Κρατικοποιήσεις παντού στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΔΕΚΟΚρατικοποιήσεις παντού στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑΚαταγγελία του Μνημονίου, ακύρωση εφαρμοστικών νόμων, δημόσιο έλεγχο στρατηγικών επιχειρήσεων και εθνικοποίηση των τραπεζών προβλέπει το σχέδιο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑΣε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στην Κερατέα
μίλησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας

Καταγγελία του Μνημονίου, ακύρωση των εφαρμοστικών νόμων, εθνικοποίηση των τραπεζών και δημόσιο έλεγχο στρατηγικών επιχειρήσεων της οικονομίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νέο επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι λεπτομέρειες μόνο απομένουν για την τελική διατύπωση του επικαιροποιημένου προγράμματος, το οποίο θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα ζητήματα της οικονομίας.

Ενα πρώτο σχέδιο με επισημάνεις και παρατηρήσεις διακινήθηκε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο περιγράφει σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα. Το κείμενο αυτό χαρακτηρίστηκε από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «προσωπικές επεξεργασίες» και ότι δεν είναι το τελικό εκλογικό πρόγραμμα της παράταξης.

Σύμφωνα πάντως με το κείμενο -έχει αποσταλεί από την Επιτροπή Πολιτικού Συντονισμού του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, σε ό,τι αφορά την ακύρωση των μνημονίων, αναφέρονται τα εξής: «O ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ένα Εθνικό Σχέδιο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την αναδιανομή εισοδήματος και τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση».

Σε ό,τι αφορά την ακύρωση των εφαρμοστικών νόμων, στο εσωτερικό σημείωμα αναφέρεται πως ένα από τα πρώτα νομοθετικά μέτρα είναι η ακύρωση όσων προβλέπονται για τις συλλογικές συμβάσεις, τους μισθούς, τις συντάξεις και τις κοινωνικές δαπάνες και εν συνεχεία η σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών.

Στο σκέλος των δανειακών συμβάσεων επισημαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις καταγγείλει, προκειμένου να αντικαταστήσει τους επαχθείς όρους, όπως η κατά προτεραιότητα αποπληρωμή των δανείων έναντι των εσωτερικών αναγκών. Ωστόσο, σημασία αποκτά η αναφορά ότι «ο τρόπος, ο χρόνος και οι άλλες πολιτικές και νομικές πλευρές της καταγγελίας και επαναδιαπραγμάτευσης αυτών των δανειακών συμβάσεων θα αποφασιστούν και θα υλοποιηθούν από μια κυβέρνηση της Αριστεράς ανάλογα με τις δυνατότητες και τις συγκεκριμένες συνθήκες».

Διαπραγματεύσεις με ΕΕ
Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και τους δανειστές ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει «μορατόριουμ» ή περίοδο χάριτος πληρωμής των τόκων, για να μπορέσει η οικονομία να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους για την ανάπτυξη.

Οικονομικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ισοσκελισμένος προϋπολογισμός και πρωτογενές πλεόνασμα μπορούν να προκύψουν μετά από έναν χρόνο και στο διάστημα αυτό η χώρα, για να καλύψει τιςανάγκες θα προχωρήσει σε βραχυχρόνιο δανεισμό. Και αν αυτό δεν επαρκεί θα ληφθούν έκτακτα μέτρα, τα οποία θα αφορούν τα υψηλά εισοδήματα.

Ειδικά για τα «χαράτσια» σημειώνεται ότι θ

Keywords
Τυχαία Θέματα