Καταργούν τις υπηρεσίες αποκατάστασης σεισμοπλήκτων!

Κοινωνία

Καταργούν τις υπηρεσίες αποκατάστασης σεισμοπλήκτων!

Στην Ελλάδα, τη χώρα με τη μεγαλύτερη σεισμικότητα στην Ευρώπη, η συγκυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει τις κεντρικές υπηρεσίες που εξυπηρετούσαν τους σεισμόπληκτους, με πρόσχημα τη συγχώνευση οργανισμών και φορέων του Δημοσίου, ενώ παράλληλα πάνω από 400 εργαζόμενοι που ασχολούνται με το αντικείμενο αυτό βρίσκονται πια «στον αέρα»!

Τα παραπάνω προβλέπονται από το νέο οργανόγραμμα της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εργων του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας,

Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που έφτιαξε αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Σύμφωνα με το οργανόγραμμα αυτό, καταργούνται όλες οι κεντρικές Υπηρεσίες που ασχολούνται με την αποκατάσταση σεισμοπλήκτων και άλλων φυσικών καταστροφών (ΥΑΣ και ΥΑΣΒΕ), καθώς και όλες οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες (ΤΑΣ) και αντικαθίστανται από δύο Τομείς, ο ένας Βορείου Ελλάδας και ο άλλος Νοτίου Ελλάδας, οι οποίες υπάγονται απευθείας στον υπουργό ή το γενικό γραμματέα του υπουργείου.

Οπως προδιαγράφεται από την ίδια την Εκθεση της Επιτροπής, πολλοί από τους εξειδικευμένους εργαζόμενους στις υπηρεσίες αυτές αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα, ενώ τη μερίδα του λέοντος από τα καθήκοντά τους θα αναλάβουν ιδιώτες!

Ειδικότερα η Επιτροπή προτείνει τη «δημιουργία μίας επιτελικής δομής, υπαγόμενης στον οικείο Υπουργό ή Γενικό Γραμματέα, που θα ασχολείται με το σχεδιασμό και τη διαχείριση των επιπτώσεων από τις θεομηνίες, με την έκδοση των απαιτούμενων κανονιστικών αποφάσεων και την εποπτεία της διαδικασίας αποκατάστασης των πληγέντων κτιρίων μέχρι την ολοκλήρωσή της. Στο στάδιο του πρωτογενούς ελέγχου, η δομή αυτή θα υποστηρίζεται από τεχνικό προσωπικό που υπηρετεί σε κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες και έχει προηγούμενη εμπειρία στο αντικείμενο αυτό. Στα επόμενα στάδια και μέχρι την ολοκλήρωση της αποκατάστασης η επιτελική δομή θα υποστηρίζεται από ένα μητρώο πιστοποιημένων ιδιωτών μηχανικών, που θα επιλέγονται τυχαία σε κάθε επιμέρους στάδιο. Κύρια καθήκοντα των ιδιωτών μηχανικών είναι:

Σύνταξη Εκθέσεων Αυτοψιών με αναλυτική περιγραφή των κτιριακών βλαβών.Βεβαιώσεις προόδου εργασιών επισκευής ή ανακατασκευής πληγέντος κτιρίου, ή ανέγερσης νέου.Βεβαιώσεις περαίωσης εργασιών επισκευής ή ανακατασκευής πληγέντος κτιρίου, ή ανέγερσης νέου.Εκδοση βεβαιώσεων κατεδαφίσεων πληγέντων κτιρίων».

Η ίδια η Επιτροπή που συνέταξε το νέο Οργανόγραμμα εκφράζει, εμμέσως πλην σαφώς, επιφυλάξεις για αδιαφάνεια με την εκχώρηση σε ιδιώτες ενός τόσο νευραλγικού τομέα που αφορά την ασφάλεια των κατοίκων και γι' αυτό επισημαίνει ότι «Η νομοθετική ρύθμιση για τη δημιουργία μητρώου πιστοποιημένων ιδιωτών μηχανικών απαιτείται να διασφαλίζει τη διαφάνεια των τηρούμενων διαδικασιών». Επίσης, σε άλλο σημείο αναφέρει: «Διοικητικές κυρώσεις προτείνεται να επιβάλλονται σε περίπτωση εντοπισμού περιστατικού αδιαφάνειας ή διαφθοράς»...

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 28/12/2012

Tags: υπηρεσίεςσεισμικότητααποκατάστασησεισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα