ΕΛΜΕ Νέας Σμύρνης- Καλλιθέας- Μοσχάτου: Νέα κατάσταση- Ιδια καθήκοντα

ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΙΔΙΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

Το εκπαιδευτικό κίνημα έχει στόχους. Δεν αναθέτουμε σε κανέναν τις τύχες μας.

Ο αγώνας συνεχίζεται και στις νέες συνθήκες.

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ συνεδρίασε την Παρασκευή 6/2/2015 με κύριο θέμα τον προγραμματισμό δράσης για τη νέα συνδικαλιστική χρονιά.

Στις εκλογές

ηττήθηκαν οι κομματικοί εκπρόσωποι των πολιτικών δυνάμεων που επέβαλαν την τελευταία πενταετία τη βάρβαρη, μνημονιακή πολιτική.

Βρισκόμαστε πλέον με μια νέα Κυβέρνηση. Ωστόσο το βασικό ζητούμενο είναι αν θα βρεθούμε με μια νέα πολιτική. Το ερώτημα εάν θα ανατραπεί η πολιτική και η επίθεση κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ, τα αντιδραστικά μέτρα και οι αναδιαρθρώσεις που επέβαλαν, αν ο φόβος θ’ αλλάξει οριστικά στρατόπεδο, αν θα ανοίξει ένας δρόμος ζωής και αξιοπρέπειας, από μια νέα Άνοιξη του μαζικού κινήματος, έρχεται επιτακτικά στο προσκήνιο.

Το εκπαιδευτικό κίνημα έχει στόχους. Δεν αναθέτουμε σε κανέναν σωτήρα τις τύχες μας Ο αγώνας συνεχίζεται και στις νέες συνθήκες..

Οι αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε η νέα Κυβέρνηση να εξαγγείλει τη μερική ικανοποίηση ορισμένων αιτημάτων όπως η μη επιλογή των θεμάτων των προαγωγικών εξετάσεων κατά 50% από την Τράπεζα θεμάτων για τους μαθητές και μαθήτριες της Α και Β΄ Λυκείου, ο μη συνυπολογισμός της βαθμολογίας των προαγωγικών εξετάσεων στην εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και η αναστολή των διαδικασιών αξιολόγησης.

Ωστόσο, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην εκπαίδευση αποδίδεται πιστά με την ιστορία του Ναστραδίν Χότζα. Μέσα στο μικρό και φτωχικό εκπαιδευτικό μας σπίτι την τελευταία 5ετία μας έβαλαν το βόδι, το μουλάρι, την αγελάδα και τις κότες και έγινε η κατάσταση ακόμη πιο ασφυκτική. Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση βγάζει έξω από το σπίτι τις κότες δεν μπορεί να καλύψει το γεγονός ότι η χρηματοδότηση της εκπαίδευσης και οι μισθοί και οι συντάξεις των εκπαιδευτικών βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, ότι οι εργασιακές σχέσεις έχουν διαλυθεί, ότι μόνιμοι διορισμοί έχουν να γίνουν χρόνια και ότι τα εκπαιδευτικά θέματα έχουν γυρίσει ανάποδα.

Στο πλαίσιο αυτό πρώτιστο καθήκον του εκπαιδευτικού κινήματος είναι να επαναφέρουμε στο προσκήνιο όλα τα αιτήματα που αποτέλεσαν τις κύριες αιχμές της πάλης μας ενάντια στη λαίλαπα της εποχής των μνημονίων, της τρόικας και του βαθέματος της εξάρτησης της χώρας μας από την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.

Είναι, επίσης, επιτακτική ανάγκη να προβληθεί η αξία του συλλογικού αγώνα, της συμμετοχής και της συσπείρωσης στα Σωματεία ως η μόνη εγγύηση για την ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής και την ανάσχεση της κατάρρευσης του Δημόσιου Σχολείου.

Ένα πιάτο φαγητό, ρεύμα και άλλα πράγματα άμεσης και οριακής βελτίωσης, πολύ σημαντικής για αρκετά θύματα της κρίσης, μπορούν να εξασφαλιστούν για λίγο. Δουλειά όμως για όλους ή έστω για πολλούς από τους ανέργους, με όλα τα δικαιώματα και με αξιοπρεπή μισθό, καθώς και αναβαθμισμένη δημόσια υγεία ή παιδεία, κοινωνικά αγαθά, πραγματική ελευθερία κι όχι ανάπηρη θεραπαινίδα της μόνιμης φτώχειας, δεν μπορεί να υπάρξουν χωρίς ανατροπή αυτού του μνημονιακού πλαισίου και των προτεραιοτήτων του.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι τα πρωτοβάθμια σωματεία και τα εκπαιδευτικά συνδικάτα πρέπει καταρχήν να απαιτήσουν από τη νέα κυβέρνηση την ακύρωση των μνημονίων και όλων των νομοθετημάτων που ψηφίστηκαν στη βάση αυτών, με τα οποία ανατράπηκαν δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών, τόσο στην εκπαίδευση όσο και γενικότερα, και με τα οποία υπονομεύτηκε περαιτέρω ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης και οξύνθηκε η ταξικότητα του σχολείου.

