Η άποψή μας για την προτεινόμενη αναθεώρηση του ΕΠΕΔΒΜ - ΕΣΠΑ, του Θέμη Κοτσιφάκη

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}

Η άποψή μας για την προτεινόμενη αναθεώρηση του ΕΠΕΔΒΜ

Προς το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας και πρόεδρο της επιτροπής παρακολούθησης του ΕΠΕΔΒΜ, κ. Αθανάσιο Κυριαζή

κοιν.: Ειδ. Γραμματέα κ. Ζαχαράκη Ε.

Κύριε Γενικέ Γραμματέα
Η παρέμβασή μας στις Επιτροπές Παρακολούθησης του ΕΠΕΔΜΒ του ΕΣΠΑ όπου συμμετέχουμε, αλλά και δημόσια, με υπομνήματα προς την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας είναι συνεχής.

Είναι γεγονός ότι αρκετά κονδύλια διατίθενται στην εκπαίδευση από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, μέσω του ΚΠΣ παλαιότερα και του ΕΣΠΑ από το πρόγραμμα ΕΠΕΔΒΜ (2007-2013).
Δυστυχώς, οι προϋπολογισμοί για την παιδεία στη χώρα μας συνεχώς μειώνονται, με αποτέλεσμα να έχουμε αρνητικό ρεκόρ δημοσίων δαπανών σε όλο τον κόσμο (ΕΕ και χώρες ΟΟΣΑ). Οι νέες περικοπές με τα μέτρα που ετοιμάζονται να εξαγγείλουν κυβέρνηση και τρόικα (και στην παιδεία) οδηγούν την εκπαίδευση σε κατάρρευση και τη χώρα σε ανθρωπιστική κρίση.
Θεωρούμε επίσης απαράδεκτη και έχουμε ήδη καταγγείλει, τη μείωση των συνολικών δαπανών του προγράμματος κατά 363.882.278 €. Μείωση που έγινε σε εφαρμογή της πολιτικής των μνημονίων.
Αντίθετα σε εποχές σκληρής λιτότητας για το λαό μας και περικοπών ακόμα και των πιο στοιχειωδών δαπανών για τα σχολεία, σε εποχές που δεν πληρώνονται ακόμα και δεδουλευμένα των εκπαιδευτικών, σε εποχές που καταργούνται σχολεία και υποστηρικτικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες από τις περικοπές στον προϋπολογισμό λόγω μνημονίου, είναι σκάνδαλο πρώτης γραμμής να συνεχίζεται η προκλητική διασπάθιση χρημάτων από το ΕΣΠΑ (ΕΠΕΔΒΜ).
Αυτό που απαιτείται άμεσα να γίνει είναι ο συνολικός ανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ σε όφελος της δημόσιας εκπαίδευσης.
Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει πως στο παρελθόν χάθηκε -και κάτι ανάλογο γίνεται και στις μέρες μας- μια σημαντική ευκαιρία για την ελληνική εκπαίδευση, να αξιοποιηθούν τα σημαντικά κονδύλια του ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ, κυρίως για τη βελτίωση των υποδομών της εκπαίδευσης, αλλά και την εφαρμογή, επιτέλους, της ουσιαστικής επιμόρφωσης (ετήσιας διάρκειας) των εκπαιδευτικών.
Να σημειώσουμε την δραματική καθυστέρηση στην απορρόφηση των κονδυλίων (μόλις 29,1 % στις 30/8/12) ενώ το μείζον πρόγραμμα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών ουσιαστικά κατέρρευσε (0% απορρόφηση).
Οι πολιτικές που εφαρμόζονται στην εκπαίδευση, οι συνεχείς αλλαγές, που έτσι και αλλιώς δεν βασίζονται σε ένα συνολικό κοινωνικά – εκπαιδευτικά αποδεκτό σχεδιασμό, οι πρόσφατες «νομοθετικές αστοχίες» -που διαπιστώνονται και στην έκθεση του Ιουνίου-, οι περικοπές του προϋπολογισμού και του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων που προβλέπονται από τα μνημόνια, και η μείωση των εθνικών πόρων του προγράμματος οδήγησαν σε αυτά τα αποτελέσματα.
Υπάρχουν δύο σημαντικά θέματα σχετικά με το ΕΣΠΑ στην εκπαίδευση.
Το πρώτο είναι ο προσανατολισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα