πανεπιστημίου μέσω πλήθους αυταρχικών, αντιακαδημαϊκών και αντιδημοκρατικών διατάξεων.

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο της συνολικής επιθετικής πολιτικής λιτότητας, τα Πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν συνθήκη υποστελέχωσης και χρηματοδοτικής ασφυξίας, ιδίως εάν αναλογιστούμε τους μειωμένους κατά πάνω από 60-70% τακτικούς προϋπολογισμούς σε σχέση με την περίοδο πριν τα μέτρα λιτότητας, τη «στάση πληρωμών» φέτος το καλοκαίρι, την ανοιχτή πληγή της αδιοριστίας (ΔΕΠ και ΕΕΔΙΠ) με εκατοντάδες συναδέλφους να περιμένουν για πάνω από 2 χρόνια το διορισμό, καθώς και τον κίνδυνο πλήρους περικοπής των πιστώσεων για συμβασιούχους διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80 (που ήδη πέρσι υπέστησαν μείωση πάνω από 60%).

Οι αλλαγές που ψήφισε η κυβέρνηση αφήνουν άθικτους όλους τους μηχανισμούς του Ν. 4009 που εξασφαλίζουν τον πλήρη έλεγχο των ΑΕΙ από επιχειρηματικά συμφέροντα και την αυταρχική θωράκιση της διοίκησής του. Αυτό προκύπτει, εάν εξετάσουμε συγκεκριμένα τις ρυθμίσεις του νέου νόμου:

Σε σχέση με τα Συμβούλια Ιδρύματος ο νέος νόμος:

Διατηρεί τα «Συμβούλια Ιδρύματος», με εξωτερικά μέλη, με αφαίρεση μόνο μερικών ακαδημαϊκών αρμοδιοτήτων. Πρυτάνεις και κοσμήτορες θα είναι προεπιλεγμένοι από το Συμβούλιο.
Καταργεί μεν τις περιβόητες «οργανωτικές επιτροπές», αλλά προβλέπει ότι, αν δεν πραγματοποιηθούν δύο φορές οι εκλογές (με την απαράδεκτη μέθοδο της «ταξινομικής ψήφου), γίνεται εκλογή με επιστολική/ηλεκτρονική ψήφο (μεθόδευση κατεξοχήν αντιδημοκρατική και διαβλητή) και εάν δεν πραγματοποιηθεί και με αυτό τον τρόπο, ακολουθεί υποχρεωτική διορισμός των αρχαιοτέρων καθηγητών του ιδρύματος! Ορίζεται, μάλιστα, προθεσμία ολοκλήρωσης των εκλογών ως τις 25 Οκτώβρη! Το ίδιο σύστημα εφαρμόζεται για την εκλογή Πρύτανη και Κοσμήτορα.

Keywords
Τυχαία Θέματα