«Φρόντισαν να κλείσουν σχολεία , φροντίζουν να ανοίξουν φυλακές»

Tweet

«Φρόντισαν να κλείσουν σχολεία , φροντίζουν να ανοίξουν φυλακές»

Σε μια κοινωνία που βράζει , η παιδεία υποβαθμίζεται συστηματικά και βάλλεται με τον πιο φασιστικό τρόπο μεταπολεμικά. Τα μέτρα της «αναβάθμισης» της παιδείας είναι πρωτοφανή:

- Συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων.

- Καταργήσεις τομέων

και ειδικοτήτων που προσέφεραν επαγγελματική αποκατάσταση.

- Αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.

- 20000 μαθητές της Τεχνικής εκπαίδευσης χωρίς δικαίωμα επιλογής σπουδών.

- Αμέτρητες διδακτικές ώρες (κυρίως για τη Γ Λυκείου) εξακολουθούν να χάνονται λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών στην Τεχνική εκπαίδευση ,ενώ οι καθηγητές των ειδικοτήτων βρίσκονται στο δρόμο.(Διαθεσιμότητα –απόλυση).

- Οι ελάχιστοι ωρομίσθιοι με ελλιπή συνήθως προσόντα (παιδαγωγική κατάρτιση) αναλαμβάνουν τα μαθήματα των Πανελλαδικών εξετάσεων.

- Οι μαθητές ακόμη δεν έχουν όλα τα βιβλία και κυρίως αυτά των μαθημάτων που εξετάζονται Πανελλαδικά.(Ανατομία –φυσιολογία, Αιματολογία ).

- Στοχευμένη η εξουθένωση των μαθητών μετά από πανελλαδικού τύπου εξετάσεις σε κάθε τάξη του Λυκείου που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε μαθητική διαρροή.

- Αντικατάσταση της μόρφωσης από την κατάρτιση. Δηλαδή λειτουργία των μεταγυμνασιακών ΙΕΚ που νομιμοποιούν την ανασφάλιστη απλήρωτη εργασία ανηλίκων .

- Υποχρεωτικές μετατάξεις εκπαιδευτικών, χωρίς σχεδιασμό και παιδαγωγικό στόχο.

- Επιστράτευση εκπαιδευτικών.

Και όλα αυτά μέσα στα πλαίσια της σύγχρονης Ελληνικής πραγματικότητας όπως αυτά καθορίζονται σήμερα από τις βασικές πλέον παραμέτρους : την ανεργία και τη φτώχεια .

Μάταια τόσο καιρό περιμέναμε το ελάχιστο σημάδι αντίδρασης –διαφωνίας –αντίστασης από τα στελέχη της εκπαίδευσης .Η σιγή τους μπροστά στις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές ήταν παροιμιώδης .

Έτσι, μετά την καθολική συμμετοχή των καθηγητών στην απεργία που τάραξε την κυβέρνηση ήρθε και η απάντηση των μαθητών.

Οι μαθητές, τα παιδιά μας οι πιο ευάλωτοι αποδέκτες της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής αντέδρασαν με καταλήψεις .

Ζήτησαν : βιβλία , καθηγητές , σχολεία , δικαίωμα στην επιλογή.

Οι κυβέρνηση και οι πρόθυμοι , υποτακτικοί εκπαιδευτικοί σε θέση ευθύνης που τόσο καιρό σιωπούσαν , μίλησαν .Κάλεσαν τον Εισαγγελέα .Έστειλαν τους μαθητές στη φυλακή.(ΕΠΑΛ Λαμίας ) και ποινικοποίησαν την αλληλεγγύη.(ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας )

Μήπως το επιχείρημα των τελευταίων κυβερνήσεων «πρώτα ο μαθητής» για την παιδεία ερμηνεύεται σήμερα «πρώτα ο μαθητής στη φυλακή».

Σίγουρα υπάρχουν υπεύθυνοι για την οικονομική ,κοινωνική και πολιτική κρίση .Ας αρχίσουμε από ψηλά.

Κύριοι συνάδελφοι διευθυντές που σήμερα καλείται τον Εισαγγελέα γιατί αντιδράσανε οι μαθητές σας , μήπως σε λίγες μέρες θα τους βάλετε να πούνε το ποίημα του ΟΧΙ ;

Στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία σαν δάσκαλοι οφείλουμε δείχνουμε τον δρόμο της ελευθερίας του πνεύματος και να κάνουμε μάθημα αγώνων στους μαθητές μας .

Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στους μαθητές των ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας και Λαμίας που διώκονται, γιατί δε

φοβούνται και τολμούν να αγωνίζονται και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους όπως ταιριάζει πάντα στη νέα γενιά.

«όποιος ελεύθερα συλλογάται , συλλογάται καλά».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ.

Tags: επιτροπή αγώνα εκπαιδευτικών Λάρισας Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα