Επιτροπή Αλληλεγγύης και Αγώνα των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών

Ανακοινώσεις

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

[email protected]

Τα 35ο συνέδριο της ΟΙΕΛΕ διεξάγεται στην πιο κρίσιμη από πολλές απόψεις περίοδο των τελευταίων δεκαετιών. Οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα δικαιώματά τους. Οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν κατακρεουργηθεί, αυξήθηκαν τα όρια συνταξιοδότησης, η ανεργία έσπασε κάθε ρεκόρ και υπολογίζεται ότι μέσα στο 2013 θα υπερβεί το 30%, ενώ οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας τείνουν προς εξαφάνιση.

Χαράτσια και νέο φορολογικό πιέζουν περαιτέρω τα εργατικά εισοδήματα. Πολλοί άνθρωποι μη αντέχοντας να κονιορτοποιούνται στις μυλόπετρες της τρόικας εσωτερικού κι εξωτερικού δίνουν τέρμα στη ζωή τους. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν πρέπει να συνεχιστεί. Στο παρελθόν υπήρξαν φωνές που καλούσαν τον κόσμο να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Σήμερα όχι μόνο πρέπει να πολλαπλασιαστούν αλλά και η έκκληση αυτή να πάρει σάρκα και οστά.

Οι ξεχωριστές ιστορικές περίοδοι, όπως αυτή που διανύουμε, απαιτούν και ξεχωριστές απαντήσεις. Έτσι, πριν από λίγους μήνες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί από τα σχολεία και τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών και όχι απαραίτητα με ταυτόσημες πολιτικές αντιλήψεις, βρεθήκαμε και κουβεντιάσαμε βάζοντας στο επίκεντρο των προβληματισμών μας το ερώτημα τι κάνουμε από εδώ κι έπειτα.

Σε πρώτη φάση συμφωνήσαμε πως κάτι νέο πρέπει να γεννηθεί. Έτσι, αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ που ως σκοπό της θα έχει:

ª την ενημέρωση όλων των συναδέλφων για το τι πραγματικά συμβαίνει στους διάφορους χώρους της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

ª τον κάθετο διαχωρισμό από την εργοδοσία.

ª την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και τη διαμόρφωση δικτύου αλληλεγγύης για όσους εκπαιδευτικούς υπόκεινται στις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας (απολύσεις, βλαπτικές μεταβολές, απειλές, κ.α.).

ª την ανάληψη πρωτοβουλιών για εκδηλώσεις και συζητήσεις που σχετίζονται με εκπαιδευτικά, συνδικαλιστικά και κοινωνικά ζητήματα.

ª τη διαμόρφωση συνδικαλιστικής γραμμής που θα απαντήσει στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και την επίθεση του κεφαλαίου.

ª την αποκάλυψη του ρόλου των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών στα μάτια των εργαζομένων. Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι η ΕΝΟΤΗΤΑ ερωτοτρόπησε με όλες τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Παιδείας; Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι υπήρξε η μοναδική συλλογικότητα στο χώρο της Παιδείας που υποστήριξε την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού; Ποιος μπορεί να ξεχάσει πως η ηγεσία της ΕΝΟΤΗΤΑΣ προσανατόλισε ένα συνέδριο της ΟΙΕΛΕ να πάρει απόφαση για μείωση του μισθού των εκπαιδευτικών;

ª την άσκηση πίεσης στα αρμόδια κρατικά όργανα (διευθύνσεις εκπαίδευσης, επιθεωρήσεις εργασίας) προκειμένου να τηρείται η νόμιμη εργατική νομοθεσία.

ª τις συντονισμένες ενέργειες της βάσης προκειμένου να λαμβάνονται δημοκρατικές αποφάσεις που θα αναζωογονήσουν τη ζωή των σωματείων όλου του κλάδου (διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων κ.ά.).

ª τη συμβολή στον αγώνα του λαού για την ανατροπή των μνημονίων, των νόμων και των πολιτικών κατευθύνσεων που επιβάλλονται από κυβέρνηση-ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ.

Γνωρίζουμε όλοι πόσο δύσκολος είναι ο εργασιακός χώρος στον οποίο εργαζόμαστε. Όμως, οι δυσκολίες ήδη έχουν μεγεθυνθεί και πρόκειται να πολλαπλασιαστούν. Στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται:

ª Οι χαμηλές απολαβές μας που σε ορισμένες περιπτώσεις αντιστοιχούν σε απολαβές προηγούμενων δεκαετιών με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το χώρο των ξενόγλωσσων φροντιστηρίων που το ωρομίσθιο έχει φτάσει τα 2,8 ευρώ!

ª Η επερχόμενη αξιολόγηση που θα συνδεθεί με το δικαίωμά μας στην εργασία.

ª Η αύξηση του ωραρίου διδασκαλίας.

Η δημιουργία Επιτροπής Αγώνα και Αλληλεγγύης Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, δεν αποτελεί μία ακόμα συνδικαλιστική παράταξη. Πολύ περισσότερο δεν είναι ένα εγχείρημα για τη δημιουργία άλλων σωματείων. Το αντίθετο: επιδιώκει την αναζωογόνηση ή/και τον αναπροσανατολισμό των ήδη υπαρχόντων σωματείων. Ωστόσο, ο φορέας αυτός θα έχει και συνδικαλιστικό και πολιτικό λόγο. Η Επιτροπή Αγώνα απαντά στην ανάγκη των καιρών: 1) για συντονισμένα βήματα των εργαζομένων, 2) για ενότητα και για ενεργοποίηση της βάσης, 3) για υπέρβαση των γραφειοκρατικοποιημένων, φιλοκυβερνητικών, εργοδοτικών καθεστωτικών συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Καλούμε κάθε συνάδελφο, ανεξάρτητα από την πολιτική και ιδεολογική του τοποθέτηση, να συνδράμει αυτήν την προσπάθεια. Καλεί αυτούς που νιώθουν πως η απάντηση είναι η δράση από τα κάτω των χιλιάδων εργαζομένων της βάσης, να στηρίξουν στην πράξη αυτό το εγχείρημα. Η προοπτική βρισκόταν, βρίσκεται και θα βρίσκεται στους ενωτικούς αγώνες και στη συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι είμαστε πολλοί, ενώ αυτοί που αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς, είναι μόλις μια χούφτα.

Παρασκευή 18/1, 8.00μμ στα γραφεία του ΣΕΦΚ: Κλαδική Επιτροπή Αγώνα και Αλληλεγγύης των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, ενόψει του συνεδρίου της ΟΙΕΛΕ.

Tags: ΟΙΕΛΕεπιτροπή αγώνα και αλληλεγγύης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών
Keywords
Τυχαία Θέματα