Ηλικιωμένοι στις «δαγκάνες» απατεώνων

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;} Οι ηλικιωμένοι μπαίνουν συχνότερα στο στόχαστρο επιτήδειων, καθώς πολλοί από αυτούς θορυβημένοι από την οικονομική κρίση έχουν πάρει τα χρήματα τους από τις τράπεζες και τα φυλάνε σπίτι

ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ

Μορφή μάστιγας φαίνεται να λαμβάνουν οι απάτες και οι κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων και υπερηλίκων, οι οποίοι χάνουν από τα χρήματα της

σύνταξης τους μέχρι οικονομίες μιας ζωής.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, αδίστακτες συμμορίες... καλοντυμένων και ευγενικών «απατεώνων» έχουν στρέψει το τελευταίο διάστημα τη δράση τους αποκλειστικά σε άτομα μεγάλης ηλικίας, τα οποία πιάνουν στα «δίχτυα» τους προσποιούμενοι τους υπαλλήλους εφορίας ή τους λογιστές. Μάλιστα, όλο και συχνότερα υπερήλικες καταγγέλλουν πως οι δράστες τούς μεταφέρουν σε υποκαταστήματα τραπεζών για να κάνουν αναλήψεις και να μπορέσουν να ξεπληρώσουν δήθεν χρέη των παιδιών τους, για να τα γλιτώσουν από τη... φυλακή.

Μόνο από την αρχή του χρόνου στη Θεσσαλονίκη έχουν καταγραφεί 180 περιστατικά απάτης σε βάρος ηλικιωμένων και υπερηλίκων, από τα οποία εξιχνιάστηκαν ήδη τα 60 από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Πάντως, αξίζει να αναφερθεί πως δεκάδες είναι τα κρούσματα και στην περιφέρεια.

Αριστοτέχνες στην... απάτη

Το πιο συχνό κόλπο, σύμφωνα με τους αστυνομικούς του τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, είναι αυτό με τους εφοριακούς. Καλοντυμένα άτομα προσεγγίζουν ηλικιωμένους συνήθως άνω των 65-70 ετών και πιάνοντας κουβέντα μαζί τους τούς πείθουν πως κάποιο από τα παιδιά τους χρωστάει χρήματα, ενώ τις περισσότερες φορές τονίζουν πως το χρέος πρέπει να ξεπληρωθεί άμεσα για να μην πάνε φυλακή. Αλλοτε πάλι προσποιούνται τους λογιστές ή τους ασφαλιστές, ενώ σε μία περίπτωση προφασίστηκαν πως ήταν συνεργείο, που παλαιότερα είχε περάσει τα... πατζούρια στο σπίτι μίας ηλικιωμένης κυρίας. Μάλιστα, στην περίπτωση αυτή έπεισαν την ηλικιωμένη γυναίκα πως επρόκειτο να προσλάβουν τον άνεργο εγγονό της στη δουλειά τους, αλλά για να γίνει αυτό έπρεπε πρώτα να εξοφληθεί ένα χρέος που είχε στην εφορία αναγκάζοντας την έτσι να τους δώσει περίπου 1.000 ευρώ.

Ο ίδιος τονίζει πως οι ηλικιωμένοι μπαίνουν συχνότερα στο στόχαστρο επιτήδειων, καθώς πολλοί από αυτούς θορυβημένοι από την οικονομική κρίση έχουν πάρει τα χρήματά τους από τις τράπεζες και τα φυλάνε σπίτι. Οπως προκύπτει από περιπτώσεις που έχουν καταγγελθεί, οι δράστες ξεκινούν συνήθως ζητώντας 300 με 350 ευρώ, ενώ το ποσό αυξάνεται όταν βλέπουν πως οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να... βοηθήσουν τα παιδιά τους και φυσικά υπάρχει και η ανάλογη οικονομική επιφάνεια. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ υπάρχουν περιπτώσεις επιτήδειων που έχουν αρπάξει από θύματα ακόμη και πάνω από 10.000 με 12.000 ευρώ, ενώ σε μία περίπτωση κατόρθωσαν να πάρουν 60.000 ευρώ.

«Θα έσωζα τ

Keywords
Τυχαία Θέματα