Κινήσεις εκτόνωσης για τα πανεπιστήμια

ΗΜΕΡΗΣΙΑ Κινήσεις εκτόνωσης για τα πανεπιστήμια
Διευρύνεται η επιτροπή που θα προτείνει βελτιώσεις με συμμετοχή συνεργάτη του πρωθυπουργού


Συμβιβαστικές πρωτοβουλίες προκειμένου να αρθεί η κρίση, που έχει ξεσπάσει αναφορικά με την εφαρμογή του νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση, ανέλαβε, χθες, ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπαδήμος,

από τη Βουλή, διεμήνυσε ότι «ο νόμος για την ανώτατη εκπαίδευση πρέπει να εφαρμοστεί και θα εφαρμοστεί. Αυτή είναι η θέση η δική μου, της κυβέρνησης και του υπουργού Παιδείας». Παράλληλα, όμως, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν δυσλειτουργίες στην εφαρμογή του και συμφώνησε με την πρόταση του Γ. Μπαμπινιώτη να συσταθεί επιτροπή για να προτείνει ορισμένες βελτιώσεις. Η επιτροπή θα διευρυνθεί και θα συμμετάσχουν πρόσωπο από το γραφείο του πρωθυπουργού (πιθανότατα ο Γ. Παγουλάτος), πρυτάνεις οι οποίοι έχουν ταχθεί υπέρ της φιλοσοφίας του νόμου (στο «τραπέζι» έχει πέσει το όνομα του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας Κ. Γάτσιου) και εκπρόσωποι από τα ΤΕΙ που έχουν εκλέξει Συμβούλια Ιδρύματος. Την ίδια ώρα, το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται «σολομώντεια» λύση για να ξεμπλοκάρει η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, χωρίς, ωστόσο, να ανάβει το «πράσινο φως» στην πρόταση του Γ. Μπαμπινιώτη για εφαρμογή του παλαιού συστήματος.

Προϋπολογισμοί
Σημειώνεται ότι βάσει του νέου νόμου αρμόδια για την έγκριση των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων είναι τα Συμβούλια Ιδρύματος, τα οποία, όμως, δεν έχουν συγκροτηθεί σε κανένα πανεπιστήμιο. «Δεν μπορούν να μη δοθούν τα χρήματα, διότι τα πανεπιστήμια θα κλείσουν και θα έχουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις», είπε ο υπουργός Παιδείας, ενώ απείλησε ξανά με παραίτηση λέγοντας πως «αν θεωρείται ότι η τακτική του διαλόγου δεν είναι σωστή, τότε η ύπαρξή μου δεν έχει λόγο στο υπουργείου».

Ο κ. Μπαμπινιώτης επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η αντιπαράθεση με την προκάτοχό του, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει διαφωνία αλλά διαφορετική τακτική εφαρμογής του νόμου. Στη συνέχεια, όμως, ουσιαστικά διέψευσε τον εαυτό του, αφού δήλωσε με εμφατικό ύφος: «Λοιπόν ποιος εφαρμόζει το νόμο; Η κ. Διαμαντοπούλου ή εγώ. Νομίζω ότι εγώ εφαρμόζω το νόμο στην πράξη?».

Η κ. Διαμαντοπούλου επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους παραπέμποντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Π. Καψή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ των δύο πλευρών έχει αναλάβει, με εντολή του πρωθυπουργού, ο υπουργός Επικρατείας Γ. Σταυρόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα