ΕΛΜΕ Κ-Ι: Οι θέσεις μας για τη ναυτική εκπαίδευση

Ανακοινώσεις

Παρουσίαση των θέσεων της ΕΛΜΕ-ΚΙ

για ναυτική εκπαίδευση (ΑΕΝ Ιονίων Νήσων και ΕΠΑΛ Ιθάκης)

Η ΕΛΜΕ-ΚΙ πήρε την πρωτοβουλία να αναδείξει τα προβλήματα της ναυτικής εκπαίδευσης στο Νομό, στο φόντο των εξελίξεων που δρομολογούνται από κυβέρνηση και εφοπλιστές. Σήμερα, η παρουσία της ΠΕΜΕΝ, του ταξικού αυτού ναυτεργατικού συνδικάτου με την τεράστια πείρα στο ζήτημα, θεωρούμε ότι μπορεί

να φωτίσει πλευρές και να δώσει ώθηση στον αγώνα για τα δικαιώματα των σπουδαστών της ΑΕΝ Ιονίων Νήσων και των μαθητών του ΕΠΑΛ Ιθάκης. Να απαντήσει ταυτόχρονα στο τι είδους ναυτική εκπαίδευση χρειάζεται ο λαός. Πριν δώσω το λόγο στον Πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ, συνάδελφο Σάββα Τσιμπόγλου, θα αναφερθώ συνοπτικά στο ιστορικό των παρεμβάσεων της ΕΛΜΕ-ΚΙ.

Ήδη από το Νοέμβρη του 2011 είχαμε κρούσει τον κώδωνα και για το ΕΠΑΛ Ιθάκης και για την ΑΕΝ. Αποκαλύψαμε ότι η τότε Υπουργός Παιδείας του ΠΑΣΟΚ κ. Διαμαντοπούλου, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων (11/10/2011) και με αφορμή τη Ναυτική Εκπαίδευση, ανακοίνωσε ότι το ΕΠΑΛ Ιθάκης, το ΕΠΑΛ του νησιού της ναυτοσύνης, είναι μη βιώσιμο. Είχε πει αυτολεξεί: «Πέντε από τα δεκαπέντε ναυτικά ΕΠΑΛ είναι μη βιώσιμα π.χ. το ΕΠΑΛ Ιθάκης. Στη Β΄ και Γ΄ τάξη έχει ελάχιστους μαθητές για τους οποίους υπάρχουν καθηγητές όλων των κλάδων. Και των μαθημάτων γενικής παιδείας και της ειδικότητας». Η Υπουργός του ΠΑΣΟΚ, όπως και το σύνολο των παρισταμένων εκπροσώπων των υπόλοιπων κομμάτων της πλουτοκρατίας, που παραβρίσκονταν στην εν λόγω επιτροπή (ΝΔ, ΛΑΟΣ), συνέδεσαν ευθέως τη συρρίκνωση των δομών δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης με την εκχώρησή της στους εφοπλιστές. Συναίνεσαν στο κλείσιμο του ΕΠΑΛ Ιθάκης όπως και των υπόλοιπων «μη βιώσιμων» και συναγωνίστηκαν απόλυτα στα «κίνητρα» που θα παρασχεθούν στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, για να πάρει πιο άμεσα στα χέρια του όλο το φάσμα της ναυτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στη χώρα.

