Εισιτήριο 1.000 ευρώ για τα αμφιθέατρα του Παντείου

Κοινωνία

alfavita.gr - Χρήστος Κωστόπουλος

Ποδαρικό στα επιχειρηματικά κριτήρια έκανε η σύγκλητος του Παντείου στα μέσα Φεβρουαρίου, όπου με απόφασή της τα αμφιθέατρά του θα νοικιάζονται έναντι του αστρονομικού ποσού των 1.000 ευρώ.

Η απόφαση αυτή είναι πρωτοφανής για δημόσιο πανεπιστήμιο και εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσο εντάσσεται σε μια επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου.

Το Πάντειο όπως και όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, παραχωρούσαν κατόπιν σχετικού αιτήματος προς την Πρυτανεία, τα μεγάλα αμφιθέατρα των σχολών τους για τη διεξαγωγή συνεδρίων,

ημερίδων και εκδηλώσεων, δωρεάν.

Αυτό ευθυγραμμιζόταν πλήρως με τη θεσμοθετημένη έννοια του ασύλου ως χώρου ελεύθερης διακίνησης ιδεών, δίνοντας το δικαίωμα σε πολιτικές συλλογικότητες, πολιτιστικές ομάδες και πρωτοβουλίες κατοίκων να έχουν μια στέγη έκφρασης και συζήτησης των απόψεών τους.

Το ποσό των 1.000 ευρώ, ουσιαστικά βάζει φρένο στη διεξαγωγή τέτοιων διεργασιών στο εσωτερικό του πανεπιστημίου από όποιον δεν έχει την οικονομική δυνατότητα. Η κίνηση αυτή εγείρει ερωτήματα για το πώς το πανεπιστήμιο θα συμπράττει συμφωνίες με τους ιδιώτες αλλά και πως θα διαχειρίζεται τα έσοδα.

Ο πρύτανης του Παντείου Γρηγόρης Τσάλτας και τα υπόλοιπα μέλη της συγκλήτου που ψήφισαν αυτή την πρόταση χρησιμοποιούν το πρόσχημα των φθορών στο εσωτερικό του πανεπιστημίου για την επιβολή αυτού του μέτρου. Παρόλα αυτά είναι φανερό ότι με αυτό τον τρόπο στρώνουν το χαλί για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων όπου θα πρέπει να αυτοχρηματοδοτύνται. Η συνεισφορά των επιχειρηματικών κύκλων από έμμεσους τρόπους, όπως η έρευνα που διεξάγεται προς όφελός τους, περνάει σε άμεσους, με την ενοικίαση αιθουσών καθώς είναι κατανοητό ότι το συγκεκριμένο ποσό μπορούν να το διαθέσουν μόνο αυτοί.

Tags: Χρήστος ΚωστόπουλοςΠάντειο1000 ευρώ
Keywords
Τυχαία Θέματα