Ηλεκτρονικά παιχνίδια: Ελκυστικός, αλλά επικίνδυνος κόσμος

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΗΜΗΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Περιμένουν με αγωνία τη στιγμή που θα ανοίξουν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και θα αρχίσουν να παίζουν το αγαπημένο τους παιχνίδι. Δεν ενδιαφέρονται για άλλες δραστηριότητες, απομονώνονται από τους συμμαθητές τους και αφήνουν τα βιβλία στην άκρη. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζουν οι νέοι που πάσχουν από μια διαταραχή που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή τους και δεν είναι άλλη από τον εθισμό στα ηλεκτρονικά

παιχνίδια.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν ότι η συστηματική και παρατεταμένη χρήση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών μπορεί να προκαλέσει εθισμό στα παιδιά που βρίσκονται στην πιο κρίσιμη ηλικία. Οπως δηλώνει στον «ΑτΚ» η δρ Μυρσίνη Κωστοπούλου, κλινική ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια, ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτήν την εξάρτηση είναι τα αγόρια ηλικίας 8 έως 18 ετών, ενώ ο κίνδυνος χτυπάει την πόρτα όλο και περισσότερων ελληνικών σπιτιών, αφού ο «δεσμός» των νέων παιδιών με την τεχνολογία έχει γίνει πολύ ισχυρός.

Το 2012 δεν υπάρχει πλέον η εικόνα των παιδιών που παίζουν σε αλάνες. Σήμερα κυριαρχεί η εικόνα των νέων με τα κουρασμένα μάτια που είναι για ατελείωτες ώρες κολλημένα μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή. Για να μη «χαθούν» τα παιδιά στο νέο, ελκυστικό, ψηφιακό κόσμο και θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και την υγεία τους, οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να αξιολογήσουν έγκαιρα τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με την δρα Κωστοπούλου, τα συνηθισμένα συμπτώματα της εξάρτησης είναι η κατανάλωση σταδιακά περισσότερου χρόνου στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, η έλλειψη ενδιαφέροντος για άλλες δραστηριότητες και η αγωνιώδης προσμονή της επόμενης στιγμής που θα ασχοληθούν με αυτά. Επίσης, η ανάγκη που νιώθουν τα παιδιά για περισσότερο χρόνο χρήσης, η απομάκρυνση από τους φίλους, η σταδιακή μείωση του κινήτρου των παιδιών για το σχολικό διάβασμα και η σοβαρή πτώση της σχολικής τους επίδοσης.

Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός όταν τα παιδιά που μειώνουν ή διακόπτουν τη χρήση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, παρουσιάζουν τρέμουλο, άγχος, ανησυχία, αϋπνία, εφιάλτες, ακόμη και εμμονές ή φαντασιώσεις με θέματα και ρόλους που διαδραματίζονται στην πλοκή ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού.

Αν οι γονείς παρατηρήσουν κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, δεν πρέπει απλά να… κλείσουν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και να απαγορεύσουν στα παιδιά τη χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Σύμφωνα με τη δρα Κωστοπούλου, η λύση δεν είναι η απαγόρευση, καθώς το απαγορευμένο εύκολα μετατρέπεται σε γοητευτικό αντικείμενο και μαγνητίζει την περιέργεια των παιδιών.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι γονείς πρέπει πρώτα απ’ όλα να ενημερωθούν οι ίδιοι για τα παιχνίδια αυτά, να επιβλέπουν τα παιδιά τους κατά την επιλογή των παιχνιδιών και να θέτουν όρια στον χρόνο που αφιερώνουν τα παιδιά στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Σημαντικό ε

Keywords
Τυχαία Θέματα