Απόφαση της 6ης Συνεδρίασης της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ για τα θεσμικά θέματα του Ελληνικού Πανεπιστημίου

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων
Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού
Διεύθυνση: ΣΤΑΔΙΟΥ 5, GR105 62, ΑΘΗΝΑ,
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: [email protected] Ιστοσελίδα: www.posdep.gr
Τηλέφωνο: 210-3689372 Fax: 210-3689376

ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ // ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2011-2013

6η Συνεδρίαση, 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012, ΕΘΝΙΚΟ

ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

28 Ιουνίου 2012

Α Π Ο Φ Α Σ Η

Θέμα: Απόφαση της 6ης Συνεδρίασης της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ για τα θεσμικά θέματα του Ελληνικού Πανεπιστημίου.

Η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ μετά από συζήτηση, και παρά τις επί μέρους διαφορετικές απόψεις και επιφυλάξεις που διατηρούν τα μέλη της, καταλήγει στα εξής:
Η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει τη βαθιά ανησυχία της και τον έντονο προβληματισμό της για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ανώτατη Εκπαίδευση. Η πολιτική της -μέχρι την προκήρυξη των εκλογών- ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, που αντί για τη συνεννόηση και τη συναίνεση, επέλεξε την απαξίωση των πανεπιστημιακών και την αντιπαράθεση με τους εκλεγμένους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας, δημιούργησε ανυπέρβλητα εμπόδια στην ομαλή λειτουργία των ΑΕΙ και δυστυχώς οδηγεί στην καθολική απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου.
Η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ θεωρεί ότι για την υπέρβαση του σημερινού αδιεξόδου απαιτούνται γενναίες αποφάσεις. Καλούμε τη νέα Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε:
• να εγκριθούν για το τρέχον οικονομικό έτος οι προϋπολογισμοί από τις Συγκλήτους και στη συνέχεια από το Υπουργείο,
• να υπάρχουν διοικήσεις στα ΑΕΙ το φθινόπωρο.
Συγχρόνως, πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τις απαραίτητες και αναγκαίες αλλαγές στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, με βάση τις θέσεις της Ομοσπονδίας (όπως ένα σύστημα διοίκησης, που θα παρέχει την εγγύηση θεσμικών αντιβάρων, με διακριτούς ρόλους και αρμοδιότητες της Συγκλήτου και του Συμβουλίου, η διάρθρωση των Σχολών με Προγράμματα Σπουδών, Τμήματα ή και Τομείς ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε Σχολής, και η εκλογή των Κοσμητόρων με καθολική ψηφοφορία από τα μέλη ΔΕΠ), ώστε να διευκολυνθεί γενικότερα η ομαλή λειτουργία των Πανεπιστημίων και να καταστεί δυνατή η συνεννόηση για τη μεταρρύθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Διανύουμε ίσως την πιο δύσκολη περίοδο στη σύγχρονη ιστορία της χώρας και απαιτείται περισσότερο από κάθε άλλη φορά η ενεργοποίηση όλων των παραγωγικών και κοινωνικών δυνάμεων και ειδικά των πανεπιστημιακών για να βοηθήσουμε στην έξοδο από την παρατεταμένη οικονομική, θεσμική και κοινωνική κρίση. Η προσπάθεια αυτή, που προϋποθέτει σοβαρότητα, σύνεση και συνεννόηση, αφορά όλους και τον καθένα από εμάς. Χρειάζονται όλοι κι ο καθένας από μας! Σήμερα μπορούμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε αυτό που μοιάζει ανέφικτ
Keywords
Τυχαία Θέματα