Άνω - κάτω οι ζωές 20.000 φοιτητών από το «Σχέδιο Αθηνά»

Εκπαίδευση στον ΤύποΑνακοινώσεις

Το ΠοντίκιΆνω - κάτω οι ζωές 20.000 φοιτητών από το «Σχέδιο Αθηνά» Δεν μπορούμε, μας είπαν, να σπαταλάμε τα χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου για να λειτουργούν Πανεπιστήμια χωρίς Τμήματα και Τμήματα χωρίς πανεπιστημιακούς ή αποφοί­τους. Σύμφωνοι. Τότε προς τι η όλη αναστάτω­ση; Εφόσον το «Σχέδιο Αθηνά» της τρικομματικής κυβέρνησης… είχε στόχο να βάλει τέλος στα «φαντάσματα» που φυτοζωούσαν εις βά­ρος της Παιδείας… πώς είναι δυνατόν να έρ­χονται τα πάνω κάτω στις ζωές 20.000 φοιτη­τών, οι οποίοι καλούνται να μετακομίσουν σεάλλη πόλη, και άλλων χιλιάδων σπουδαστών

που μεταφέρονται σε διαφορετικά, πολλές φο­ρές άσχετα, τμήματα; Με ποιον ακριβώς τρόπο «σπαταλούσαν» τα χρήματα των φορολογου­μένων οι 6.000 φοιτητές της Σχολής Διοίκησης Οικονομίας του – γνωστού για τις υποδομές του – ΑΤΕΙ Πατρών, οι οποίοι υποχρεώνονται να συ­νεχίσουν τις σπουδές τους στο Μεσολόγγι; Το βασικό ζήτημα δεν είναι η ανάγκη ή όχι παρέμ­βασης στον εκπαιδευτικό «χάρτη» της χώρας, αλλά, πρώτον, ποιος είναι ο στόχος της παρέμβασης και, δεύτερον, με ποια κριτήρια θα εξυ­πηρετηθεί ο στόχος αυτός.

Δυστυχώς, το μπάχαλο με το «Σχέδιο Αθηνά» (ξανα)επιβεβαιώνει την έλλειψη της όποιας μα­κροπρόθεσμης στρατηγικής για την Παιδεία… και αυτό δεν συμβαίνει μόνο λόγω ανικανότη­τας σοβαρού σχεδιασμού από τους αρμοδίους, αλλά κυρίως επειδή η Παιδεία από «ζητούμε­νο» έχει καταντήσει ακόμη ένα ενοχλητικό «ποσό» του κρατικού προϋπολογισμού. Σε μια εποχή που η δημοσιονομική προσαρμογή έχει λάβει διαστάσεις «ιδεολογικού δόγματος», το «Σχέδιο Αθηνά» αποσκοπεί, κυρίως, στην εξοι­κονόμηση 50 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Τό­σα τους έλειπαν.

Φυσικά, εκτός από το ότι πρόκειται για τον λάθος «στόχο»… αυτός επιδιώκεται χωρίς μέρι­μνα για όσους θίγονται και με λάθος κριτήρια, καθώς ακολουθείται μια λογική σουρεαλιστικής «κοπτορραπτικής», με μοναδικό σκοπό τη δια­τήρηση «πολιτικών ισορροπιών» σε επίπεδο δη­μάρχων, αιρετών και λοιπών παραγόντων.

Tags: σχέδιο Αθηνάφοιτητές
Keywords
Τυχαία Θέματα