Δεν αναγνωρίζουμε κανένα Συμβούλιο Ιδρύματος με όποιο τρόπο και αν προκύψει

Tweet Κατηγορία: Ανακοινώσεις

 

Αγωνιστική Συνεργασία Πανεπιστημιακών Αιγαίου (ΑΣΠΑ)

Δεν αναγνωρίζουμε κανένα Συμβούλιο Ιδρύματος με όποιο τρόπο και αν προκύψει

Εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση προσπαθεί με αυταρχισμό να επιβάλει έναν αντιδημοκρατικό και αντιεκπαιδευτικό νόμο που μετατρέπει τα πανεπιστήμια σε ανώνυμες εταιρείες. Για την εκλογή του ολιγαρχικού Συμβουλίου Ιδρύματος η κυβέρνηση επέλεξε το σύστημα της ταξινομικής ψήφου που παραβιάζει

τη δημοκρατική αρχή της ισότητας της ψήφου.

Απέναντι στην αντίσταση της μεγάλης πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, που ματαίωσε τις εκλογές για τα συμβούλια διοίκησης, η κυβέρνηση απάντησε καταφεύγοντας σε μία επιπλέον αντιδραστική λύση: τη διενέργεια εκλογών με ηλεκτρονική/επιστολική ψηφοφορία, που υπονομεύει βασικές αρχές μιας δημοκρατικής εκλογικής διαδικασίας, καθώς δεν διασφαλίζει ούτε τη μυστικότητα της ψήφου ούτε την αυτοπρόσωπη έκφραση της βούλησης των εκλογέων ούτε, συνεπώς, το αδιάβλητο της διαδικασίας. Πρόκειται, επιπλέον, για ένα σύστημα που όχι μόνο επιτρέπει αλλά και διευκολύνει την άσκηση πιέσεων κατά τη διενέργεια μιας διαδικασίας που μόνο κατʼ ευφημισμό μπορεί να χαρακτηριστεί εκλογική, πόσο μάλλον δημοκρατική.

Ειδικότερα, με την ηλεκτρονική ψηφοφορία, την οποία επέλεξε η πρυτανική μας αρχή, καταλύεται πλήρως η αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων: η διαδικασία οργανώνεται, εποπτεύεται και ελέγχεται από το Υπουργείο Παιδείας και τους συνεργάτες του εντός και εκτός πανεπιστημίου, η εφορευτική επιτροπή μπορεί να συνεδριάζει εκτός του χώρου του πανεπιστημίου, εν κρυπτώ και παραβύστω, ενώ το Υπουργείο ανακοινώνει τα αποτελέσματα μέσω της εφορευτικής επιτροπής. Όπως έδειξαν τα πρόσφατα γεγονότα στο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Υπουργείο επεμβαίνει στην «κάλπη» όποτε θέλει και για οποιοδήποτε λόγο, χωρίς να ελέγχεται από κανένα, ούτε καν από την εφορευτική επιτροπή. Εκ των πραγμάτων πλέον αμφισβητείται και η διαδικασία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, στο Ιόνιο, στο ΤΕΙ Πειραιά και στο ΤΕΙ Πάτρας.

Καλούμε για μια ακόμη φορά την πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου να σταματήσει αυτήν την εκλογική παρωδία. Επαναδιατυπώνουμε τη θέση μας και θέση των Γενικών Συνελεύσεων του Συλλόγου μας ότι δεν νομιμοποιούμε τις εκλογές για τα Συμβούλια Ιδρύματος, δεν συμμετέχουμε, δεν ψηφίζουμε, αγωνιζόμαστε για τη ματαίωση των εκλογικών διαδικασιών ανάδειξης των μελών του ΣΙ, με όποιο τρόπο κι αν προκηρυχθούν. Δηλώνουμε ότι δεν αναγνωρίζουμε αυτές τις δήθεν εκλογές ούτε τα αποτελέσματά τους. Δεν αναγνωρίζουμε κανένα Συμβούλιο Ιδρύματος με όποιο τρόπο και αν προκύψει, προκειμένου να εφαρμόσει έναν αυταρχικό και αντιεκπαιδευτικό νόμο στα πανεπιστήμια.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για να μην εφαρμοστούν και να καταργηθούν οι Ν. 4009/11 και 4076/12 Δεν θα επι

Keywords
Τυχαία Θέματα