Ηλεκτρονικά θα υποβληθεί το έντυπο Ε9 / Ερωτήσεις - απαντήσεις για τη συμπλήρωση του εντύπου «γρίφος»

Ντίνος Σιωμόπουλος - tovima.gr, 28/3/2012

Η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ξεκίνησε καθώς το υπουργείο Οικονομικών εκδίδει τη μία απόφαση με τις οποίες καθορίζονται τα νέα έντυπα της εφορίας που θα κληθούν να συμπληρώσουν το επόμενο διάστημα εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Ετσι, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ηλεκτρονικά θα υποβληθεί εφέτος το έντυπο Ε9 για τα ακίνητα που είχαν οι φορολογούμενοι στην κατοχή

τους την 1η Ιανουαρίου 2012. Το Ε9 θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 31 Ιουλίου 2012 στην περίπτωση που υπάρχει μεταβολή στην περιουσιακή ή την οικογενειακή κατάσταση των φορολογουμένων, ενώ χθες το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην έκδοση απόφασης βάσει της οποίας καθορίζεται το νέο έντυπο Ε9 καθώς και των δικαιολογητών εγγράφων που υποβάλλονται με αυτό.

Η δήλωση υποβάλλεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις στην εφορία σε δύο αντίτυπα και υπογράφεται από τον υπόχρεο και τη σύζυγο, εφόσον έχει ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά, ή από τον πληρεξούσιο που έχει ειδικά εξουσιοδοτηθεί γι\' αυτό.

Στις παρατηρήσεις της δήλωσης στοιχείων ακινήτων υποχρεωτικά αναγράφεται:

- Σε περίπτωση προσθήκης νέου ακινήτου ή διαγραφής του που έχει δηλωθεί σε προηγούμενα Εντυπα Ε9, ο αριθμός και η ημερομηνία του συμβολαίου αγοράς ή πώλησης καθώς και το ονοματεπώνυμο του συμβολαιογράφου.

- Σε περίπτωση εισαγωγής κληρονομιαίων ακινήτων αναγράφεται ο Α.Φ.Μ. ή η ταυτότητα και το ονοματεπώνυμο του αποβιώσαντος καθώς και η ημερομηνία θανάτου αυτού.

- Σε περίπτωση μεταβολής που επήλθε σε ακίνητο εντός του έτους 2011, αναγράφονται η ημερομηνία και ο οικείος αριθμός του παραστατικού (συμβόλαιο, άδεια οικοδομής κ.λπ.) που αποδεικνύει τη μεταβολή.

Σημειώνεται ότι ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. μπορεί να ζητήσει την προσκόμιση οποιουδήποτε αποδεικτικού στοιχείου κατά τον έλεγχο της δήλωσης, όταν το κρίνει απαραίτητο.

Ερωτήσεις-απαντήσεις για το Ε9

- Ποιοι έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2012;

Υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων για το έτος 2012 είναι:

* Όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, που έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα και αποκτήθηκαν εντός του έτους 2011.

* Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που την 1η Ιανουαρίου 2012 έχουν οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά τους, τα οποία έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε9 προηγουμένων ετών.

* Ο υπόχρεος που στις δηλώσεις Ε9 προηγουμένων ετών συμπεριέλαβε σύζυγο ή λοιπά προστατευόμενα μέλη, εφόσον έχουν επέλθει μεταβολές στην οικογενειακή του κατάσταση όπως έχει απεικονισθεί στις δηλώσεις Ε9 προηγουμένων ετών (έτη 2005 έως 2011), ανεξάρτητα από το αν έχει μεταβληθεί η κατάσταση των ακινήτων.

* Το προστατευόμενο μέλος που σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος υποχρεούται σε δήλωση φορολογίας εισοδήματος, εφόσον έχει επέλθει μεταβολή σ
Keywords
Τυχαία Θέματα