Η ύφεση απαιτεί καλύτερες πανεπιστημιακές σπουδές

Κοινωνία

Η ύφεση απαιτεί καλύτερες πανεπιστημιακές σπουδές


Οταν οι πρώτοι Πουριτανοί άποικοι ίδρυσαν το πρώτο ιδιωτικό σχολείο στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 1635, έσπειραν τον σπόρο μιας εθνικής ιδέας: ότι η εκπαιδευση θα πρέπει να λειτουργεί ως ο μεγάλος εξισωτικός μηχανισμός της χώρας. Συν τω χρόνω, εδραιώθηκε η αντίληψη ότι

όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως κοινωνικής τάξης θα έχουν μία ευκαιρία να επιτύχουν. Η Μασαχουσέτη είναι μία από τις πολιτείες των ΗΠΑ, η οποία έχει δώσει σε αυτό το ιδανικό σάρκα και οστά. Σε αυτήν ιδρύθηκε το αρχαιότερο σχολείο της χώρας, το Μπόστον Λάτιν, και το αρχαιότερο πανεπιστήμιό της, το Χάρβαρντ. Ηταν η πρώτη πολιτεία που θέσπισε υπουργείο Παιδείας και ο πρώτος υπουργός ήταν ο πρωτοπόρος Αμερικανός εκπαιδευτικός Ορας Μαν, ο οποίος διατύπωσε και την άποψη περί «εξισωτικού μηχανισμού», το 1848.

Η όξυνση και κλιμάκωση της κοινωνικής ανισότητας τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σε άλλες προηγμένες οικονομίες οφείλεται σε γνωστούς παράγοντες. Η κάμψη του κλάδου της μεταποίησης και η αντικατάσταση των υπαλλήλων και των γραμματέων με λογισμικό μεταφράζεται σε λιγότερες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας για εργαζομένους με περιορισμένες δεξιότητες. Οι καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, που υφίστανται σήμερα, ολοένα και περισσότερο προαπαιτούν ανώτατη εκπαίδευση. Από το 2007 και μετά, οπότε και ξεκίνησε η ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός των θέσεων που χρειάζονταν πανεπιστημιακό πτυχίο αυξήθηκε κατά 2,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν. Αντιστοίχως ο αριθμός των θέσεων εργασίας που απευθύνονται απλώς σε απόφοιτους λυκείου ελαττώθηκε δραστικά κατα 5,8 εκατομμύρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα