Γιατί ακυρώθηκαν οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών στην Αττική, του αιρετού Γιώργου Χρόνη

Tweet

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Νο 18

του αιρετού Γιώργου Χρόνη

εκλεγμένου με το ψηφοδέλτιο της

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ-

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ

Γιατί ακυρώθηκαν οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών στην Αττική.

26-9-2013

Σήμερα Πέμπτη 26-9-2013 και ώρα 12.00 είχαμε συνεδρίαση ΑΠΥΣΠΕ Αττικής με θέμα τις υποχρεωτικές μετακινήσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ όσων εκπαιδευτικών δεν είχαν μετακινηθεί στη συνεδρίαση της Τρίτης 24-9-2013. Οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν και πάλι παρούσες

και επέτρεπαν την είσοδο μόνο σε όσους έδινε την άδεια ο Περιφερειακός Διευθυντής.

Το συμβούλιο ξεκίνησε περίπου με 3 ώρες καθυστέρηση. Πιθανόν αυτό να οφείλεται στις ενστάσεις που υπέβαλλαν εκπαιδευτικοί για τις τοποθετήσεις στη συνεδρίασης της Τρίτης τις οποίες επεξεργαζόταν το Νομικό Τμήμα της Περιφερειακής Διεύθυνσης. Πριν ξεκινήσει το Συμβούλιο οι 2 αιρετοί αναλογιζόμενοι ότι πρέπει να έχουμε πλήρη ενημέρωση για τις εξελίξεις ώστε να ενημερώσουμε με ασφάλεια τους συναδέλφους, αφού δηλώσαμε ότι δε συμμετέχουμε στη συνεδρίαση ζητήσαμε να μείνουμε ως απλοί παρατηρητές στην αίθουσα. Το αίτημά μας έγινε αποδεκτό.

Οι ενστάσεις αφορούσαν τις παρακάτω περιπτώσεις:

Συναδέλφισσα που ανήκε σε ειδική κατηγορία ( σύζυγος στρατιωτικού ) και δεν της αναγνωρίστηκε. Η συναδέλφισσα δικαιώθηκε και βγήκε από τη λίστα μετακίνησης επιστρέφοντας στη Διεύθυνση που ανήκε ( Β΄ Αθήνας ).

Συναδέλφισσα με προβλήματα υγείας. Είχε βγει ήδη από τη λίστα και δε μετακινήθηκε παραμένοντας στη Διεύθυνση που ανήκε.

Τρεις συναδέλφισσες που ισχυρίστηκαν ότι δεν ανακοινώθηκαν πόσα κενά έχουν τα σχολεία που έπρεπε να δηλώσουν και για πόσο χρονικό διάστημα ήταν το κάθε κενό. Αποτέλεσμα να τοποθετηθούν σε σχολικές μονάδες από τις οποίες θα έπρεπε να μετακινηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα καθώς θα επέστρεφαν οι εκπαιδευτικοί που θα αντικαθιστούσαν. Δικαιώθηκαν οι συναδέλφισσες και ξαναμπήκαν στη διαδικασία επιλογής από την αρχή. Μαζί τους δικαιώθηκα και εγώ γιατί στη συνεδρίαση της Τρίτης είχα θέσει παρόμοιους προβληματισμούς στο υπηρεσιακό συμβούλιο. Αν είχαν γίνει αποδεκτοί θα είχαν γλιτώσει οι συνάδελφοι από την ταλαιπωρία. Είχα υποδείξει έγκαιρα στους συναδέλφους να υποβάλλουν ενστάσεις για τη συγκεκριμένη παράλειψη του υπηρεσιακού συμβουλίου. Οι συνάδελφοι με άκουσαν και δικαιώθηκαν. Ο Περιφερειακός Διευθυντής δήλωσε ότι οι συνάδελφοι που μετακινούνται θα παραμείνουν εκεί για όλη τη χρονιά ανεξάρτητα από το πότε επιστρέφουν οι συνάδελφοι που αναπληρώνουν. Θα μετακινούνται μόνο με τη θέλησή τους και μόνο για βελτίωση θέσης. Αν δε, δε γίνεται διαφορετικά, θα επιστρέφουν στη Διεύθυνση από την οποία έφυγαν.

Συναδέλφισσα δεν τοποθετήθηκε σε συγκεκριμένο σχολείο που είχε δηλώσει, ενώ τοποθετήθηκαν 3 συνάδελφοι με λιγότερα μόρια από αυτήν. Η συναδέλφισσα ξαναμπήκε στη διαδικασία επιλογής από την αρχή.

Δύο συναδέλφισσες ενώ είχαν δηλώσει συγκεκριμένο σχολείο δεν το έπιασαν αλλά το σχολείο αυτό εξακολουθούσε να έχει κενό. Οι συναδέλφισσες ξαναμπήκαν στη διαδικασία επιλογής από την αρχή.