Απαιτούμε τώρα:

- Κατάργηση κάθε μορφής διαθεσιμότητας – υποχρεωτικής μετάταξης - κινητικότητας. Κατάργηση του ν. 4172/2013. Επιστροφή όλων των καθηγητών ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ στα σχολεία τους με ταυτόχρονη ανάκτηση της οργανικής τους θέσης και της εκπαιδευτικής τους ιδιότητας και αναγνώριση της υπηρεσίας τους (σε βαθμό και κλιμάκιο με αναδρομική αναπλήρωση στο σύνολο του μισθού) όλων των μηνών της διαθεσιμότητας - ομηρίας.

- Επαναλειτουργία όλων των Τομέων και Ειδικοτήτων ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ της Δημόσιας ΤΕΕ με δυνατότητα εγγραφών των μαθητών μας σ' αυτές τον Ιούνιο.

- Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων, του συστήματος προαγωγής και της προσμέτρησης στην εισαγωγή στα Πανεπιστήμια. Κατάργηση του νόμου για το «νέο Λύκειο». Δημόσιο ενιαίο δωρεάν 12χρονο Σχολείο για όλα τα παιδιά. Άρση των διακρίσεων ανάμεσα στα σχολεία σε σχολεία “αριστείας”- πρότυπα και μη. Κατάργηση της μαθητείας.

- Ορισμός ανώτερου ορίου 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 στα εργαστήρια και επαναφορά του διδακτικού ωραρίου στις 16-21 ώρες. Σαν μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου σχολείου. Ώστε να αναπνεύσουν και να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα τμήματα. Να διοριστούν νέοι συνάδελφοι. Να ξεκινήσει η διαδικασία μεταθέσεων, τοποθετήσεων κόντρα στην ομηρία των εκπαιδευτικών με την υπεραριθμία, τη διάθεση σε πολλά σχολεία – τις υποχρεωτικές μετατάξεις. Να μπορούμε να διδάσκουμε κι όχι απλώς να διαχέουμε πληροφορίες.

- Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας. Διορισμοί τώρα με βάση την προϋπηρεσία και την ημερομηνία λήψης πτυχίου για κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία. Στη συνέχεια διορισμοί σε αντιστοιχία ένας προς έναν (1/1).

- Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση των σχολείων για την ουσιαστική αντιμετώπιση των εξόδων τους, τη βελτίωση της λειτουργίας τους, για τη σίτιση, ασφάλιση – υγεία των μαθητών μας. Καμιά συγχώνευση – κατάργηση. Άμεση αύξηση των δαπανών για τη Παιδεία, με αναθεώρηση του κατάπτυστου προϋπολογισμού φτώχειας.

- Να καταργηθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο (νόμοι, υπουργικές αποφάσεις, προεδρικά διατάγματα) της αξιολόγησης και της αυτοαξιολόγησης. Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη για όλους. Να επανακαταταγούν αμέσως όλοι οι εκπαιδευτικοί σε κλιμάκια και βαθμούς με βάση τα χρόνια υπηρεσίας τους και να αναπροσαρμοστούν οι μισθοί τους, μέχρι να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση κλαδικής σύμβασης εργασίας από την ΟΛΜΕ

- Άμεση αύξηση των δαπανών για τη Παιδεία. Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις όλων των εκπαιδευτικών. Κανείς εκπαιδευτικός να μην έχει μισθό χαμηλότερο των 1000 ευρώ καθαρά. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης. Να ενισχυθούν άμεσα όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Να γυρίσουν πίσω όλα τα χρήματα των εργαζομένων που υφαρπάχτηκαν. Καμιά περικοπή σε συντάξεις και ΕΦΑΠΑΞ, πλήρης σύνταξη με 30 χρόνια εργασίας.

- Να καταργηθεί όλο το αντιδραστικό πλαίσιο του πειθαρχικού δικαίου (ν.4093/12 και 4057/12) και το καθηκοντολόγιο.

Επιτακτική ανάγκη για όλα αυτά είναι άμεσα η μαχητική και ενεργητική συσπείρωση των εργαζόμενων στα σωματεία με το ξαναζωντάνεμα των διαδικασιών του και ο συντονισμός τους.

Συζητάμε – καθορίζουμε τα αιτήματά μας με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και όχι με βάση τα όρια της ανταγωνιστικότητας, το ΕΣΠΑ ή το να μην θιγούν οι τσέπες του κεφαλαίου και των δανειστών.

Η ΕΛΜΕ μας θα ζητήσει από το ΔΣ της ΟΛΜΕ να συγκληθούν Γενικές Συνελεύσεις του κλάδου, ώστε να συζητηθούν μαζικά στους εκπαιδευτικούς το συνολικό πλαίσιο των αιτημάτων μας και οι τρόποι διεκδίκησής του στις νέες συνθήκες.

ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ – ΟΛΑ ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ

Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας

Μάκης Μαυρέλης Μαίρη Πρίμη

ΕΛΜΕ Ν.ΣΜΥΡΝΗΣ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ-ΜΟΣΧΑΤΟΥ

Ε. Βενιζέλου 175, Καλλιθέα, 17675

τηλ.: 2109597711

e-mail: [email protected] Καλλιθέα, 7/2/2015

Tags: ΕΛΜΕ Νέας Σμύρνης Καλλιθέας Μοσχάτουδημόσια εκπαίδευση
Keywords
Τυχαία Θέματα