Κίνδυνος καρκίνου από τη δουλειά σε μπαρ και εργοστάσια

Tweet Κατηγορία: Κοινωνία

 

Οι γυναίκες που εκτίθενται σε «τοξική σούπα» χημικών ουσιών στον χώρο εργασίας διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μία νέα, διεθνή μελέτη.

Όπως έδειξε, στα επαγγέλματα υψηλού κινδύνου συμπεριλαμβάνονται αγροτικές εργασίες, η δουλειά σε εργοστάσια κάθε είδους πλαστικών, συσκευασίας τροφίμων ή μετάλλων, καθώς και η εργασία στα μπαρ και στην βιομηχανία των τυχερών

παιγνίων.

Οι γυναίκες που εργάζονταν επί μία 10ετία σε τέτοιου είδους επαγγέλματα είχαν κατά μέσον όρο 42% περισσότερες πιθανότητες από τις φυσιολογικές να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού, αλλά σε ορισμένα επαγγέλματα ο κίνδυνος ήταν πολύ υψηλότερος.

Οι νεώτερες, προεμμηνοπαυσικές γυναίκες, λ.χ., οι οποίες εργάζονταν σε εργοστάσια παραγωγής πλαστικών εξαρτημάτων για αυτοκίνητα ή κατασκευής δοχείων για κονσέρβες διέτρεχαν πενταπλάσιο κίνδυνο να διαγνωστούν με τη νόσο, ενώ οι μεγαλύτερες ηλικιακά εργαζόμενες στα ίδια επαγγέλματα διέτρεχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο από τον φυσιολογικό.

Όλ’ αυτά τα επαγγέλματα – λένε οι ερευνητές – εμπεριέχουν έκθεση σε δυνητικά καρκινογόνες χημικές ουσίες, οι οποίες διαταράσσουν το ενδοκρινικό (ορμονικό) σύστημα του οργανισμού.

Ολοένα περισσότερα στοιχεία δείχνουν πως ακόμα και η χαμηλή έκθεση σε τέτοιου είδουςενδοκρινικούς διαταράκτες, όπως αποκαλούνται επιστημονικά, μπορεί να οδηγήσει σε αλλοιώσεις που πυροδοτούν τον καρκίνο, εάν είναι καθημερινή και μεγάλης διάρκειας.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, παγκοσμίως κάθε γυναίκα έχει μία στις εννέα πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της. Στην Ελλάδα, οι αντίστοιχες πιθανότητες είναι μία στις 11.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Environmental Health», οδήγησε ήδη τον κοινωφελή οργανισμό Breast Cancer UK να ζητήσει από την βρετανική κυβέρνηση να επιβάλλει ακόμα πιο αυστηρούς κανόνες για τα χημικά.

«Η έρευνα αυτή αποκαλύπτει ακόμα περισσότερα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η καθημερινή έκθεσή μας σε κοκτέιλ χημικών ουσιών αυξάνει την επιρρέπειά μας σε νοσήματα όπως ο καρκίνος του μαστού», δήλωσε η επικεφαλής του οργανισμού Κλαιρ Ντίμερ.

Και συνέχισε: «Η έρευνα αυτή έχει αντίκτυπο σε όλους μας, όχι μόνον στις εργαζόμενες στην βιομηχανία. Όλοι εκτιθέμεθα καθημερινά σε δυνητικά καρκινογόνες ουσίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε ευρείας χρήσης προϊόντα, όπως οι συσκευασίες τροφίμων και ροφημάτων».

Η μελέτη

Η νέα μελέτη διεξήχθη από ομάδα επιστημόνων από Βρετανία, Καναδά και ΗΠΑ σε 1.006 πάσχουσες από καρκίνο του μαστού και 1.147 υγιείς εθελόντριες από περιοχές του Καναδά με μεγάλο αριθμό εργοστασίων και γεωργικών επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιό της, σ

Keywords
Τυχαία Θέματα