Κανένα ελαφρυντικό σε νεαρούς που συμμετείχαν σε αντιμνημονιακή διαδήλωση

Σε κάθειρξη 5 ετών, με τριετή αναστολή καθώς και σε τριετή στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων, καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, τρεις νεαροί που κατηγορούνταν ότι συμμετείχαν στα επεισόδια που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων του 2011.
Στους νεαρούς κατηγορούμενους τα μέλη του δικαστηρίου δεν αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό, ούτε καν αυτό της μετεφηβικής ηλικίας που διεκδικούσε ο μικρότερος εξ αυτών, που ήταν μόλις 19 ετών όταν συνελήφθη.

Και οι τρεις νεαροί κρίθηκαν ένοχοι για διατάραξη κοινής ειρήνης με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του περιβόητου κουκουλονόμου, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης και αντίσταση κατά της αρχής, αδικήματα τα οποία σύμφωνα με τις καταθέσεις των αστυνομικών μαρτύρων κατηγορίας, «φορτώθηκαν» για τη συμμετοχή τους σε επεισόδια κατά τη διάρκεια των μεγάλων κινητοποιήσεων στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στις 28 Ιουνίου το 2011.
Μάλιστα ο ένας εκ των αστυνομικών μαρτύρων εισέφερε και ένα καινούργιο στοιχείο στο δικαστήριο που δεν παρουσιάσθηκε σε κανένα στάδιο της προδικασίας ούτε της κύριας ανάκρισης: ότι ο ένας εκ των κατηγορουμένων φορούσε φούτερ με κουκούλα και επιπλέον μαντήλι (fleece). Κατά τη συνήγορο των κατηγορουμένων Χρύσα Πετσιμέρη, το εν λόγω μαντήλι δεν βρέθηκε πουθενά στα κατασχεθέντα αντικείμενα της σύλληψης, ενώ η έδρα απαγόρευσε ερωτήσεις προς τους μάρτυρες του τύπου «πώς κατάφεραν την επίμαχη ημέρα μέσα στα σύννεφα καπνού από τα δακρυγόνα και ανάμεσα σε διακόσιες χιλιάδες διαδηλωτές και από απόσταση 30 μέτρων να αναγνωρίσουν στα πρόσωπα των κατηγορουμένων άτομα που συμμετείχαν στα επεισόδια».
Η δικηγόρος εκφράζει αντιρρήσεις για τον τρόπο που ρύθμισε η πρόεδρος την επ' ακροατηρίου διαδικασία και ότι εμποδίστηκε να υπερασπιστεί τους πελάτες της με τον τρόπο που εκείνη επιθυμούσε. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στη δίκη η ερώτηση που υπέβαλε μέλος του δικαστηρίου προς τους κατηγορούμενους όπως "γιατί συμμετείχατε στις διαδηλώσεις αφού εσείς είσαστε εργαζόμενοι και όχι άνεργοι...".
«Το μνημόνιο αφορά όλους τους Έλληνες και όχι μόνο τους ανέργους...», σημειώνει η δικηγόρος και καταλήγει: «Αντίθετα ο πρόεδρος του δικαστηρίου εξήρε την παρουσία των αστυνομικών στο δικαστήριο που έχασαν τη δουλειά τους για να παρουσιαστούν ενώπιον της δικαιοσύνης να την φωτίσουν περισσότερο...».
Τέλος, η συνήγορος υπεράσπισης έκανε λόγο για εξάντληση κάθε αυστηρότητας από την πλευρά των δικαστών που δεν αναγνώρισαν στα πρόσωπα των νεαρών κατηγορουμένων κανένα ελαφρυντικό. Οι τελευταίοι μετά το πέρας της δίκης άσκησαν έφεση.

Πηγή: efsyn.gr

Tags: δίκηδιαδήλωσηκαταδίκη Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα