Ενημέρωση των αιρετών του ΠΑΜΕ στο ΠΥΣΔΕ Πειραιά

Ανακοινώσεις

Ενημερωτικό των αιρετών του ΠΑΜΕ στο ΠΥΣΔΕ Πειραιά (ΑΡ.23 Δεκέμβρης 2012)

(για τη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ της 07/12/2012)

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΠΥΣΔΕ ΑΥΘAIΡΕΤΟΥΝ

Στην περίοδο που διανύουμε, όπου δεχόμαστε όλο και μεγαλύτερα κύματα

της αντιλαϊκής επίθεσης, κάνει πιο έντονη την εμφάνισή του ο αυταρχισμός. Με επίκληση αντιδραστικών νόμων, που το λαϊκό κίνημα τους είχε ακυρώσει, με την απειλή της ποινής και της παραπομπής σε πειθαρχικό, ακριβώς τώρα που το σύστημα ήρθε για να αλλάξει το πειθαρχικό δίκαιο προς το αντιδραστικότερο, γίνεται προσπάθεια εφαρμογής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και στο χώρο μας.

‘Ετσι στη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ Πειραιά, την Παρασκευή 07/12/2012, ο αιρετός του ΠΑΜΕ πληροφορήθηκε την πρόθεση της Δ/ντριας Β/θμιας Εκπαίδευσης Πειραιά να στείλει διαταγή σε Διευθυντές σχολείων να προχωρήσουν στις συμπτύξεις τμημάτων. Η πράξη αυτή μάς γυρίζει σε άλλες εποχές κι είναι χαρακτηριστική της γενικότερης αντίληψης που εκφράζει την πολιτική ηγεσία της εκπαίδευσης, όπου δεν περνάνε τα λόγια (σε αρκετές δυστυχώς περιοχές της Αττικής έχουν προχωρήσει οι συμπτύξεις χωρίς μαζικές αντιδράσεις και γι’ αυτό εκεί δε χρειάστηκαν εντολές). Στον Πειραιά έγινε από την αρχή φανερό ότι η Διοίκηση έχει απέναντί της σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα, την Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά, Ενώσεις και Συλλόγους Γονέων, τους διδάσκοντες και τους μαθητές των υπό σύμπτυξη σχολείων και βέβαια την ΕΛΜΕ Πειραιά, που το προηγούμενο διάστημα έδωσε αληθινή μάχη ενάντια στην προσπάθεια να καταργηθούν πάνω από 100 τμήματα με την αρχική πρόθεση της διοίκησης για τμήματα 27-28 μαθητών. Εκτιμώντας ότι οι αντιδράσεις δεν έχουν στο ελάχιστο μειωθεί, το αντίθετο, γιατί καμιά απολύτως σύμπτυξη δε δικαιολογείται κι ο κόσμος εξαγριώνεται με την εμμονή της διοίκησης, καταγγέλλουμε την εντολή συμπτύξεων τμημάτων και δηλώνουμε ότι τέτοιες εντολές θα πρέπει να επιστρέφονται ως μη εφαρμόσιμες και απαράδεχτες.

Στην ίδια συνεδρίαση γι’ άλλη μια φορά έγινε συμπλήρωση ωραρίου εκπαιδευτικών, αν και πλησιάζουμε στο μέσο της σχολικής χρονιάς. Το φαινόμενο σε κάθε συνεδρίαση να έρχονται προς συζήτηση θέματα για συμπλήρωση ωραρίου πρέπει να σταματήσει. Αρνηθήκαμε να υπογράψουμε τις αποφάσεις αυτές και καταθέσαμε δήλωση ζητώντας να σταματήσει αυτή η αδιαφανής διαδικασία, προκειμένου να δοθούν όλα τα κενά στη δημοσιότητα και να δοθεί χρόνος στους συναδέλφους με μειωμένο ωράριο να επιλέξουν τα κενά. Αντί γι’ αυτό η πλειοψηφία του ΠΥΣΔΕ (4 - 1) δέχθηκε τη διαδικασία: ο κάθε συνάδελφος να ρωτάει προσωπικά στη γραμματεία του ΠΥΣΔΕ και να δηλώνει τα κενά εκεί! Καταγγέλλουμε αυτή την πρακτική, που συνεχίζει ν’ ακολουθείται, και ζητάμε πλήρη διαφάνεια, ώστε να μην δημιουργείται έδαφος για εξυπηρετήσεις και δικαιολογημένα κάποιοι να έχουν την αίσθηση ότι αδικούνται.

Και όμως! Φτάσαμε σ’ αυτή τη συνεδρίαση να γίνει και τοποθέτηση συναδέλφων που κρίθηκαν υπεράριθμοι εξαιτίας των τμημάτων που η Διεύθυνση επιχειρεί να συμπτύξει! Θεωρούμε απαράδεχτο να μετακινούνται εκπαιδευτικοί, χωρίς ο σύλλογος να έχει τροποποιήσει το ωρολόγιο πρόγραμμα, χωρίς αίτησή τους ή να εκβιάζονται σε υποβολή αίτησης, και, ενώ εξελίσσονται κινητοποιήσεις κι υπάρχει ομόφωνη απόφαση Γ.Σ. της ΕΛΜΕ ενάντια στις συμπτύξεις, η πλειοψηφία του ΠΥΣΔΕ (4-1) να ενεργεί αγνοώντας όλα τα παραπάνω, να προτρέχει και να ταυτίζεται με την απόφαση της Δ/νσης για συμπτύξεις.

Τέλος, πληροφορούμε τον κλάδο ότι η Δ/ντρια κάνοντας «χρήση του νόμου», όπως ανέφερε, προχώρησε σε τοποθέτηση αναπληρωτών συναδέλφων σε σχολεία χωρίς αίτησή τους. Είναι κάτι που και παλιότερα έκανε δηλώνοντας και τότε «εφαρμογή του νόμου». Είμαστε σταθερά αντίθετοι σε τέτοια πρακτική και δηλώνουμε ότι ο κλάδος έχει κατακτήσει οι συνάδελφοι να τοποθετούνται μετά από αίτησή τους κι αυτό το δικαίωμα πρέπει να ισχύει για όλους ανεξαίρετα τους συναδέλφους μας.

Ο αιρετός (τακτικός κι αναπληρωματικός) του ΠΑΜΕ ενημερώνει για τα παραπάνω τον κλάδο και απαιτεί την εφαρμογή των αποφάσεων του σωματείου. Για να είμαστε αποτελεσματικοί στις διεκδικήσεις μας, αλλά και να βάλουμε εμπόδια σε κάθε προσπάθεια αμφισβήτησής τους χρειάζεται βέβαια ισχυρό-ταξικό σωματείο. Ένα ισχυρό, ταξικά προσανατολισμένο σωματείο και συνδικαλιστικό κίνημα θα μπορεί να βάλει φραγμό στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής και να προασπίσει και να διευρύνει τις καταχτήσεις των εργαζόμενων. Για έναν τέτοιο προσανατολισμό θα συνεχίσουμε μέσα από κάθε θέση να παλεύουμε οι αιρετοί του ΠΑΜΕ.

Σάββας Σάββα – Κώστας Άννινος (τακτικό και αναπληρωματικό μέλος του ΠΥΣΔΕ Πειραιά,

εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ που στηρίζει το ΠΑΜΕ)

www.pamepeiraia.info

Keywords
Τυχαία Θέματα