Εκτιμούσαμε τότε ότι στη βάση της στρατηγικής κεφαλαίου και ΕΕ για τη ναυτική εκπαίδευση θα δοθεί το έναυσμα για νέους κύκλους συγχωνεύσεων – καταργήσεων σχολείων αλλά και σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ότι οι καταργήσεις - συγχωνεύσεις και γενικότερα οι αναδιαρθρώσεις θα επιταχυνθούν με τα μνημόνια και θα γίνουν με επίκληση το κόστος λειτουργίας. ΕΠΑΛ, εσπερινά, ειδικά σχολεία θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή. Λέγαμε ότι η εξέλιξη αυτή θα διαμορφώσει, ειδικά για τους εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας ειδικοτήτων των καταργημένων ΕΠΑΛ, όρους και προϋποθέσεις για άμεση έξοδο σε εφεδρεία και για απόλυση ακόμη. Επισημαίναμε ακόμη ότι ανοίγει περισσότερο από ποτέ ο δρόμος και για την παράδοση των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού στους εφοπλιστές. Καλούσαμε από τότε σε επαγρύπνηση και κοινή δράση εργαζομένων, φοιτητών, γονιών, μαθητών σε ταξική κατεύθυνση, για να μπει φραγμός στα επικίνδυνα σχέδια για το μορφωτικό καιάδα και την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Διατυπώναμε πλαίσιο αιτημάτων σε αυτή την κατεύθυνση:

Για την ΑΕΝ θέταμε το κεντρικό αίτημα για την κατοχύρωση αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα της και την ένταξή της σε μια Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση και στο Υπουργείο Παιδείας. Απαιτήσαμε να βρεθούν τα προβλήματα των σπουδαστών και η ίδια η λειτουργία της ΑΕΝ Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι στο επίκεντρο της αλληλεγγύης του λαού της Περιφέρειας. Με τα όσα στοιχεία διαθέταμε τονίζαμε ότι οι σπουδαστές αντιμετωπίζουν την περικοπή της σίτισής τους, τις αναπληρώσεις λόγω καθυστερήσεων στην έναρξη των μαθημάτων από την έλλειψη του εκπαιδευτικού προσωπικού, το γεγονός ότι εξαναγκάζονται να πληρώνουν (π.χ. στολή). Αναφερθήκαμε στα προβλήματα στις υποδομές και στο θέμα της άρνησης των ναυτιλιακών εταιριών να ναυτολογήσουν προκειμένου να κάνουν τα δύο εξάμηνα εκπαιδευτικά ταξίδια, τα οποία είναι υποχρεωτικά. Χωρίς αυτά τα εκπαιδευτικά ταξίδια δεν μπορούν να πάρουν οι σπουδαστές πτυχίο για Α’ Μηχανικό ή για Πλοίαρχο. Καταγγείλαμε ότι οι εφοπλιστές και η Ένωση Εφοπλιστών για να εξασφαλίσουν τη ναυτολόγηση των σπουδαστών αξιώνουν να επιδοτούνται για το σύνολο των εκπαιδευτικών ταξιδιών, ακόμα και για τους απόφοιτους των ναυτικών ΕΠΑΛ, των Επαγγελματικών Λυκείων.

Πρέπει να γνωρίζει ο λαός ότι με το Προεδρικό Διάταγμα 251/2002, καθορίζεται ότι οι εφοπλιστικές ενώσεις υποχρεούνται να εξασφαλίζουν τον απαιτούμενο αριθμό πλοίων και να δέχονται τους σπουδαστές που αποστέλλονται από τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού για να ναυτολόγηση. Η ναυτολόγηση των σπουδαστών γίνεται με την εποπτεία του Υπουργείου και οι σχετικές δαπάνες αποστολής και παλιννόστησης βαραίνουν τους πλοιοκτήτες. Τώρα έρχονται πάλι οι εφοπλιστές να ξαναπάρουν και άλλες επιδοτήσεις, και άλλο χρήμα για να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους. Και κρατούν όμηρους τους σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, όπως επίσης και τους ναυτικούς που βρίσκονται στο στάδιο της μετεκπαίδευσής τους.

