Για την οργανικότητα των σχολείων, του Σεραφείμ Ρίζου

Ανακοινώσεις

Σύντροφοι

Ο κλάδος βρίσκεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή. Το Υπουργείο έχει αποφασίσει ότι στην εκπαίδευση θα υπάρξουν μαζικές απολύσεις εκπαιδευτικών και προσπαθεί με διάφορους τρόπους να βρει τη φόρμουλα για να τις υλοποιήσει. Νομίζω ότι όλοι έχουμε την ίδια εκτίμηση, όταν βλέπουμε τις συνεχείς εγκυκλίους για την οργανικότητα των σχολείων.

Θεωρώ ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ποιοτική αλλαγή της στάσης του Υπουργείου καθώς και σε μια ποιοτική αναβάθμιση της επίθεσής τους ενάντια στο

δημόσιο σχολείο. Στη χθεσινή μας συνάντηση που είχαμε με τον εδώ προϊστάμενο, τα λόγια του ήταν χαρακτηριστικά: «η εκπαίδευση από το Σεπτέμβρη θα αντιμετωπίσει τεράστια πίεση» μας είπε κομψά. Το όχημα για να γίνουν οι απολύσεις δεν είναι απαραίτητο ότι θα είναι άμεσα η αξιολόγηση. Πιθανό το Υπουργείο βλέποντας ότι η αξιολόγηση έχει τεράστιες δυσκολίες να εφαρμοστεί μέσα σε αυτές τις συνθήκες, καθώς το ΠΔ έχει δημιουργήσει μια κατάσταση συναγερμού στη βάση του κλάδου (έχουν γίνει παντού επιτυχημένες και πολύ μαζικές εκδηλώσεις, έχουν παρθεί αποφάσεις άρνησης εφαρμογής της κλπ) να προσπαθήσει να αντιστρέψει τη σειρά που θα επιβάλλει τα μέτρα του. Μέσω των υπεραριθμιών, του δραστικού περιορισμού των τοποθετήσεων αναπληρωτών κλπ να προσπαθήσει να περάσει πρώτα τις απολύσεις και η αξιολόγηση να έρθει ως το κερασάκι.

Κάνω την υπόθεση αυτή βλέποντας ότι έχει υπάρξει (αν δεν κάνω λάθος) αναβολή των σεμιναρίων για τους διευθυντές και προσπάθεια να ανοίξει ως προτεραιότητα για το υπουργείο η μείωση των οργανικών θέσεων.

Η σειρά που θέλουν να περάσουν τα μέτρα τους δεν απαραίτητα η μία ή η άλλη. Μπορεί να υπάρχει μια εναλλαγή στο τι προσπαθούν κάθε στιγμή να περάσουν. Αυτό που είναι το βασικό ανεξάρτητα τι μέσο θα χρησιμοποιούν κάθε φορά για να πετύχουν το σκοπό τους είναι ότι θέλουν να υλοποιήσουν τις εντολές της τρόικας για μικρότερο δημόσιο, για απολύσεις. Και ας μη γελιόμαστε η εκπαίδευση είναι ένα από τα βασικά μέτωπα που έχουν στο νου τους να τις εφαρμόσουν.

Αν περάσουν οι απολύσεις θα είναι εξαιρετικά πιο δύσκολο για τους συναδέλφους να διώξουν τον οποιοδήποτε αξιολογητή από την τάξη. Γι’ αυτό ας είμαστε κάτι παραπάνω από σίγουροι.

Χρειάζεται κατά τη γνώμη μου να σηκώσουμε πολύ περισσότερο το ζήτημα των απολύσεων. Να το συνδέσουμε ακόμη περισσότερο με την αξιολόγηση.

Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι να προετοιμαστούμε και να προετοιμάσουμε τον κλάδο, για ένα μεγάλο απεργιακό αγώνα. Απολύσεις δεν αντιμετωπίζονται ούτε με ατομική άρνηση ούτε με μπλοκάρισμα σεμιναρίων. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να τις αντιμετωπίσεις πέρα από την απεργία. Οτιδήποτε άλλο είναι υπεκφυγή.

