Εξετάσεις, του Στέργιου Μανουρά

Tweet

Αγαπητοί φίλοι-μαθητές,

σήμερα έχετε αγωνία για τους βαθμούς των πανελλαδικών εξετάσεων. Έχετε την ψευδαίσθηση ότι θα καθορίσουν το μέλλον σας, ένα μέλλον που δεν βρίσκεται στα χέρια σας, ένα μέλλον ζοφερό και απάνθρωπο.
Οι σπουδές το μόνο που μπορούν να σου προσφέρουν είναι η ευκαιρία να γνωρίσεις τον κόσμο των βιβλίων. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε και μόνοι σας. Από την άλλη θα γνωρίσετε την αλαζονεία

του καθηγητή, την απαξίωση της μάθησης, τον άθλιο κόσμο της μηχανιστικής αποστήθισης και της αντιγραφής.
Σε μία χώρα που κλείνουν σχολεία και ανοίγουν φυλακές, οι σπουδές έχουν καταντήσει μια φορμαλιστική διαδικασία πιστοποίησης γνώσεων, ένα αντίγραφο της κοινωνίας που ζούμε. Οι σπουδές δεν θα σε κάνουν άνθρωπο, δεν θα καλλιεργήσουν ανώτερα συναισθήματα για τους άλλους, την πατρίδα σου, το περιβάλλον, τους πρόσφυγες, τους αυτόχειρες, τους άνεργους, τους χειμαζόμενους συμπατριώτες και συντρόφους σου.. Θα σου χαρίσουν την ψευδαίσθηση ότι είσαι διαφορετικός, θα καλλιεργήσουν τον ατομικισμό σου και την αποξένωση από την κοινωνία.
Στον χώρο των παν/μιων μαίνεται ένας αγώνας, χιλιάδες άνθρωποι παλεύουν να μη μείνουν άνεργοι, χιλιάδες φοιτητές παλεύουν για καλύτερο επίπεδο σπουδών σε μια άλλη Ελλάδα. Τα παν/μια δεν είναι ο σκουπιδότοπος και η συσσώρευση λυμάτων που κάποιοι θέλουν να είναι. Αν συνεχίσετε τις σπουδές κοιτάξτε, πρώτα απ' όλα, να πάρετε από αυτόν τον χώρο ό,τι μπορεί να οικοδομήσει μέσα σας μια κοινωνική συνείδηση αλληλεγγύης, αγώνα και συμμετοχής. Όσοι δεν τα καταφέρετε να ξέρετε ότι το μεγαλύτερο παν/μιο είναι η ζωή, εκεί θα πάρεις το πτυχίο του να είσαι άνθρωπος, να είσαι αγωνιστής στα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα του τόπου μας. Μην μεμψιμοιρείτε, μην απογοητεύεστε. Η αγάπη γι αυτό που θα επιλέξεις σαν εργασία θα αναδείξει τους άξιους, αυτούς που θα είναι οι πραγματικοί εργάτες της σκέψης και του σώματος.
Η ευτυχία δεν είναι ένα χαρτί ούτε οι παράτες και τα εύσημα παίζουν κάποιο ρόλο. Σε λίγο θα βρεθείς μπροστά στη τρομακτική πραγματικότητα και εκεί θα κληθείς να δείξεις τι έμαθες [μέσα ή έξω από τα παν/μια].
Η χώρα μας έχει επιστήμονες, πολλοί από αυτούς είναι εξαιρετικοί στη δουλειά τους, οι περισσότεροι, όμως, είναι ατομικιστές, εαυτούληδες, δρομείς στον αγώνα αποθησαύρισης της πλαστής ευτυχίας. Αγνοείστε τους. Η χώρα μας έχει ανάγκη από Ανθρώπους, από αγωνιστές, από ελεύθερη σκέψη, από ανακατασκευή του "πολιτικού" συναισθήματος. Η ζωή δεν μετριέται με πτυχία, η ζωή είναι η αγάπη του συντρόφου σου, η αγάπη των παιδιών σου, η συμπαράσταση των συναγωνιστών σου στις δύσκολες στιγμές, το βλέμμα της αλληλεγγύης στα μάτια του πρόσφυγα, του άστεγου, του άνεργου, του μετανάστη. Η αγκαλιά που θα σου δώσει η κοινωνία επειδή είσαι Άνθρωπος.
Όσοι καταφέρατε να προσεγγίσετε τις ελπίδες σας καλή δύναμη, ένας άλλος αγώνας σας περιμένει. Όσοι δεν τα καταφέρατε μη σκύβετε το κεφάλι, η ζωή έχει φυλάξει για σας το δρόμο της δημιουργίας, το δρόμο της αξιοπρέπειας που δεν κρύβεται πίσω από τα δεκάδες πτυχία. Αγωνιστείτε, παλέψτε και την κρίσιμη στιγμή θα καταλάβετε ότι η επιτυχία σας είναι η αποτυχία των άλλων, αυτών που θέλουν να σπουδάσουν για να ξεχωρίσουν και όχι για να γίνουν ένα κομμάτι στο παζλ της ευτυχίας όλων μας. Καλή δύναμη σε όλους σας.

Στέργιος Μανουράς, εκπαιδευτικός Ε΄ΕΛΜΕ Αν. Αττικής

Tags: Στέργιος Μανουράς Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα