Ενωτική Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών Λάρισας: Προσχηματικές λύσεις και οι ευθύνες των αιρετών

Ανακοινώσεις

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ

Ενώ η σχολική χρονιά μπαίνει στο τελευταίο της τρίμηνο και κάποια μαθήματα ειδικοτήτων στη 2η ΕΠΑΣ Λάρισας δεν διδάχτηκαν ούτε μια ώρα μέχρι χθες , επιχειρείται μια προσχηματική λύση για να κλείσει τυπικά το θέμα των τεράστιων ευθυνών του Υπουργείου Παιδείας.

Στην εποχή των μνημονίων και του σφαγιασμού των μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων μας

το ΥΠΔΒΜΘ αφήνει μαθητικές τάξεις χωρίς εκπαιδευτικούς υπονομεύοντας ουσιαστικά το επίπεδο των παρεχόμενων γνώσεων, που οφείλει να διασφαλίζει .

Ενώ δε διόρισε ούτε κάλυψε τα κενά εδώ και έξι μήνες με αναπληρωτές , επιχειρεί να μεταθέσει τις δικές του ευθύνες στις πλάτες των εκπαιδευτικών.

Παρά την άρνηση του Συλλόγου Διδασκόντων της 2ης ΕΠΑΣ να δεχτεί την ανάληψη προαιρετικών υπερωριών η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας με την ΟΜΟΦΩΝΗ πρόταση του ΠΥΣΔΕ Λάρισας προχώρησε στο μέτρο της υποχρεωτικής ανάθεσης υπερωριών σε εκπαιδευτικούς της 2ης ΕΠΑΣ.

Οι συγκεκριμένες ώρες απαιτούσαν την πρόσληψη αναπληρωτών.

Πίσω απ` αυτή την επιλογή ξετυλίγεται το ζοφερό παρόν της δημόσιας εκπαίδευσης που θα επιχειρηθεί να γενικευτεί με τη νέα σχολική χρονιά.

Ως φύλλο συκής στη γύμνια της αντιεκπαιδευτικης πολίτικης φαντάζει η προσπάθεια αυτή ,που δυστυχώς αφορά και άλλους νομούς της χώρας.

Όλως συμπτωματικά σήμερα άρχισε και ο βομβαρδισμός από τα τηλεοπτικά ΜΜΕ για τμήματα που λειτουργούν με λιγότερους από 30 μαθητές και τις ευθύνες των διευθυντών.

Αλήθεια η ευαισθησία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους θα έχει στο στόχαστρό της και τις ευθύνες του ΥΠΔΜΘ για την απώλεια χιλιάδων διδακτικών ωρών στα σχολεία της χώρας ;

Το ίδιο το ΥΠΔΒΜΘ , που και φέτος προχώρησε σε τιμωρητικές περικοπές σχολικών δραστηριοτήτων ( εκδρομές , γιορτές ) μέσα από τα προγράμματα αναπλήρωσης της διδακτέας ύλης με αφορμή τις μαθητικές κινητοποιήσεις, σε ποια πράξη αποκατάστασης θα προχωρήσει για την απίστευτη απώλεια έξι μηνών του σχολικού έτους στη 2η ΕΠΑΣ και σε τόσα άλλα σχολεία ανά την Ελλάδα ;

Όλα τα παραπάνω λειτουργούν στη λογική των τετελεσμένων γεγονότων από πλευράς κυβέρνησης και ΥΠΔΒΜΘ.

Τμήματα των 30 μαθητών αναγγέλλει από τώρα η κυβέρνηση για τη νέα σχολική χρονιά. Συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων που θα σημάνουν απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στην εκπαίδευση με την ταυτόχρονη δραματική υποβάθμιση της παρεχομένης ποιότητας σπουδών.

Προκύπτει όμως δυστυχώς για μια ακόμη φορά ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ με τη στάση των αιρετών του κλάδου.

Η θέση τους είναι η υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων .

Η ταύτισή τους με τις αντεργατικές και αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της κυβέρνησης και του ΥΠΔΒΜΘ αναιρεί εκ των πραγμάτων το ρόλο τους ως εκπροσώπων των εκπαιδευτικών.

Η ΕΛΜΕ οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση καταγγελίας αυτής της πολιτικής και των εκφραστών της.

Στην επίθεση που δεχόμαστε από το μεγάλο κεφάλαιο , την εξαρτημένη τρικομματική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ , ως εκπαιδευτικοί οφείλουμε να συντονίσουμε τα βήματα μας με το εργατικό κίνημα για την απόκρουση και την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Λάρισα 6 – 3 - 2013

Tags: Ενωτική Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών Λάρισαςαιρετοί
Keywords
Τυχαία Θέματα