Στα σχολεία υπάρχει έντονη οργή η οποία εντείνεται ακόμη περισσότερο με τις διώξεις, τις ΕΔΕ, τους ελέγχους για το ωράριο τις αναφορές, τις κλήσεις για απολογία και γενικότερα το κλίμα αυταρχισμού που επιχειρείται να καθιερωθεί στη ζωή μας. Τώρα πρέπει να κινηθούμε.

Η ΠΑΣΚ και η ΔΑΚΕ προσπαθούν να σπάσουν την οποιαδήποτε κίνηση. Όμως αυτός που θα κριθεί δεν είναι η ΠΑΣΚ και η ΔΑΚΕ. Είναι η αριστερά και το κατά πόσο μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να οργανώσει τον κλάδο. Ας μην περιμένουμε καμιά αλλαγή συσχετισμών αν περάσουν οι απολύσεις.

Πιστεύω ότι άμεσα πρέπει να λειτουργήσουμε το συντονισμό των πρωτοβάθμιων συλλόγων και να επιχειρήσουμε να επεκτείνουμε το συντονισμό και σε μέρη που δεν έχουν εμπλακεί σε μια παρόμοια προσπάθεια. Η επιτυχία και η εμπειρία που έχουμε στην κίνηση της βάσης (συλλαλητήρια 2 Μάρτη, πανελλαδική συνάντηση νηπιαγωγών κλπ) πρέπει να αξιοποιηθεί και σε αυτή την περίπτωση. Εμείς θα προσπαθήσουμε να ξαναλειτουργήσουμε το συντονισμό της Κρήτης. Να υπάρξουν άμεσα γενικές συνελεύσεις αν είναι δυνατό να κάνουμε νωρίτερα τις τακτικές μας ΓΣ για να αποφασίσουμε μια 3μερη απεργιακή κινητοποίηση άμεσα. Αυτό θα ξετινάξει πραγματικά κάθε προσπάθεια της ΔΟΕ να σταθεί εμπόδιο στον κλάδο.

Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε άλλη ευκαιρία.

Η χθεσινή στάση εργασίας στα Χανιά είχε σχετική επιτυχία αν υπολογίσει κανείς το χρόνο που είχαμε για να την προετοιμάσουμε. Δεν την απαξιώσαμε την εκμεταλλευτήκαμε για να σηκώσουμε το κλίμα. Κατεβάσαμε στην παράσταση διαμαρτυρίας το σεμινάριο νηπιαγωγών που γίνονταν ταυτόχρονα αλλά και αρκετούς άλλους συναδέλφους και «μπουκάραμε» όλοι μαζί στο γραφείο του προϊσταμένου.

Με χθεσινή απόφαση, πετύχαμε το τοπικό ΝΤ της ΑΔΕΔΥ να καλέσει όλους τους συλλόγους του Δημοσίου να καλέσουν στάσεις εργασίας για την Τετάρτη 17/4 και να συμπέσουμε έτσι με την απεργία των εργαζομένων και των γιατρών στα νοσοκομεία. η απόφαση ήταν ομόφωνη. Νομίζω ότι μια τέτοια κίνηση δίνει τη δυνατότητα για επέκταση του συντονισμού. Κατανοητό λοιπόν είναι ότι ο σύλλογός μας δεν θα συμπέσει χρονικά με τη προσπάθεια για στάση εργασίας την Τρίτη 16/4 αφού υπάρχει ήδη προσπάθεια να συμμετέχει την επόμενη ημέρα. Νομίζω όμως ότι δεν έρχεται σε αντιπαράθεση.

Αν δεν κινηθούμε τώρα σε μια τέτοια κατεύθυνση φοβάμαι ότι τα πράγματα αργότερα θα είναι πολύ πιο δύσκολα.

Από τα Χανιά

Συντροφικά

Σεραφείμ Ρίζος

Tags: Σεραφείμ Ρίζοςάποψηοργανικότητα
Keywords
Τυχαία Θέματα