Η ΕΛΜΕ-ΚΙ τόνιζε ότι η άθλια κατάσταση που υπάρχει στη ναυτική εκπαίδευση στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) και στο Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ), στα πλαίσια της συνολικής αντιλαϊκής υποβάθμισης της παιδείας στην Ελλάδα, έχει ως αποτέλεσμα οι σπουδαστές να αναγκάζονται να αποχωρούν από τις ΑΕΝ, αλλά και οι πλοίαρχοι και οι μηχανικοί εμπορικού ναυτικού να καθυστερούν να αποκτούν τα διπλώματά τους, με σοβαρά προβλήματα στον επαγγελματικό και οικογενειακό προγραμματισμό. Τα τελευταία χρόνια χιλιάδες σπουδαστές αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, γιατί ενώ απευθύνονταν στις αντίστοιχες υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και των ΑΕΝ, καθώς και στις ναυτιλιακές εταιρείες, δεν ναυτολογήθηκαν σε πλοία για να κάνουν το τμήμα της εναλλασσόμενης εκπαίδευσης (sandwich courses) τα εκπαιδευτικά ταξίδια.

Η κατάσταση στο ΚΕΣΕΝ είναι επικίνδυνη: κλειστές αίθουσες λόγω σοβαρών στατικών προβλημάτων του κτιρίου, γενικότερα μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και σε υλικοτεχνική υποδομή.

Οι εφοπλιστές συμμετέχουν στο «task force» που έχει συγκροτηθεί στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη δήθεν προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, όταν όλα τα επίσημα στοιχεία (UNCTAD, ΙΜΟ, EUROSTAT, κ.α.) επιβεβαιώνουν τον μαζικό διωγμό των ναυτεργατών με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και την αντικατάστασή τους με φτηνότερο ναυτεργατικό δυναμικό. Οι προσχηματικοί ισχυρισμοί των εφοπλιστών για την δήθεν προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα επαναλαμβάνονται στο «task force» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο να αποκομίσουν από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της νέο πακτωλό κρατικών επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών, να συνεχίσουν την ένταση της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών για την αύξηση των κερδών του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Στο ζήτημα του ΕΠΑΛ Ιθάκης επανήλθαμε και φέτος καλώντας σε συναγερμό με δεδομένο το πλαίσιο αναμόρφωσης της ναυτικής εκπαίδευσης από την τρικομματική συγκυβέρνηση. Εδώ πλέον αποκαλύπτεται και το τι εννοούν κυβέρνηση – ΕΕ όταν λένε αξιολόγηση των δομών εκπαίδευσης. Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, υλοποιώντας τη γραμμή που χαράχθηκε από το Μάαστριχτ και επιταχύνεται με τα μνημόνια, επικαλούνται την αναλογία μαθητών καθηγητών προκειμένου να πετάξουν τα παιδιά της Ιθάκης στον καιάδα της αμάθειας. Είναι αδίστακτοι. Δεν τόλμησαν ακόμη κάτω από την ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα. Γράφαμε τον Οκτώβρη ότι αυτό που ανοίγει στην Ιθάκη είναι προπομπός των εξελίξεων για την ΑΕΝ Ιονίων Νήσων αλλά και για το σύνολο των σχολείων, που η αξιολόγηση αντιμετωπίζει με όρους «ορθολογικής διαχείρισης» και «βιωσιμότητας». Ανοίγει νέος κύκλος καταργήσεων – συγχωνεύσεων. Ανοίγει διάπλατα η πόρτα για απολύσεις εκπαιδευτικών, τις οποίες οι ίδιοι διαρρέουν ότι θα ξεκινήσουν από τα ΕΠΑΛ και τις τεχνικές ειδικότητες.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ κάλεσε σε ξεσηκωμό τον κλάδο και το λαό των νησιών μας για να υπερασπίσουμε το δικαίωμα στη μόρφωση και στη ζωή.

