Αναζητώντας τη συλλογική δράση, από την Κίνηση για Ενεργή ΕΛΜΕ Ζακύνθου

Tweet Κατηγορία: Ανακοινώσεις

 

«Αναζητώντας τη συλλογική δράση»

Ο συνδικαλισμός στις μέρες μας είναι μια “λερωμένη” λέξη, βαλλόμενος και αποδυναμωμένος. Μία από τις αιτίες είναι ότι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι δεν αντιπροσωπεύουν, στο βαθμό που θα έπρεπε, τον σύλλογο. Από τη μια η νοοτροπία «εμείς σας ψηφίζουμε, καθήκον σας να αγωνίζεστε», από την άλλη η τακτική οργανωμένων παρατάξεων, που, στην καλύτερη περίπτωση, προσπαθούν να περάσουν, στη χειρότερη, να επιβάλουν τη γραμμή τους, απομάκρυναν

τους αιρετούς από τη βάση και αντίστροφα, τη βάση από τους αιρετούς.

Θεωρούμε ότι συνδικαλισμός δεν είναι η κατάληψη μίας θέσης σε Διοικητικό Συμβούλιο για να αποφασίζουμε, να ομιλούμε και να ενεργούμε “αντ’ αυτών”. Θέλουμε και προσπαθούμε πάντα να είμαστε “συν αυτοίς”. Παρά τις προσδοκίες μας, όμως, διαπιστώσαμε πως βρεθήκαμε να αγωνιζόμαστε για αυτούς, χωρίς αυτούς.

Δεν αρκεί η πρόθεση από την πλευρά των συναδέλφων να ψηφίσουν μία χούφτα ανθρώπους διατεθειμένους να θυσιάσουν πολύτιμο χρόνο και ζωτική ενέργεια για το “συμφέρον” του κλάδου – όπως αυτοί το κρίνουν – εν είδει ανάθεσης. Η στήριξη από τη βάση δεν έγκειται απλά στην επικύρωση των προτάσεων του Δ.Σ. υπό τη μορφή ευχολογίου. Οι περιστάσεις απαιτούν δράση συλλογική, και αυτό σημαίνει από ΟΛΟΥΣ. Προϋπόθεση, όμως, για την επίτευξη της συλλογικότητας είναι να παραμερίσουμε το “εγώ”. Πριν μιλήσουμε πρέπει να μάθουμε να ακούμε, και για ακούσουμε πρέπει να είμαστε εκεί, παρόντες, ψυχή τε και σώματι˙ στους συλλόγους, στις συνελεύσεις, στους δρόμους, στις πλατείες. Να συμμετέχουμε στη συνδιαμόρφωση απόψεων, προτάσεων και στάσεων, ανοιχτοί προς κάθε τι ριζοσπαστικό και έτοιμοι να αναθεωρήσουμε πολλά στερεότυπα. Να αντλούμε τη δύναμη από το συν-αδελφό μας που αγωνίζεται στο πλευρό μας, γνωρίζοντας ότι θα χρειαστούν και θυσίες για να αναχαιτιστεί ο ακρωτηριασμός όλων που θα συνεχίζεται μέχρι την ολική μας παράλυση. Ακριβώς για αυτό το λόγο η «Κίνηση» θα συνεχίζει να υπάρχει μέχρι να συναντήσει την «Ενεργή ΕΛΜΕΖ».

Διαπιστώνοντας ότι η συμμετοχή μας στα Δ.Σ. δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα και δεν στάθηκε αρκετή για να ενεργοποιήσει τον κλάδο όσο θα επιθυμούσαμε, αποφασίσαμε να δράσουμε και πέρα από το Δ.Σ., δίχως το βάρος της γραφειοκρατίας, των “πρέπει” και του “συνδικαλιστικά ορθού”. Προς τούτο συγκροτούμε μία ανοικτή ομάδα διαλόγου για τα θέματα που μας απασχολούν, που θα συνευρίσκεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Δεν περιμένουμε ούτε απαιτούμε καθολική αποδοχή των προτάσεών μας, δεν ελπίζουμε στην αυταπάτη της απόλυτης συμπόρευσης, είμαστε λεύτεροι με οδηγό τον άνθρωπο, την τρέλα μας, τα όνειρά μας.

Κίνηση για Ενεργή ΕΛΜΕΖ

 

Άννα Ακτύπη

Ιωάννα Αρβανιτάκη

Χρήστος Γούσιας

Λο

Keywords
Τυχαία Θέματα