Συναδέλφισσα τοποθετήθηκε σε σχολείο ειδικής κατηγορίας χωρίς να γνωρίζει όταν το δήλωνε την ιδιαιτερότητά του ( στις φυλακές Αυλώνας ). Ξαναμπήκε στη διαδικασία επιλογής από την αρχή.

Τέλος συναδέλφισσα ισχυρίστηκε ότι λόγω οικογενειακής κατάστασης δεν μπορεί να μετακινείται σε μακρινές αποστάσεις και ότι δε διαθέτει αυτοκίνητο.

Το υπηρεσιακό συμβούλιο αναγκάστηκε ύστερα από τα παραπάνω να ακυρώσει όλες τις προηγούμενες τοποθετήσεις και να προχωρήσει σε νέες τοποθετήσεις λαμβάνοντας υπόψη σε πρώτη φάση τις αρχικές αιτήσεις των συναδέλφων.

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία δέχτηκε αίτημα συναδέλφισσας να μην τοποθετηθεί στην Ανατολική ή Δυτική Αττική αλλά στα Κύθηρα με την αιτιολογία ότι είναι περιοχή με πολλά κενά που δεν την προτιμούν οι συνάδελφοι.

Στη πρώτη φάση τοποθετήθηκαν 113 συνάδελφοι. Τοποθετήθηκαν όλοι όσοι είχαν τοποθετηθεί την Τρίτη συν 8 παραπάνω. Έμειναν χωρίς να τοποθετηθούν 33 συνάδελφοι.

Στη δεύτερη φάση έλαβαν υπόψη τις αιτήσεις όσων δεν είχαν τοποθετηθεί την Τρίτη. Τοποθετήθηκαν 28 συνάδελφοι. Δεν τοποθετήθηκαν 5 συνάδελφοι.

Στην Τρίτη φάση τοποθετήθηκαν 4 συνάδελφοι στα 4 εναπομείναντα κενά. Ήταν οι συνάδελφοι με τα λιγότερα μόρια. Στη διάθεση του ΑΠΥΣΠΕ έμειναν 9 συνάδελφοι καθώς δεν υπήρχαν άλλα κενά. Ανάμεσά τους και 6 συνάδελφοι που δεν είχαν κάνει καθόλου αίτηση.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε στις 10.30μμ.

Δυστυχώς για μια ακόμα φορά η προχειρότητα και η ανευθυνότητα θριάμβευσαν. Κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι οι λίστες των εκπαιδευτικών είναι σακιά με πατάτες που μπορεί το υπουργείο να τα ξεφορτώνει κάθε μέρα και σε διαφορετικό σχολείο. Οι λίστες των εκπαιδευτικών δεν είναι λίστες για ψώνια που μπορεί ο καθένας να γράφει και να ξεγράφει ανάλογα με το τι έχει ξεχάσει. Οι εκπαιδευτικοί είναι άνθρωποι και αυτές τις μέρες ζουν μια πρωτοφανή αναστάτωση γυρνώντας από σχολείο σε σχολείο μη γνωρίζοντας τι τους περιμένει την επόμενη ημέρα. Είναι δυνατό να ασκήσουν κάτω από αυτές τις συνθήκες αποτελεσματικά το λειτούργημά τους; Και καλά τους εκπαιδευτικούς δεν τους σκέφτονται. Τους μαθητές που αλλάζουν δασκάλους σαν τα πουκάμισα δεν τους υπολογίζουν;

Ακούμε ότι δόθηκε εντολή να συνεδριάσουν τα ΠΥΣΠΕ και να τοποθετήσουν τους εκπαιδευτικούς. Τώρα το θυμήθηκαν; Γιατί δε συνεδρίασαν τα ΠΥΣΠΕ πριν τον αγιασμό ώστε οι τοποθετήσεις να γίνουν αξιοκρατικά και με διαφάνεια και όλοι οι εκπαιδευτικοί να είναι έγκαιρα στις θέσεις τους; Γιατί οι τοποθετήσεις έγιναν από τους διευθυντές εκπαίδευσης πρόχειρα και στο πόδι με αποτέλεσμα να γίνονται λάθη και λίστες τοποθετήσεων να ανεβοκατεβαίνουν ηλεκτρονικά σαν ρολά παραθύρου; Έπρεπε δηλαδή να συγκεντρωθούν όλοι μαζί ( υπουργός, περιφερειακός διευθυντής, διευθυντές εκπαίδευσης ) για να συνεννοηθούν και να βγει άκρη; Παρεμπιπτόντως να πούμε ότι δόθηκε εντολή στις τοποθετήσεις που θα γίνουν από τα ΠΥΣΠΕ να δοθεί προτεραιότητα στο πρωινό σχολείο, μετά στα ολοήμερα μη ΕΑΕΠ που αν έχουν πάνω από 50 παιδιά μπορούν να έχουν και 2ο δάσκαλο στο ολοήμερο και εν συνεχεία να μπουν δάσκαλοι και στα ολοήμερα ΕΑΕΠ. Έστω και αργά στο υπουργείο δείχνουν να καταλαβαίνουν το λάθος τους και να υλοποιούν κινήσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό. Δε φτάνουν όμως αυτά. Τα κενά είναι πάρα πολλά και για να καλυφτούν χρειάζονται μόνιμοι διορισμοί ή προσλήψεις αναπληρωτών τόσο σε δασκάλους όσο και σε νηπιαγωγούς όσο και σε ειδικότητες. Να βάλει το υπουργείο το χέρι στην τσέπη και να εξοπλίσει τα σχολεία με το απαραίτητο προσωπικό ώστε να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα.