Είναι προκλητική για τους σπουδαστές της ΑΕΝ η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ ζητώντας να μη διαγραφεί ούτε ένας σπουδαστής, απαιτώντας μάλιστα τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις επιδοτήσεις που λαμβάνονται από την ΕΕ στο όνομα των σπουδαστών. Κάθε σπουδαστής επιδοτείται με 1.000 ευρώ το μήνα. Ποιος τα παίρνει;

Λέει: «..προσπαθούμε να γίνουν τα ταξίδια και τα παιδιά να συνεχίσουν», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν μπορούν να γίνουν συγχωνεύσεις εκπαιδευτικών ταξιδιών γιατί αυτό θα υπονόμευε την αξιοπιστία των σχολών. Επιπρόσθετα για την κατάσταση στις σχολές δήλωσε ότι «υπάρχει οικονομικό πρόβλημα και προβλήματα οργάνωσης καθώς και προβλήματα υποδομών» και «δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε προσλήψεις μονίμων καθηγητών». Μάλιστα προανήγγειλε αλλαγές στη δομή λειτουργίας των σχολών αναφέροντας πως «υπάρχουν διεθνείς υποχρεώσεις που πασχίζουμε να εξυπηρετήσουμε με τις αναδιαρθρώσεις που επιχειρούμε.. ». Επίσης, αποκαλυπτική είναι η απάντηση για του Υπουργείου Παιδείας για το ΕΠΑΛ Ιθάκης στην ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για το πώς θα διασφαλιστεί το προσωπικό σε περίπτωση που προχωρήσουν σε κλείσιμο του σχολείου. Η απάντηση ήταν ότι οι οργανικές θέσεις και η μονιμότητα υπάρχουν εφόσον το ΕΠΑΛ Ιθάκης θα υφίσταται.

Όταν πρωτοανοίγαμε αυτά τα ζητήματα κάποιοι, που σήμερα ανακάλυψαν την Αμερική, μας λοιδορούσαν πως καταστροφολογούσαμε. Εμείς δεν είμαστε όψιμοι υπερασπιστές των συμφερόντων σπουδαστών και μαθητών. Στην εφημερίδα «Επενδυτής» το Δεκέμβρη υπήρξε ρεπορτάζ ότι η κυβέρνηση επισπεύδει τη διαδικασία έκδοσης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για να ενεργοποιηθούν παλαιότεροι νόμοι που αναφέρονται στην ίδρυση ιδιωτικών σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ). Για την ΑΕΝ Ιονίων προβλέπει απορρόφηση από την ΑΕΝ Πρέβεζας, η οποία και αυτή μόνο υπό προϋποθέσεις διατηρείται σε λειτουργία. Σήμερα λοιπόν που αποκαλύπτεται η στόχευση αναπτύσσεται μια νέα επιχείρηση αποπροσανατολισμού: Να μην απαντήσει ο λαός με συνολική σύγκρουση απέναντι στην στρατηγική του κεφαλαίου για τη ναυτική εκπαίδευση αλλά με τη λογική της εξαίρεσης λόγω ιδιαιτερότητας.

Ή με τα κέρδη των εφοπλιστών,

ή με τα δικαιώματα των ναυτεργατών, των σπουδαστών και των μαθητών

Είναι ανάγκη ο λαός της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης να σταθεί στο πλευρό των μαθητών και σπουδαστών. Με οργάνωση και πάλη να στήνουμε μπλόκο απέναντι στην αντεναυτεργατική, αντιλαϊκή πολιτική.

Να απαιτήσει:

1. Καμία κατάργηση – συγχώνευση ΑΕΝ και Ναυτικού ΕΠΑΛ.

2. Κανένα παιδί στο δρόμο. Κανένας φοιτητής στο περιθώριο.

3. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση.

4. Έξω οι εφοπλιστές και οι επιχειρήσεις από τα σχολεία και τις σχολές.

5. Κανένας εκπαιδευτικός δεν πλεονάζει. Εξασφάλιση του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού, με μόνιμη και σταθερή δουλειά για να εξασφαλίζεται ο ναυτικός χαρακτήρας των σχολείων και των σχολών, η μεταφορά εμπειρίας από τα καράβια, η διάδοση της ναυτοσύνης.

6. Ένταξη των ΑΕΝ σε μια Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση και στο υπουργείο Παιδείας. Αποστρατικοποίηση και εκδημοκρατισμός των ΑΕΝ, κατάργηση του εσωτερικού κανονισμού.

