Κίνηση για την Αλλαγή στην ΕΜΕ: Σχόλια στα Μαθηματικά γενικής παιδείας

Ανακοινώσεις

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΜΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

παραθέτουμε δημοσιευμένες στο διαδίκτυο γνώμες εκπαιδευτικών και μαθητών για τα θέματα Μαθηματικών Γενικής Παιδείας. Άλλη μια φορά βγαίνουν στην επιφάνεια οι ανεπάρκειες κι οι σκοποί του Σχολείου που με τόση επιμέλεια κρύβουν.

● «Στο να φτάνουμε να έρχονται ασθενοφόρα, να κλαίνε παιδιά σε μαθηματικά γενικής δεν έχει ξαναγίνει νομίζω...

Το σχολικό το είχε ανοίξει κανείς από τους θεματοδότες..; »

● «Η στραβός είναι ο γιαλός η

στραβά αρμενίζουμε!
Ενώ το επίπεδο των μαθητών στα Λύκεια ακολουθεί φθίνουσα πορεία (φυσικά οι μαθητές είναι οι τελευταίοι που ευθύνονται για αυτό...), ο βαθμός δυσκολίας όλο και ανεβαίνει. Σίγουρα πολλά πρέπει να αλλάξουν, αλλά είναι μεγάλο το θέμα συζήτησης. Προς το παρόν, ασχολούμαστε με τη μείωση του κόστους της παιδείας.

● «Tα θέματα τι σχόλιο να κάνει κανείς; Δεν χρειαζόταν τόση δυσκολία σε ένα μάθημα γενικής παιδείας. Και συντεχνιακά να σκεπτόμασταν δεν έπρεπε να είναι έτσι, του χρόνου όλοι οι μαθητές θα δίνουν βιολογία».

● «Αυτό ήταν και το τελειωτικό χτύπημα στο Μαθηματικά γενικής. Να δούμε πόσοι θα το επιλέξουν και του χρόνου μετά από αυτά τα θέματα».

● «Υπομονή! Του χρόνου δεν θα υπάρξει επιτροπή να βγάλει θέματα, αφού δεν θα το επιλέξει κανείς αυτό το μάθημα!».

● «Πάντως για μάθημα 2 ωρών την εβδομάδα και με τον τελευταίο μήνα χωρίς μαθητές στην τάξη ο καθηγητής που διδάσκει το μάθημα θα νιώθει περίεργα, μοναχικά και φυσικά πανέτοιμος να αξιολογηθεί ειδικά αν μετράει η απόδοση των μαθητών του στις Πανελλήνιες... Τι αρμονία και συμμετρία υπάρχει στο σύστημα!»
● «Κοινώς ο βασικός στόχος που θα πρέπει να έχουν οι εξετάσεις, δηλαδή η βαθμολογική διαβάθμιση των υποψηφίων, ώστε να οδηγηθούν στις διάφορες σχολές ανάλογα με την επίδοσή τους, πολύ απλά δεν υπηρετείται (για να μην πω ότι υποσκάπτεται) με τέτοια θέματα. »

● «Ως υποψήφιος…….. ερωτώ, εισηγητές των σημερινών θεμάτων: Ήταν θέματα αυτά επιπέδου ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ; Έχουμε πουθενά οι υποψήφιοι καμία ταμπέλα που να λέει ΠΕ03;»

● «Μπορεί κάποιος μαθητής που δεν κάνει φροντιστήριο (δεν λέω το να έχει διαβάσει μόνο το σχολικό βιβλίο γιατί πια φαντάζει πικρό αστείο ή κοροϊδία) να λύσει τέτοια θέματα; Εγώ προσωπικά έχω στο σχολείο μαθήτρια που δεν έκανε φροντιστήριο (λόγω οικονομικής αδυναμίας) και στηρίχθηκε μόνο στα όσα είπαμε μέσα στην τάξη. Διασφαλίζουν τέτοια θέματα ότι η μαθήτρια αυτή έχει ίσες ευκαιρίες με παιδιά που είναι Τεχνολογικής/Θετικής Κατεύθυνσης και έκαναν φροντιστήριο;»

● Από την πλευρά μας επισημαίνουμε ότι: για την ΕΜΕ τα πράγματα είναι απλά˙ για την αποτυχία τους, φταίνε τα ίδια τα παιδιά, αφού δεν διαθέτουν τις προϋποθέσεις επιτυχούς αντιμετώπισης. Δεν μας εξηγεί, όμως, τι φταίει γι’ αυτή την έλλειψη προϋποθέσεων.

Παραθέτουμε τα «Γενικά Σχόλια» της ΕΜΕ όπως αυτά δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο: «Τα ερωτήματα καλύπτουν το σύνολο σχεδόν της ύλης με πολλά ερωτήματα κλιμακούμενης δυσκολίας, που συνδυάζουν διαφορετικά κεφάλαια. Θα μπορούσε

βέβαια να υπήρχε καλύτερη συνάφεια στα ερωτήματα.

Η επιτυχής αντιμετώπιση από τους υποψηφίους προϋποθέτει:

· πολύ καλή γνώση των εννοιών

· βασικές γνώσεις από τις προηγούμενες τάξεις

· κριτική ικανότητα

· ευχέρεια στους υπολογισμούς και αυξημένη προσοχή

· δυνατότητα συνδυασμού γνώσεων από διαφορετικά κεφάλαια»

Από την πλευρά μας, όμως, θα επανέλθουμε λεπτομερειακά σ’ αυτό το θέμα

Αθήνα 20/5/2013

Tags: Κίνηση για την αλλαγή στην ΕΜΕμαθηματικά
Keywords
Τυχαία Θέματα