Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής: Αίτια, διαγνωστικά κριτήρια και θεραπευτικές προσεγγίσεις

Tweet

Η εταιρεία συμβούλων εκπαίδευσης & σταδιοδρομίας EMPLOY σας κοινοποιεί τη διοργάνωση του σεμιναρίου με θέμα:    

Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής: Αίτια, διαγνωστικά κριτήρια & θεραπευτικές προσεγγίσεις

το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2012

 στο Ηράκλειο

Κρήτης

Α. Θεματολογία Σεμιναρίου

Από την πρώτη στιγμή που έρχεται στον κόσμο ο άνθρωπος, χτίζει μια σχέση με τη διατροφή του που είναι πολύ πλούσια συναισθηματικά. Η διατροφική πράξη φορτίζεται με τη γευστική απόλαυση αλλά και με την ανθρώπινη επικοινωνία και παρουσία, ενώ διανθίζεται με συναισθήματα ασφάλειας, προστασίας, φροντίδας, αγάπης και πρόκλησης προσοχής και ενδιαφέροντος από τους άλλους. Με το πέρασμα των χρόνων δε θα διαμορφώσουν όμως όλοι οι άνθρωποι μια υγιή σχέση με τη διατροφή τους. Ιδίως με την έλευση της εφηβείας μεταβάλλονται πολλά δεδομένα, καθώς το νεοδιαμορφωμένο σώμα προκαλεί έντονα συναισθήματα δυσαρέσκειας, απογοήτευσης και δυσπροσπαρμοστικότητας στον έφηβο. Στην ηλικία αυτή γίνεται ιδιαίτερα έντονη η δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος, ενώ παράλληλα ο έφηβος διαπιστώνει ότι πρέπει να μάθει να ελέγχει την τροφή του.

Παράλληλα η σχέση με την τροφή γίνεται προβληματική και λόγω των έντονων πιέσεων από το περιβάλλον σχετικά με το ιδεώδες του λεπτού σώματος. Πρωταρχικά η οικογένεια (π.χ. η έμφαση που δίνεται ενδοοικογενειακά σε ζητήματα εξωτερικής εμφάνισης) και δευτερευόντως το κοινωνικό περιβάλλον, οι συνομήλικοι και φυσικά η πολύ έντονη επίδραση των ΜΜΕ δημιουργούν στο άτομο μια προβληματική σχέση με τη διατροφή και με την εικόνα του σώματος.

Ωστόσο, οι διαταραχές πρόσληψης τροφής δεν αναπτύσσονται μόνο ως μια στρέβλωση της σχέσης του ανθρώπου με το φαγητό του. Αντανακλούν άλλα, βαθύτερα προβλήματα και χρησιμοποιούνται ως ένας τρόπος παράκαμψης ή πρόσκαιρης ανακούφισης από άλλες συναισθηματικές καταστάσεις. Το άτομο που πάσχει προσπαθεί να ελέγξει υπερβολικά, να αποστερηθεί, να τιμωρηθεί, να αποσπάσει την προσοχή του, να χορτάσει τη συναισθηματική του πείνα, να καταπραΰνει ένα δυσβάσταχτο συναίσθημα μέσα από τη διατροφική του πράξη. Επειδή η διαταραγμένη αυτή σχέση με το φαγητό χρησιμοποιείται για να καλύψει άλλα προβλήματα, δημιουργούνται πολύπλοκες και συχνά επικίνδυνες επιπλοκές στην υγεία, την ψυχική σταθερότητα, τις ανθρώπινες σχέσεις, την οικογενειακή ισορροπία, ακόμα και τη σχολική ή επαγγελματική επίδοση. Είναι λοιπόν επιτακτική η επιμόρφωση των ειδικών αλλά και των γονέων σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη σωστή προσέγγιση των προβλημάτων αυτών.

Το σεμινάριο αυτό λοιπόν βασίζεται στα πιο σύγχρονα δεδομένα από την έρευνα για τις διαταραχές πρόσληψης τροφής και καλύπτει και το βασικό περιγραφικό υπόβαθρο για την κατάκτηση γνώσεων σχετικά με τις διαταραχές αυτές αλλά και ταυτόχρονα

Keywords
Τυχαία Θέματα