7. Να αρθεί τώρα η περικοπή παροχής σίτισης στους σπουδαστές και να διασφαλιστεί η στέγασή τους. Ούτε ευρώ για σίτιση – στέγαση – μετακίνηση – βιβλία – αναλώσιμα υλικά – στολές κ.λ.π.. Εστιατόρια, κυλικεία, στέγαση στην ευθύνη του κράτους. Δωρεάν μετακίνηση των μαθητών - σπουδαστών με όλα τα μέσα. Δωρεάν σίτιση για όλους τους σπουδαστές μέσα στη σχολή. Δωρεάν στέγαση για όλους τους σπουδαστές με αναβάθμιση των εστιών στις περιφερειακές σχολές. Μέχρι τότε επίδομα στέγασης σε όλους.

8. Απαγόρευση του μέτρου διακοπής ΔΕΗΟΤΕΕΥΔΑΠ σε όλους τους σπουδαστές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, στις λαϊκές οικογένειες.

9. Ουσιαστική αναβάθμιση των βιβλίων της ΑΕΝ, αναγνώριση και ισοτιμία των διπλωμάτων με τα αντίστοιχα της στεριάς. Σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, αναλώσιμα, εργαστήρια.

10. Κατάργηση του συστήματος εκπαιδευτικών ταξιδιών «sandwich courses». Κατάργηση του ορίου υπηρεσίας σε κάθε εκπαιδευτικό ταξίδι και συνέχιση των σπουδών για τους σπουδαστές που δεν έχουν συμπληρώσει το όριο θαλάσσιας υπηρεσίας. Η 12μηνη υπηρεσία σε εκπαιδευτικό πλοίο να πραγματοποιείται στο τέλος των σπουδών, μετά δηλαδή τα τρία χρόνια.

Tags: ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς Ιθάκης
Keywords
ελμε, εκπαιδευση, ελμε, θεσεις, εν λόγω, υπουργείο παιδείας, αεν, επαλ, πεμεν, ΠΑΣΟΚ, βουλη, νεα δημοκρατια, ΛΑΟΣ, σχολεια, εφεδρεια, δραση, κεσεν, ελλαδα, sandwich, unctad, ιμο, eurostat, ΚΚΕ, μονιμοτητα, υφίσταται, νέα, επιδομα, δεη, οτε, ευδαπ, tags, κινηση στους δρομους, βιβλια, κλειστα σχολεια, διακοπες δεη, απολυσεις στο δημοσιο, εργασιακη εφεδρεια, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αξιολογηση, κομματα, επιδοτησεις, αεν, δουλεια, δωρεαν, επαλ, ευδαπ, θεμα, ιθακη, ισοτιμια, πλαισιο, σχολες, υπουργείο παιδείας, ωθηση, αυξηση, αμερικη, αφορμη, γεγονος, γινεται, δεδομενο, δοθει, δομη, δωσει, δρομος, δυναμικο, ευρω, υπαρχει, εκχωρηση, ελλειψη, εν λόγω, εξελιξη, ερχονται, εστιατορια, ευθυνη, εναυσμα, εφημεριδα, ζωη, ιδια, ιδρυση, υπηρεσια, υπηρεσιες, υφίσταται, ιμο, ιστορικο, κεσεν, κεφαλαιο, κυβερνηση, κυκλος, λειτουργια, λογο, μααστριχτ, μακρια, μπλοκο, ναυτικο, νομοι, ονομα, παιδι, παιδια, πεμεν, πλοια, πλοιο, προβληματα, προσληψεις, πορτα, πτυχιο, σπιτι, σιτιση, σχεδια, ταξιδια, τμημα, τρια, υπουργος παιδειας, φοιτητης, φοντο, χρημα, δικαιωμα, δικαιωματα, eurostat, ενωση, χωρα, υπουργειο, ταξιδι, υλικα, χερια
Τυχαία Θέματα