Χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα στη σύνταξη

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;} ΑΥΞΗΣΗ ΕΝΣΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΩΤΑΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να χάσουν κάθε δυνατότητα θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, αν η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ προχωρήσει
στην αύξηση των ελάχιστων ημερών ασφάλισης (στα 6.000 ένσημα απ\' τα 4.500 που είναι σήμερα) όπως εξετάζεται μεταξύ άλλων.

Η συγκεκριμένη απόφαση της συγκυβέρνησης θα αποτελέσει κόλαφο για τους εργαζόμενους, αφού στις σημερινές συνθήκες κρίσης, με την τεράστια ανεργία, τη μαύρη εργασία, την υποαπασχόληση και τη μερική απασχόληση, θα έχει σαν αποτέλεσμα όλο και λιγότεροι να μπορούν να συμπληρώνουν τα απαραίτητα ένσημα ακόμα και για την κατώτερη σύνταξη των 486 ευρώ.

Θα δουλεύουν μια ζωή, αλλά δε θα παίρνουν σύνταξη
Ενδεικτικά σε αυτήν την κατεύθυνση είναι τα στοιχεία του ΙΚΑ που συσχετίζουν τον αριθμό εργαζομένων με τις ημέρες ασφάλισης. Σύμφωνα με αυτά, το 2010, ο μέσος όρος ημερών ασφάλισης των εργαζομένων (κοινές επιχειρήσεις και οικοδομικά έργα) μέσα σε ένα χρόνο ήταν 204,5 ένσημα το χρόνο, το οποίο σημαίνει πως για να συμπληρώσει ένας εργαζόμενος τα 4.500 ένσημα που απαιτούνταν για την κατώτατη σύνταξη χρειαζόταν να δουλέψει 22 χρόνια (συνεχούς εργασίας). Για τη συμπλήρωση των 6.000 ενσήμων, θα χρειάζονται 29,3 χρόνια δουλειάς για να πάρει κανείς την κατώτατη σύνταξη.

Αυτό, όμως, αποτελεί μόνο τη μια όψη του βάρβαρου νομίσματος. Η άλλη είναι ότι υπάρχουν επαγγέλματα στα οποία οι εργαζόμενοι δε θα πάρουν στην πραγματικότητα ούτε κι αυτή την κατώτατη σύνταξη. Χαρακτηριστικότερο όλων είναι το παράδειγμα των οικοδόμων. Σύμφωνα και πάλι με τα στοιχεία του ΙΚΑ, το 2010 ο μέσος όρος των ημερών ασφάλισης στο έτος για τους εργαζόμενους στην οικοδομή ήταν μόλις 72,8 ένσημα. Δηλαδή, ένας οικοδόμος, με βάση αυτά τα ένσημα, για να φτάσει τις 6.000 ημέρες ασφάλισης και να πάρει την κατώτατη σύνταξη, θα πρέπει να δουλεύει ...82,4 χρόνια! Μια ζωή ολόκληρη και πάλι δε θα πάρει σύνταξη... Αντίστοιχα, όμως, και οι εργαζόμενοι στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, όπου η ανεργία φτάνει στο 90%, βρίσκονται σε οικτρή θέση.

Αλλά και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, που εργάζονται εποχιακά, και που συνήθως «με το ζόρι» συμπληρώνουν τα 100 ένσημα το χρόνο που απαιτούνται για να μπουν στο ταμείο ανεργίας, θα πρέπει να εργάζονται 60 ολόκληρα χρόνια για να πάρουν την κατώτατη σύνταξη.

«Μαστίζουν» η υποαπασχόληση και η «μαύρη» εργασία
Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι άνεργοι φτάνουν το 1.147.372 και ποσοστό 23,1%, δηλαδή περίπου 1 στους 4 είναι άνεργος.

Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, τα ποσοστά μερικής και εκ περιτροπής εργασίας σημείωσαν τεράστια αύξηση. Από 21% (198.227) το 2009 έφθασαν το 40,1% (301.858) το 2011 και 43,9% (138.046) το α\' εξάμηνο του 2012. Ταυτόχρονα αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς οι αριθμοί των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης που μετατρ

Keywords
Τυχαία Θέματα