«Ανοιχτές πληγές» στα σχολεία της Θεσσαλονίκης

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;} ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ
Με χρονίζοντα άλυτα προβλήματα σχολικής στέγης θα βρεθούν αντιμέτωποι και φέτος χιλιάδες μαθητές σε αρκετές περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα κληθούν να παρακολουθήσουν μαθήματα σε αίθουσες χωρισμένες με γυψοσανίδες, μισθωμένα κτίρια, πρώην «μαγαζιά», σε τάξεις ασφυκτικά γεμάτες, ακόμη και σε υπόγεια.
Πάντως, σε ορισμένους δήμους δίνεται μάχη με το χρόνο για να παραδοθούν νέες σχολικές αίθουσες μέσα στο φθινόπωρο. Την ίδια στιγμή, τα άδεια ταμεία των σχολικών επιτροπών, σε συνδυασμό με τη γενικότερη οικονομική δυσπραγία, οδηγούν σε προβλέψεις για «μία δύσκολη σχολική χρονιά».

Στα συρτάρια πολλών σχολείων έχουν συσσωρευτεί ανεξόφλητοι λογαριασμοί (φυσικού αερίου κ.λπ.) και οφειλές σε προμηθευτές, καθώς δεν έχει σταλεί ακόμη η δεύτερη δόση για τις λειτουργικές δαπάνες. Οσο περνούν οι μέρες, εντείνεται η αβεβαιότητα για το κατά πόσο θα είναι σε θέση τα σχολεία από το φθινόπωρο να καλύψουν τα έξοδά τους.

«Αυτό που έρχεται δε θα έχει καμία σχέση με αυτό που είχαμε ζήσει μέχρι σήμερα», ανέφερε ο γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Νίκος Φασφαλής, τονίζοντας πως υπάρχει κίνδυνος πολλά σχολεία να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τη θέρμανση. «Θεωρούμε πως φέτος θα είναι μία δύσκολη χρονιά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά τις υποδομές, οι δήμοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για την κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων στο ΕΣΠΑ, στο οποίο προσπαθούν να εντάξουν τα έργα τους. «Ευτυχώς που υπάρχει το ΕΣΠΑ και μπορούμε και χτίζουμε σχολεία. Αλλιώς οι δήμοι θα ήταν σε δραματική κατάσταση», σχολίασε δήμαρχος. Πάντως, τα περισσότερα προβλήματα δεν είναι καινούργια, αλλά συσσωρεύονται εδώ και χρόνια. Η υποχρηματοδότηση, η αδιαφορία, οι καθυστερήσεις και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις οδήγησαν, εν πολλοίς, στη σημερινή κατάσταση.

Βέβαια, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς το γεγονός ότι έχουν παραδοθεί την τελευταία δεκαετία και αρκετά σύγχρονα σχολεία, σε πολλές γειτονιές της πόλης, συμβάλλοντας στη συρρίκνωση του ποσοστού της διπλοβάρδιας και στη βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης χιλιάδων παιδιών. Εντούτοις, εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη και σήμερα σχολεία σε εναλλάξ κύκλο λειτουργίας (π.χ. στην Πολίχνη), ενώ σε άλλες περιοχές οι μαθητές στοιβάζονται σε υπόγεια, σε τάξεις-«κλουβιά» και σε μισθωμένους χώρους.

Αναφερόμενος στις συντηρήσεις-επισκευές, ο κ. Φασφαλής τόνισε πως «φέτος πολλά σχολεία της χώρας εγκαταλείπονται στην τύχη τους λόγω της έλλειψης κονδυλίων».

Δήμος Θεσσαλονίκης

Σε μισθωμένους χώρους εξακολουθούν να φιλοξενούνται νηπιαγωγεία, γυμνάσια και λύκεια του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ τα ποσοστά της διπλοβάρδιας έχουν μηδενιστεί στα δημοτικά και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Αντώνης Καρούμπης, φέτος θα μειωθεί ο αριθμός των νηπιαγωγείων που λειτουργούν πρωί-απόγευ

Keywords
Τυχαία Θέματα