Συνεδρίαση ΑΠΥΣΠΕ την Τετάρτη 25-9-2013 και ώρα 7.00 το πρωί. Να αναφερθώ πάλι στις αστυνομικές δυνάμεις το θεωρώ περιττό. Πάντως τις τελευταίες μέρες η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής μοιάζει περισσότερο με αστυνομικό τμήμα παρά με φορέα εκπαίδευσης.

Το θέμα που μας απασχόλησε ήταν οι τοποθετήσεις των αναπληρωτριών νηπιαγωγών στο Νομό Αττικής. Οι συγκεκριμένες συναδέλφισσες κρίθηκαν υπεράριθμες στις Διευθύνσεις που τοποθετήθηκαν από το Υπουργείο και διατέθηκαν στο ΑΠΥΣΠΕ για να τις τοποθετήσει σε κενά νηπιαγωγεία. Η πλειοψηφία των νηπιαγωγών επιθυμούσε τη μετακίνησή τους καθώς προέρχονταν από Δυτική Αττική και Πειραιά και θα μετακόμιζαν σε καλύτερες θέσεις ( πχ Α΄ Αθήνας, Δ΄ Αθήνας ). Για αυτό ζήτησαν από τους αιρετούς να παραβρεθούν στη συνεδρίαση. Επειδή όμως υπήρχαν και μερικές περιπτώσεις νηπιαγωγών που δεν επιθυμούσαν τη μετακίνησή τους επειδή είχαν νοικιάσει εκεί όπου πρωτοτοποθετήθηκαν και επειδή σε πολλά ΠΥΣΠΕ δεν έγιναν οι αποσπάσεις εντός, πήραμε οι αιρετοί την απόφαση να αποχωρήσουμε από τη συνεδρίαση. Πριν την αποχώρησή μας ζητήσαμε να καταγραφεί στα πρακτικά ότι γίνονται τοποθετήσεις αναπληρωτών χωρίς να έχουν γίνει πρώτα οι αποσπάσεις εντός από τα ΠΥΣΠΕ. Ο Περιφερειακός Διευθυντής απάντησε ότι όφειλαν τα ΠΥΣΠΕ να έχουν συνεδριάσει και θα γίνει έρευνα για να διαπιστωθούν οι λόγοι της μη συνεδρίασής τους. Όμως δεν μπορεί να αφήσει χωρίς αντικείμενο ενώ πληρώνονται εδώ και 15 μέρες τις αναπληρώτριες τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν τόσα κενά στα νηπιαγωγεία. Παρεμπιπτόντως τοποθετήθηκαν 20 νηπιαγωγοί στην Α΄ Αθήνας ( υπάρχουν ακόμα 43 κενά ), 15 στη Δ΄ Αθήνας ( υπάρχει ακόμα ένα κενό ) ενώ δεν τοποθετήθηκε καμία στην Ανατολική Αττική ( υπάρχουν 6 κενά ) και καμία στη Β΄ Πειραιά ( υπάρχουν 9 κενά ). Επίσης υπάρχουν 30 κενά δασκάλων στη Β΄ Πειραιά και 200 κενά γυμναστών στην Αττική. Ακούει κανείς στο Υπουργείο;

Επίσης εγκρίθηκαν 5 αιτήσεις εκπαιδευτικών για άδεια χωρίς αποδοχές και απορρίφτηκε μία.

Εγκρίθηκε απόσπαση εκπαιδευτικού στο ΚΕΑΤ για λόγους υγείας.

Τέλος εγκρίθηκαν 7 αιτήσεις εκπαιδευτικών για απαλλαγή καθηκόντων στελεχών εκπαίδευσης.

ΧΡΟΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Αιρετός εκπρόσωπος στο ΑΠΥΣΠΕ Αττικής

εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

(ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ)

Τηλ. 6972363653

e-mail: [email protected]

Τηλ. 6949294781

Tags: αιρετόςΓιώργος Χρόνης Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα