Εύλογες απορίες

Tweet Κατηγορία: ΆρθραΑρθρογράφος: Ε.Κ.

 

Στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ στις 5/12/2012 σε άρθρο με την υπογραφή «Ι» στην τελευταία σελίδα της εφημερίδας και με τίτλο  «Θέλουν τον λαό χειραγωγημένο» διαβάζουμε: «…Η συμμετοχή του ΚΚΕ σε κυβέρνηση είναι στρατηγικό ζήτημα. Στην προκειμένη περίπτωση (αναφέρεται στις «προτάσεις» για συμμετοχή

ή στήριξη κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ) η συμμετοχή του ΚΚΕ σε κυβέρνηση και με το κράτος και την οικονομία στα χέρια των αστών σημαίνει ότι το ΚΚΕ αλλάζει στρατηγική και γίνεται κόμμα της αστικής διαχείρισης, άρα απεμπολεί τον ταξικό πολιτικό αγώνα για να πάρει η εργατική τάξη την εξουσία και υποτάσσει την ίδια την εργατική τάξη στους καπιταλιστές, και το κίνημα της σε μέσο διαιώνισης του καπιταλισμού. Επίσης σε συνθήκες που το αστικό κράτος είναι κυρίαρχο, η συμμετοχή του ΚΚΕ στην κυβέρνηση σημαίνει συμμετοχή στη διαχείριση όλων των υποθέσεων του κεφαλαίου…». Πρόκειται για απόψεις που σταθερά (έστω και με φραστικές παραλλαγές) προβάλλει τους τελευταίους μήνες το ΚΚΕ μέσω των στελεχών του, αλλά και ανακοινώσεων της Κ.Ε τόσο απαντώντας στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και γενικότερα προβάλλοντας την πολιτική του πρόταση διεξόδου. Πρόκειται για απόψεις που απ’ όσο γνωρίζω, δεν έχουν ψηφιστεί από τα διάφορα συνέδρια του κόμματος, αλλά έρχονται και σε ευθεία αντίθεση με θέσεις παλιότερων συνεδρίων, αλλά και το ίδιο το πρόγραμμα του ΚΚΕ που ψηφίστηκε στο 15ο συνέδριο.

Για παράδειγμα διαβάζουμε στην απόφαση του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ (απόφαση στηριγμένη στο πρόγραμμα του κόμματος) τα εξής (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 31/12/200): «…Σε συνθήκες ταξικών αναμετρήσεων και μεγάλης φθοράς της επιρροής των αστικών κομμάτων και των συμμάχων τους, και ενώ δε θα έχουν διαμορφωθεί όροι για ριζική κοινωνική ανατροπή και επαναστατικό πέρασμα, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση αντιιμπεριαλιστικών, αντιμονοπωλιακών δυνάμεων, με βάση το Κοινοβούλιο. Το Μέτωπο πρέπει να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα, να ελέγχει την κυβέρνηση, να στηρίζει τις πολιτικές επιλογές της υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Σ’αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα κριθεί πόσο, με όπλο τη μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση, θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την αντίδραση της κυρίαρχης τάξης, με στόχο την ανατροπή ή την εξουδετέρωση της και να συμβάλει στην ωρίμανση και στην έναρξη της επαναστατικής εξουσίας…».

Είναι εμφανές ότι οι δύο απόψεις αλληλοσυγκρούονται. Με βάση μάλιστα το πρόσφατο άρθρο οι θέσεις που πριν λίγα χρόνια διατύπωνε το ΚΚΕ μέσα από τα συνέδρια του ήταν προς όφελος της «αστικής διαχείρισης» !

Σωστά απορρίπτονται από την ηγεσία του ΚΚΕ προτάσεις για κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως μαζί μ’αυτές και στο όνομα ποιων άραγε επεξεργασιών ή συμπερασμάτων, απορρίπτονται (και μάλιστα χωρίς να έχουν μεσολαβήσει αποφάσεις άλλων συνεδρίων- με βάση το καταστατικό αυτά είναι αρμόδια για τέτοιου είδους αλλαγές) οι αποφάσεις τόσο του προγραμματικού 15ου συνεδρίου του ΚΚΕ, όσο κα

Keywords
Τυχαία Θέματα