Ελεύθερα τα δίδακτρα στα ιδιωτικά

Εκπαίδευση στον ΤύποΑνακοινώσεις

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ - ΕΞΠΡΕΣ

Την άρση των περιορισμών στη διαμόρφωση των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία δρομολογεί η κυβέρνηση. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις θα ισχύσουν από το νέο έτος. Κατά πάγια πρακτική, οι σχολικές μονάδες οριστικοποιούν μέχρι τον Φεβρουάριο τις αμοιβές για τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες τους.

Στην πλήρη απελευθέρωση των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία

προχωρά η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης προτίθεται μέχρι το τέλος του χρόνου, το αργότερο τον Ιανουάριο να αφήσει ελεύθερη τη διαμόρφωση των τιμών στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, με την κατάθεση στη Βουλή σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Το θέμα, όπως αναφέρουν πηγές, το είχε θέσει και η τρόικα, με το σκεπτικό της παρεμπόδισης άσκησης επιχειρηματικότητας αλλά και της παρέμβασης στις τιμές, πράγμα που οδηγεί σε αντίθετο αποτέλεσμα.

Την τελευταία διετία από τα ιδιωτικά σχολεία έχουν φύγει περίπου 7.500 με 8.000 μαθητές. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν εγγραφεί στα δημόσια σχολεία

Οπως αναφέρουν πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης προχωρεί στην απελευθέρωση, καθώς τα δύο τελευταία χρόνια της σκληρής οικονομικής ύφεσης διαπιστώθηκε πως οι επιχειρηματίες των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων προχώρησαν μεν σε μειώσεις τιμών προς τους γονείς ή στην παροχή δωρεάν υπηρεσιών χωρίς δε αυτές τις εκπτώσεις να τις εμφανίσουν στους επίσημους τιμοκαταλόγους τους, που στέλνουν στις υπηρεσίες της γενικής γραμματείας Εμπορίου.

Το αποτέλεσμα είναι οι χαμηλότερες τιμές να μην περνάνε στον πληθωρισμό. Το επιχείρημα των ιδιοκτητών των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων είναι η ανησυχία τους και το ενδεχόμενο μιας νέας τιμολογιακής παρέμβασης του υπουργείου, που θα είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω οικονομική ζημιά των εταιρειών τους.

Οι ιδιοκτήτες, λένε οι πληροφορίες, έχουν δεσμευτεί έναντι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με την απελευθέρωση των διδάκτρων να μετακυλίσουν τις μειώσεις στους επίσημους τιμοκαταλόγους.

Σημειώνεται ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας οι επιχειρήσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας ιδιωτικής εκπαίδευσης υποχρεώνονται να γνωστοποιούν στη γενική γραμματεία Εμπορίου κάθε Φεβρουάριο τα δίδακτρα της επόμενης σχολικής χρονιάς. Οι τιμές αναρτώνται στο διαδίκτυο ώστε οι γονείς να μπορούν να συγκρίνουν και να επιλέγουν τη συμφερότερη γι' αυτούς λύση.

Ετσι, η ηγεσία του υπουργείου θέλει να προλάβει την προθεσμία ώστε να έχει έτοιμες τις νέες μειωμένες τιμές για το σχολικό έτος 2013-2014.

Τα τελευταία τρία χρόνια τα δίδακτρα έχουν «παγώσει» με νομοθετικές παρεμβάσεις, λόγω της οικονομικής ύφεσης. Ιδιαίτερα φέτος οι επιχειρήσεις προχώρησαν σε μειώσεις τιμών λόγω της οικονομικής αδυναμίας των γονιών να καταβάλουν τα δίδακτρά τους. Χωρίς, όμως, όπως προαναφέρθηκε αυτό να εμφανιστεί επίσημα στις τιμές.

Το 2005
Η τελευταία ρύθμιση που είχε γίνει και απελευθέρωνε μερικώς τα δίδακτρα των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία ήταν τη σχολική χρονιά 2005-2006. Τότε η κυβέρνηση είχε αφήσει ελεύθερη τη διαμόρφωση των τιμών στις πρώτες τάξεις του δημοτικού και του γυμνασίου αλλά και στα νηπιαγωγεία. Στις ενδιάμεσες τάξεις το ύψος των αυξήσεων καθοριζόταν με μαθηματικό τύπο, ο οποίος λάμβανε υπόψη του τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις στους μισθούς των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Το καθεστώς αυτό συνεχίστηκε μέχρι και το 2009. Από τότε οι ηγεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, λόγω των έκτακτων οικονομικών συνθηκών, έβαζαν με νομοθετική ρύθμιση «πάγο» στα δίδακτρα, με απλά λόγια τα κρατούσαν στα ίδια επίπεδα κάθε χρόνο.

Πριν από το 2005 ο εκάστοτε υπουργός Ανάπτυξης έβαζε «πλαφόν» στις αυξήσεις των διδάκτρων, το οποίο κινούνταν στο ύψος ή λίγο παραπάνω από τον πληθωρισμό.

ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ
Συνεχίζεται το κύμα φυγής προς τα δημόσια σχολεία

Μεγάλο οικονομικό πλήγμα έχουν δεχτεί τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της ύφεσης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, οι μαθητές σήμερα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι περίπου 86.000. Την τελευταία διετία έχουν φύγει περίπου 7.500 με 8.000 μαθητές. Εχουν εγγραφεί, η συντριπτική τους πλειοψηφία, στα δημόσια σχολεία και ένα σημαντικό ποσοστό μετακινήθηκε από τα ακριβά στα φθηνότερα εκπαιδευτήρια.

Είναι επίσης ενδεικτικό της άσχημης κατάστασης στον χώρο των ιδιωτικών σχολείων, το γεγονός του κλεισίματος πέντε επιχειρήσεων στην Αττική και την περιφέρεια.

Πολλοί γονείς έχουν βρεθεί σε τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο. Οι μειώσεις των μισθών, η αύξηση της ανεργίας έχει οδηγήσει τις οικογένειες στην αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους έναντι των σχολείων. Οπως αναφέρουν επιχειρηματίες, είναι σημαντικός ο αριθμός γονέων που δεν έχουν πληρώσει για παράδειγμα την περσινή σχολική χρονιά και έχουν κάνει διακανονισμούς με τις επιχειρήσεις. Πολλοί έχουν ασκήσει πιέσεις στα σχολεία που στέλνουν τα παιδιά τους για εκπτώσεις και για μειώσεις τιμών. Κάτι που έχουν αποδεχτεί οι επιχειρηματίες και ανάλογα με την περίπτωση κατεβάζουν τα δίδακτρα ακόμη και 5%.

Αλλα σχολεία παρέχουν μετά τη λήξη του κανονικού προγράμματος δίωρη δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία, ενώ κάποια έχουν κατεβάσει τα κόμιστρα για τη μεταφορά των μαθητών με τα λεωφορεία ή και τα παρέχουν χωρίς αντικαταβολή.

Παροχές και μειώσεις, οι οποίες σύμφωνα με πηγές της αγοράς θα συνεχιστούν και θα ενταθούν και το επόμενο σχολικό έτος λόγω της οικονομικής ύφεσης.

Χρήστος Κολώνας

ΕΘΝΟΣ

Tags: δίδαδκτραιδιωτικά σχολεία
Keywords
Τυχαία Θέματα