Για την αξιολόγηση στα ΠΠΣ

Tweet Κατηγορία: Ανακοινώσεις

 

Ε΄ ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ

 

Η αξιολόγηση στα ΠΠΣ μια πιλοτική εφαρμογή με αντιεπιστημονικό περιεχόμενο.

Το Υπουργείο Παιδείας με γρήγορους ρυθμούς ξεκινά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών των Π.Π. σχολείων.

Με την εγκύκλιο Φ.361.22/116672/Δ1-1-1-2012 ορίζονται τα κριτήρια αξιολόγησης διευθυντών και εκπαιδευτικών στα ΠΠΣ. Είναι φανερό από το περιεχόμενο της εγκυκλίου και τα κριτήρια, ότι η αξιολόγηση στα ΠΠΣ θα παίξει πιλοτικό ρόλο σε σχέση με την επερχόμενη αξιολόγηση στα υπόλοιπα σχολεία, όπως επίσης είναι φανερό ότι οι αλλαγές στα ΠΠΣ είναι προπομπός των αλλαγών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και κινούνται στα πλαίσια των μνημονιακών πολιτικών που αποφλοιώνουν τη χώρα μας.

 Επίσης με το παρόν σκεπτικό του Υπουργείου διαχωρίζονται οι συνάδελφοι σε διαφορετικές κατηγορίες και μάλιστα χωρίς σαφή προσδιορισμό τόσο των καθηκόντων τους και των μισθολογικών τους, όσο και των προσόντων που απαιτούνται για αυτό τον διαχωρισμό. Εν δυνάμει μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε χωρίς περιορισμούς και με αποφάσεις κλειστών γραφείων αναπτύσσεται ένα πλέγμα επιλεκτικής υποδούλωσης χωρίς προηγούμενο στην παγκόσμια εργασιακή νομοθεσία.

Η προωθούμενη αξιολόγηση είναι μηχανισμός ανατροπής εργασιακών σχέσεων.

Συγκεκριμένα, με βάση την εγκύκλιο καταργείται η οργανική θέση στα ΠΠΣ και ο εκπαιδευτικός που αξιολογείται θετικά καταλαμβάνει θέση με πενταετή  θητεία η οποία ανανεώνεται μετά από θετική εισήγηση-αξιολόγηση του ΕΠΕΣ για 5 ακόμη χρόνια. Μετά την παρέλευση της δεκαετίας ο εκπαιδευτικός χάνει την οργανική του θέση, παρότι έχει αξιολογηθεί θετικά. Πέρα λοιπόν, από την άσκηση ενός τεχνογραφειοκρατικού ελέγχου πάνω στο εκπαιδευτικό σύστημα και τον εκπαιδευτικό, η αξιολόγηση αντιστοιχεί με ένα μοντέλο εργασιακών σχέσεων, που χαρακτηρίζεται από ευέλικτη, ανασφαλή εργασία , άρση της μονιμότητας και απολύσεις.

Τα μόρια αξιολόγησης

Οι εκπαιδευτικοί των ΠΠΣ καλούνται να υποβάλουν   προτυποποιημένο φάκελο στο ΕΠΕΣ το οποίο με τη σειρά του θα συντάξει αξιολογική έκθεση μέχρι τις 15-11-2012 με υποκειμενικά κριτήρια για να ευνοούνται οι ημέτεροι και οι «πειθαρχημένοι». Γενικά το σύνολο των αξιολογικών μονάδων-μορίων είναι 100. Με 31 μόρια, βαθμολογούνται με σχετικά μετρήσιμα κριτήρια «κατάρτιση και επιστημονικό έργο». Εδώ κυριαρχεί η ποσοτικοποίηση, αφού για παράδειγμα για τις δημοσιεύσεις δεν λαμβάνεται υπόψη το είδος  της δημοσίευσης ούτε το κύρος του επιστημονικού περιοδικού που τη φιλοξενεί. Να σημειωθεί, επίσης, ότι δεν μετράει οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, εκτός από τον σχεδιασμό στην «εκπόνηση εκπαιδευτικού υλικού», προφανώς για να ευνοηθούν όσοι έχουν σχέση με την διοίκηση της εκπαίδευσης και το Υπουργείο.

Μέχρι 44 μόρια βαθμολογείται η «διδακτική

Keywords
Τυχαία Θέματα